Φαίνεται ότι η πολιτική απαξία που περιβάλει την περιφερειακή αρχή Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και η αδυναμία της να παρουσιάσει ουσιαστικό έργο για τα νησιά μας, την οδηγεί σε ακραίες συμπεριφορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταφυγή της ίδιας της περιφερειάρχη και στελεχών της περιφερειακής αρχής σε χοντρά ψέματα προκειμένου να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να κρύψουν την αλήθεια ως προς το θέμα του προσεισμικού ελέγχου των κτιρίων που απασχόλησε το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ).
Ψέμα πρώτο: Το θέμα δεν ήλθε στο συμβούλιο με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής αλλά με εισηγήσεις της ΑΝΑΣΑ και της ΛΑ.ΣΥ.
Ψέμα δεύτερο: Η πρόταση της περιφερειακής αρχής ήταν μια τρισέλιδη έκθεση ιδεών, χωρίς προϋπολογισμό, χωρίς χρηματοδότηση, και με ασαφές χρονοδιάγραμμα, και όχι έργο που υλοποιείται άμεσα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
Ψέμα τρίτο: Η πρόταση της περιφερειακής αρχής δεν εγκρίθηκε από το ΠΣ, γιατί κρίθηκε έωλη και ασαφής. Αντιθέτως, η κατά πλειοψηφία απόφαση του ΠΣ αναφέρει: «το ΠΣ αναλαμβάνει δράση προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα, μέσω επιστημονικών φορέων με τους οποίους ήδη η ΠΙΝ συνεργάζεται στο πλαίσιο προγραμμάτων που έχουν εκτελεστεί ή εκτελούνται, όπως για παράδειγμα ο «Τηλέμαχος» και ο «Λαέρτης», να υποβληθεί πρόταση προς την ΕΥΔ Ιονίων Νήσων για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027 με σκοπό την υλοποίηση των ενεργειών που θα επιτρέψουν τόσο την πραγματοποίηση πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων ελέγχων σε σχολικά και άλλα κτίρια, όσο και όλων των απαραίτητων δράσεων για την μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών».
Να σημειωθεί ότι στην πρόταση της ΑΝΑΣΑ για διάθεση πόρων από την ΠΙΝ ώστε να προχωρήσει άμεσα ο δευτεροβάθμιος έλεγχος δημοσίων κτιρίων, κυρίως σχολείων, για τα οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, δεν έγινε δεκτή από την περιφερειακή αρχή.
Υπενθυμίζουμε τέλος ότι το πρόγραμμα «Τηλέμαχος» για την αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 από την ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ την 28.9.2017, το πρόγραμμα «Λαέρτης» για την διάβρωση και τις πλημμύρες ομοίως από την ΠΙΝ/ΑΝΑΣΑ την 30.7.2018, και το πρόγραμμα “LIFE” για την διάβρωση των ακτών τον Δεκέμβριο του 2018. Το τελευταίο μάλιστα προβλέπει τον έλεγχο και την παρακολούθηση με drones 50 παραλιών στα νησιά μας (10 Κέρκυρα, 2 Παξούς, 3 Διαπόντια, 9 Λευκάδα, 2 Μεγανήσι, 12 Κεφαλονιά, 2 Ιθάκη, 10 Ζάκυνθο) για την διάβρωση.
ΑΝΑΣΑ: έργα και δράσεις με όραμα και ωφελιμότητα για τον τόπο και τους κατοίκους.
Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: απραξία, αδιαφορία, ανικανότητα, διασπάθιση δημοσίου χρήματος και ΨΕΜΑΤΑ, πολλά ΨΕΜΑΤΑ.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΡΧΩΝ
ΑΝΑΣΑ για τα Ιόνια Νησιά