Διονύσης Γασπαρινάτος: Απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του νερού
Αυτοδιοίκηση
22/03/2023 | 08:59

Αυτό που πάει να γίνει στην Ελληνική Βουλή με την ψήφιση του νομοσχεδίου σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού, είναι έγκλημα. Όσο τραγική και αν ακούγεται αυτή η λέξη, είναι η μόνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ερμηνεύσει αυτό που πάει να γίνει.

Το νερό είναι ένα φυσικό αγαθό που χωρίς αυτόο άνθρωπος πεθαίνει.

Ένα φυσικό αγαθό που ενώ πρέπει να προσφέρεται σε αφθονία και να είναι εύκολα προσβάσιμο σε κάθε άνθρωπο, η κυβέρνηση έχει τη βούληση ότι πρέπει να το προσφέρει ως ένα ακόμη δώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Και είναι πολύ τραγικό το γεγονός ότι εκμεταλλεύεται την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Χώρα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, λόγω του φοβερού δυστυχήματος  στα  Τέμπη,  για να πετύχει το στόχο της. Προχωρεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού κάτω από τα  μάτια  μας.

Όπως λοιδορούσε τα τριάμισι τελευταία χρόνια τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους και  δεν έδινε καμιά σημασία σε όσα κατήγγειλαν σχετικά με την ανύπαρκτη ασφάλεια στο πιο λαϊκό μέσο μαζικής μεταφοράς το σιδηρόδρομο, έτσι αγνοεί και σήμερα τους εργαζόμενους στιςυπηρεσίες ύδρευσης που αντιστέκονται σθεναρά στο ξεπούλημα του νερού. Κλείνει  τα μάτια και τα αυτιά της στο  ηχηρό όχι στην ιδιωτικοποίηση αυτού του πολύτιμου φυσικού αγαθού, στο όχι που ακούγεται από το σύνολο των σχετικών με το αντικείμενο φορέων και συλλογικοτήτωνόλης της Ελλάδας.

Δεν μπορεί αλήθεια να μην  καταλαβαίνουν ότι το νομοσχέδιο που φέρνουν προς ψήφιση στη Βουλή, θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο από τουςεπιτήδειους για να εκτοξεύσουν το κόστος  παροχής  νερού, με απώτερο  στόχο την αισχροκέρδεια.

Δεν μπορεί να μην καταλαβαίνουν οι άριστοι που μας κυβερνούν ότι με αυτή την ενέργειά τους θα βάλουν σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Ένα τέτοιο σενάριο  νιώσαμε πρόσφατα στο πετσί μας με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, την περίφημη ρυθμιστική αρχή και την εφιαλτική ρήτρα αναπροσαρμογής. Ζήσαμε και ζούμε ακόμη και σήμερα μια κατάσταση στην οποία το κεφάλαιο ως εκφραστής της ελεύθερης αγοράς δεν ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο πέρα από  το  κέρδος και το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις. Αυξάνει τα κεφάλαιά  του επενδύοντας στην περαιτέρω φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού.

Κανένας ιδιώτης επιχειρηματίας δεν θα βάλει το  χέρι στην τσέπη για να φροντίσει με τακτικούς ελέγχους να διασφαλίσει την ποιότητα του νερού. Είναι σίγουρο επίσης ότι δεν θα διαθέσει  κεφάλαια για συντήρηση των δικτύων ύδρευσης ή για αντικατάσταση παλιών και ακατάλληλων για τη δημόσια υγεία.

Απόδειξη των παραπάνω ισχυρισμών μου είναι το γεγονός ότι ιδιωτικοποιήσεις δικτύων ύδρευσης που έγιναν τα είκοσι προηγούμενα χρόνια σε αρκετές χώρες στην Ευρώπη, από τιςαντιδράσεις του κόσμου σήμερα φαίνεται ότι απέτυχαν παταγωδώς.

Αποδείχθηκε ότι ήταν τραγικό λάθος η ιδιωτικοποίηση του νερού και για αυτό το λόγο προσπαθούν με κάθε τρόπο να απαλλαγούν από τους ιδιώτες επιχειρηματίες,  να αποδοθούν τα δίκτυα ύδρευσης στους δήμους και η διαχείριση του απαραίτητου για τη ζωή του ανθρώπου φυσικού αγαθού που λέγεται νερό να γίνεται από αυτούς.

Δημοσιεύματα σε πολλά έγκυρα ηλεκτρονικά έντυπα αναφέρουν ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια 180 Δήμοι σε 35 χώρες  ανάκτησαν τα δίκτυα ύδρευσής τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Παρισιού και του Βερολίνου.

Τι πιο απογοητευτικό, θλιβερό και εν τέλει τραγικό στην Ελλάδα του 2023, η Ελληνική κυβέρνηση να κάνει ακριβώς το αντίθετοεπιλέγοντας αποτυχημένες πολιτικές πρακτικές. Παραδίδει στα χέρια των ιδιωτών, στο κεφάλαιο το αναμφισβήτητα πολυτιμότερο αγαθό για τιςζωές μας.

Αγνοεί την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία η οποία υποχρεώνει τα κράτη που τόλμησαν να ιδιωτικοποιήσουν τη διαχείριση των υδάτων, να επανακτήσουν τον έλεγχο, προκειμένου να γλυτώσουν οι πολίτες από την συνεχή υποβάθμιση της ποιότητας των νερών και τη συνεχή αύξηση των τιμολογίων.

Ιδιωτικοποιεί και το νερό, αδιαφορώντας για τα νέα κόστη που θα προκύψουν και θα βαρύνουν πολίτες και  επιχειρήσεις.

Χαρίζει κέρδη σε λίγους και πάει κόντρα σε όσα προβλέπονται από το  Συμβούλιο τηςΕπικρατείας για το δημόσιο χαρακτήρα τηςδιαχείρισης του νερού, καταστρατηγώντας τιςαποφάσεις του με τις οποίες ζητείται η άμεση επιστροφή της διαχείρισης του νερού υπό άμεσο δημόσιο έλεγχο.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μείνουμε αδρανείς σε τέτοιου είδους επιθέσεις στις ζωές μας.

Το νερό, τα δίκτυα και η σχετική διαχείριση και συντήρησή τους πρέπει να παραμείνουν σε απόλυτα δημόσιο έλεγχο.
Δεν επιτρέπεται το νερό να θεωρείται εμπόρευμα. Είναι ένα κοινωνικό  αγαθό  πουη ποιότητά του και η δυνατότητα πρόσβασης όλων σε αυτό είναι αδιαπραγμάτευτα.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επιτρέψουμε στους ανάλγητους που μαςκυβερνάνε  να υποθηκεύσουν τις ζωές μας.
Η υγεία η  δική  μας και των παιδιών μαςείναι αξία αδιαπραγμάτευτη.
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και η ιδιωτικοποίησή του δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει.
Απαιτούμε άμεση απόσυρση ολόκληρου του σχετικού νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στην ελληνική Βουλή.

Αργοστόλι 22 Μαρ. 2023

ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΓΑΣΠΑΡΙΝΑΤΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αργοστολίου

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer