Άκης Πετρετζίκης: Ψητό χοιρινό μπούτι με λαχανάκια Βρυξελλών
Μαγειρική
11/11/2021 | 16:57
Συστατικά
Για το χοιρινό
- 5 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μηλόξιδο
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. μείγμα 5 spices
- 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
- 1 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. πιπέρι
- 2 κρεμμύδια
- 2,5 κιλά χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο
- 150 γρ. νερό
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
Για τα λαχανάκια Βρυξελλών
- 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
- αλάτι
- 6 φέτες μπέικον
- πιπέρι
- 200 γρ. κάστανα, βρασμένα
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. φύλλα θυμαριού
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το χοιρινό
- Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα μπολ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, τον χυμό λεμονιού, το μείγμα 5 spices, την αποξηραμένη ρίγανη, το κρεμμύδι σε σκόνη, το κύμινο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
- Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μείγμα της μαρινάδας στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τις απλώνουμε σε ένα ταψί.
- Τοποθετούμε το χοιρινό πάνω από τις φέτες των κρεμμυδιών και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
- Ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί το χοιρινό εντελώς από τη μαρινάδα.
- Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο από 3 έως 8 ώρες.
- Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
- Προσθέτουμε στο ταψί το νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
- Ελέγχουμε στον μισό χρόνο το ψητό μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον υγρά και -αν χρειάζεται- ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα.
- Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 220οC, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κρέας.
- Βγάζουμε το κρέας από το ταψί και το διατηρούμε ζεστό σε μια πιατέλα σκεπάζοντάς το με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
- Αδειάζουμε τα υγρά που έχουμε στο ταψί μαζί με τα κρεμμύδια σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη σάλτσα.
- Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
- Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
Για τα λαχανάκια Βρυξελλών
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
- Κόβουμε το κοτσάνι από τα λαχανάκια Βρυξελλών και αφαιρούμε τυχόν μαραμένα εξωτερικά φύλλα.
- Βάζουμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό σε δυνατή φωτιά μαζί με λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσει.
- Ρίχνουμε τα λαχανάκια και βράζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Σουρώνουμε τα λαχανάκια και τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Αφήνουμε να στραγγίξουν καλά από το νερό και τα αδειάζουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί 30×40 εκ.
- Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το ρίχνουμε στο ταψί.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα κάστανα, το ελαιόλαδο και το θυμάρι.
- Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν το μπέικον και τα λαχανάκια.
- Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
- Σερβίρουμε το χοιρινό με τα λαχανάκια Βρυξελλών και τη σάλτσα.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
08:36
21:20