Άκης Πετρετζίκης: Ψητό χοιρινό μπούτι με λαχανάκια Βρυξελλών
Μαγειρική
11/11/2021 | 16:57

Συστατικά

 

Για το χοιρινό

  • 5 σκ. σκόρδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. μείγμα 5 spices
  • 1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
  • 1 κ.γ. κρεμμύδι, σε σκόνη
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι
  • 2 κρεμμύδια
  • 2,5 κιλά χοιρινό μπούτι, χωρίς κόκαλο
  • 150 γρ. νερό
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

 

Για τα λαχανάκια Βρυξελλών

  • 1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών
  • αλάτι
  • 6 φέτες μπέικον
  • πιπέρι
  • 200 γρ. κάστανα, βρασμένα
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φύλλα θυμαριού

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

 

Για το χοιρινό

  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το μηλόξιδο, τον χυμό λεμονιού, το μείγμα 5 spices, την αποξηραμένη ρίγανη, το κρεμμύδι σε σκόνη, το κύμινο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε το μείγμα της μαρινάδας στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τις απλώνουμε σε ένα ταψί.
  • Τοποθετούμε το χοιρινό πάνω από τις φέτες των κρεμμυδιών και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα.
  • Ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί το χοιρινό εντελώς από τη μαρινάδα.
  • Σκεπάζουμε το ταψί με μεμβράνη και αφήνουμε το κρέας να μαριναριστεί στο ψυγείο από 3 έως 8 ώρες.
  • Βγάζουμε το ταψί από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα.
  • Προσθέτουμε στο ταψί το νερό, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε στον φούρνο για 3 ώρες.
  • Ελέγχουμε στον μισό χρόνο το ψητό μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε επιπλέον υγρά και -αν χρειάζεται- ρίχνουμε λίγο νερό ακόμα.
  • Δυναμώνουμε τον φούρνο στους 220οC, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε για ακόμα 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει το κρέας.
  • Βγάζουμε το κρέας από το ταψί και το διατηρούμε ζεστό σε μια πιατέλα σκεπάζοντάς το με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  • Αδειάζουμε τα υγρά που έχουμε στο ταψί μαζί με τα κρεμμύδια σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνουν ομοιόμορφη σάλτσα.
  • Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
  • Αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

 

Για τα λαχανάκια Βρυξελλών

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
  • Κόβουμε το κοτσάνι από τα λαχανάκια Βρυξελλών και αφαιρούμε τυχόν μαραμένα εξωτερικά φύλλα.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό σε δυνατή φωτιά μαζί με λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσει.
  • Ρίχνουμε τα λαχανάκια και βράζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Σουρώνουμε τα λαχανάκια και τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
  • Αφήνουμε να στραγγίξουν καλά από το νερό και τα αδειάζουμε σε ένα ορθογώνιο ταψί 30×40 εκ.
  • Ψιλοκόβουμε το μπέικον και το ρίχνουμε στο ταψί.
  • Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα κάστανα, το ελαιόλαδο και το θυμάρι.
  • Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσουν το μπέικον και τα λαχανάκια.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
  • Σερβίρουμε το χοιρινό με τα λαχανάκια Βρυξελλών και τη σάλτσα.
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ