Άκης Πετρετζίκης: Φασολάκια ογκρατέν
Μαγειρική
12/11/2021 | 13:39

Συστατικά

  • 1 κιλό φασολάκια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 300 γρ. μπέικον, σε κομμάτι
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 λίτρο γάλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 100 γρ. φέτα
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 750 γρ. πατάτες baby, βρασμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. θυμάρι

 

Για το σερβίρισμα

  • θυμάρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε τα φασολάκια, αλάτι και βράζουμε 15 λεπτά.
  • Σουρώνουμε τα φασολάκια και αφήνουμε στη άκρη.
  • Παράλληλα, σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×38 εκ. απλώνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το 1/3 από τη φρυγανιά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε το μπέικον σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά να πάρουν χρώμα και να γίνουν τραγανά. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει όλο το περιττό λάδι. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει.
  • Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός. Βάζουμε σε δόσεις το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα και να πάρει μια βράση.
  • Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και αφαιρούμε από τη φωτιά.
  • Βάζουμε τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, τη μισό γραβιέρα, τις πατάτες, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, το μπέικον και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Βάζουμε τα φασολάκια στην κατσαρόλα με τη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε.
  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά, το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 20-30 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Σερβίρουμε με θυμάρι.
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ