Ρεπορτάζ Δέσποινα Χαρώνη
Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε χθες 30 Ιουνίου 2021 στα γραφεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι με αφορμή την άφιξη του γενικού γραμματέα του υπουργείου πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου. Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης η περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα, ο αντιπεριφερειάρχης, Σταύρος Τραυλός, ο βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Παναγής Καππάτος, ο δήμαρχος Αργοστολίου Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο δήμαρχος Ληξουρίου Γεώργιος Κατσιβέλης, ο δήμαρχος Σάμης Μάκης Μονιάς και τέλος ο προϊσταμένος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας Γρηγόρης Γρηγορακάκης.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Διδασκάλου αναμένουμε στις 26 Αυγούστου την Υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με αφορμή τα εγκαίνια του μουσείου της Σάμης. Η κυρία Κράτσα στο καλωσόρισμα της προς τον γενικό γραμματέα μίλησε για τον πολιτιστικό πλούτο του νησιού μας και την ανάδειξη του μέσα από τα οχτώ διαφορετικά έργα ύψους οχτώ εκατομμύριων τα οποία έχουν ξεκινήσει αυτή την περίοδο σε μνημεία της Κεφαλονιάς. Αντίστοιχα, ο κ. Καππάτος υπενθύμισε ότι η άφιξη του κ. Διδασκάλου στο νησί μας σηματοδοτεί και την έναρξη εργασιών στο θολωτό τάφο στα Τζαννάτα.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γεν. Γραμματέας κ. Διδασκάλου ο οποίος τόνισε πως αυτά τα έργα θα αναπτύξουν το νησί μας οικονομικά και πολιτιστικά. Μείζονος σημασίας για το υπουργείο είναι το μουσείο στη Σάμη το οποίο θα είναι διαθέσιμο στο κοινό από τον Αύγουστο. Ενέργειες συντήρησης θα γίνουν και στα σπήλαια, Μελισσάνης και Δρογκαράτης, στα πλαίσια της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Όσο αφορά το μουσείου του Αργοστολίου, προβλήματα φαίνεται να έχουν προκύψει με βάση το ρυμοτομικό σχέδιο όπου απαιτεί τροποποίηση. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να βρεθούν χρηματικοί πόροι έτσι ώστε να υποβληθεί ο φάκελος για την κατασκευή του μουσείου του Αργοστολίου. Στο σημείο αυτό η κα Κράτσα πήρε το λόγο τονίζοντας ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός πως υπάρχει θέληση να βρεθεί ο δρόμος για να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη διαδικασία.
Ο κ. Διδασκάλου στην ενημέρωση του τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά όπου διατίθενται περισσότερο προσωπικό αριθμητικά σε σχέση με τα αρχαιολογικά μνημεία ανά την ελληνική επικράτεια. Το υπουργείο πολιτισμού κατάφερε να εξασφαλίσει 650 εκατομμύρια από το ταμείο ανάκαμψης με σκοπό να χρησιμοποιηθούν σε έργα πολιτισμού. Συνεχίζοντάς μας επισημαίνει ότι για να διατεθούν τα μνημεία στο κοινό θα πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των πολιτών και του μνημείου.
Σχετικά με το κάστρο του Αγίου Γεωργίου ο κ. Καππάτος μας ενημέρωσε ότι δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον Ιανό. Ο κύριος Γρηκορακάκης τόνισε ότι χρειάζεται μια διαδικασία προκειμένου να εγκριθούν τα χρήματα που απαιτούνται για τον κάστρο. Ξεκινάμε από χαμηλά καθώς εκκρεμούν πάρα πολλά ζητήματα αναφέρει η κυρία Κράτσα. “Η αναστήλωση του κάστρου είναι εξαιρετικής σημασίας για την ανάπτυξη του νησιού καθώς και η ανάδειξη της αρχαίας Κράνης όπου περιλαμβάνει ένα Μυκηναϊκό οχυρό.”
Από τη πλευρά του ο δήμαρχος Ληξουρίου, Γιώργος Κατσιβέλης, ανέφερε ότι έχει εξασφαλισθεί από το Δήμο Ληξουρίου 1,5 εκατομμύρια ευρώ για την ανάδειξη των αρχαιολογικών μνημείων. Ο πολιτισμός πρέπει να στηρίζετε κι να χρηματοδοτείτε, συμπληρώνει ο κύριος Κατσιβέλης, είναι η άμυνα μας. Ακόμη, με αφορμή το ταμείο αποκατάστασης σεισμοπλήκτων, προτείνει να δημιουργηθεί και ένα γραφείο αποκατάστασης μνημείων.
Τέλος ο κ. Μονιάς δήλωσε ότι έχουν εξασφαλισθεί για το δήμο της Σάμης πάνω από 3,5 εκατομμύρια μέσω ΕΣΠΑ με τη βοήθεια του υπουργείου πολιτισμού. Αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν στην ανάδειξη του ναυαγίου στο Φισκάρδο και στο κάστρο της Άσσου.