Συνοδέψτε με παγωτό βανίλια
Συνταγή της ημέρας: Καρυδόπιτα με παγωτό βανίλια
Μαγειρική
16/06/2021 | 17:04
Συστατικά
Για το κέικ
- 250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 4 αβγά
- 120 ml γάλα, 3,5%
- 360 γρ. αλεύρι σκληρό
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
- 50 γρ. καρύδια, για διακόσμηση
Για το σιρόπι
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 400 γρ. νερό
- 1 λεμόνι
- 1 στικ κανέλα
Για το γλάσο
- 200 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. κακάο
- 2 κ.γ. καφέ, στιγμιαίος
- 2 κ.σ. νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη 3 λεπτά να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε και το γάλα.
- Βγάζουμε από τον κάδο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με μία σπάτουλα ελαφρά.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί στρογγυλό διαμέτρου 20 εκ. με τρύπα και απλώνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε για 55 λεπτά στους 170οC.
- Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βράσει το αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Όταν βγει η καρυδόπιτα, ρίχνουμε το σιρόπι κρύο και στη συνέχεια ρίχνουμε το γλάσο αφού έχουμε λιώσει τα υλικά του σε μία κατσαρόλα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρουμε.
Για το γλάσο
- Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την άχνη και το κακάο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
- Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ και το νερό.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθούν.
- Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από την κρύα καρυδόπιτα.
- Διακοσμούμε με καρύδια.
Tip
Καλοτρίψτε τα καρύδια αν δεν σας αρέσουν να τα βρίσκετε κομμάτια μέσα στο κέικ.
Πηγή: akispetretzikis.com
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
21:49
11:44