Αν και αποτελεί το αγαπημένο παντοπωλείο για ελληνικά προϊόντα και φαγητά και γλυκά και διάφορα ελληνικά προιόντα, στην Ουάσινγκτον, παρόλο που πολλοί Πρόεδροι το προτίμησαν και το προτιμούν μέχρι σήμερα για τις λιχουδιές του, εντούτοις το «Ελληνικό Ντέλι» της Πρωτεύουσας κινδυνεύει με οριστικό λουκέτο, μετά από 31 χρόνια λειτουργίας.
Και είναι συνεπώς λογικό να αναρωτηθεί κανείς, που θα βρίσκει ελληνικό φρεσκοκομένο καφέ ο εκάστοτε πλανητάρχης, εάν συμβεί κάτι τέτοιο;
Μπροστά στον κίνδυνο του λουκέτου οι ιδιοκτήτες του Παντοπωλείου ανήρτησαν χειρόγραφη επιστολή στην είσοδο του καταστήματος, με την οποία εξηγούν στους πελάτες ότι ο κίνδυνος για οριστικό λουκέτο είναι προ των πυλών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του καναλιού «ABC7» της Ουάσινγκτον, που υπογράφει η Κάρολιν Πατρίκη.
Και μάλιστα οι ίδιοι, διαλαλούν με μαεστρία τις σπεσιαλιτέ που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσουν οι πελάτες, όπως την φημισμένη λεμονόσουπα, που σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη του Παντοπωλείου κ. Κώστα Φωστιέρη «πρέπει κάθε άνθρωπος να δοκιμάσει μια φορά στην ζωή του». Οπως και τον φρέσκο-ψημένο και πλούσιο σε σιρόπι μπακλαβά. Πριν από τον κορωνοίο το Ντέλι που διαθέτει και τραπέζια έξω πουλούσε μέχρι και 200 κομμάτια μπακλαβά την ημέρα.
Για όσους διαμένουν στην Ουάσγκτον και τις γύρω περιοχές η λειτουργία του Ελληνικού Ντέλι στον δρόμο 19 NW εδώ και 31 χρόνια είναι εκ των ουκ άνευ. Αυτό που λένε οι γευσιγνώστες «απαραίτητη στάση για το μεσημεριανό», ή με λίγα λόγια «a must». Είναι επίσης μια από τις καθημερινές συνήθειες των ανταποκριτών και των απεσταλμένων.
Είναι συνηθισμένο άλλωστε το φαινόμενο των καθημερινών πελατών να περιμένουν τον ιδιοκτήτη να ανοίξει το μαγαζί κατά τις 10 το πρωί.
Ο ίδιος λέει ότι γνωρίζει και θυμάται απέξω γύρω στα 500 με 700 ονόματα πελατών. Στους τοίχους του καταστήματος είναι αναρτημένες οι φωτογραφίες των πρόεδρων με ιδιόχειρη υπογραφή, του Τζορτζ Μπους, του Μπαράκ Ομπάμα και του Ντόναλντ Τραμπ. Τόσο οι σπεσιαλιτέ όσο και ο ιδιοκτήτης έχει φιλοξενηθεί επανηλειμμένα στις σελίδες της εφημερίδας «Ουάσινγκτον Ποστ» και του περιοδικού «Ουασινγκτόνιαν».
Όμως κι ενώ πριν την Πανδημία το Ελληνικό Ντελι απασχολούσε 5-6 υπαλλήλους, σήμερα έχει μόνο δυο. Είχε κλείσει μάλιστα για δυό μήνες, όταν η πανδημία έφτασε στην κορύφωση και από τότε δεν έχουν ακόμα επιστρέψει στο επίπεδο των πωλήσεων που θεωρούσαν ως κανονικό.
Δυστυχώς, λέει ο κ. Φωστιέρης, τώρα πια δεν βλέπουμε τις ουρές που σχημάτιζαν οι πελάτες μέχρι κι έξω από την πόρτα. Τώρα πια, η Ουάσινγκτον, λέει ο κ. Κώστας, θυμίζει μια πόλη φάντασμα.
Πηγή: anamniseis.net