Στις 18 μονάδες εκτοξεύεται για πρώτη φορά η διαφορά μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue για το μήνα Νοέμβριο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προηγείται με 43% έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 25%.
Το ίδιο συμβαίνει και με την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών όπου η διαφορά είναι πλέον στις 20 μονάδες, με τον κ. Μητσοτάκη να προηγείται με 46% και τον κ. Τσίπρα να βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Πάνο Καμμένο και το Νίκο Μιχαλολιάκο με 26%.
Επίσης ένα συντριπτικό ποσοστό των ερωτηθέντων απαντά ότι είναι δυσαρεστημένο από τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα, τα συναισθήματα που κυριαρχούν στους ψηφοφόρους, είναι η απογοήτευση, η οργή και το άγχος, την ώρα που η κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση.
Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης
Συγκεκριμένα, καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει το 43% των προτιμήσεων των πολιτών, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 25%. Κανένας από τους δύο απαντά το 29%.
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται και πάλι ο Κ. Μητσοτάκης που συγκεντρώνει το 46% των θετικών απόψεων και ακολουθούν η Φώφη Γεννηματά με 40%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 39%, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 34%, ο Βασίλης Λεβέντης με 31%, ο Αλέξης Τσίπρας με 26%, ο Πάνος Καμμένος με 15% και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 10%.
Δυσαρέσκεια
Την ίδια στιγμή, το 36% εκτιμά πως μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, την ώρα που μόλις το 18% απαντά πως θα προτιμούσε μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 40% απαντά πως «καμία από τις δύο».
Παράλληλα, το 84% εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τα κυβερνητικά πεπραγμένα, ενώ το 76% εμφανίζεται δυσαρεστημένο από τα πεπραγμένα της αντιπολίτευσης.
Σε λάθος κατεύθυνση
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν εκπλήσσουν και οι απαντήσεις των πολιτών για την πορεία της χώρας: Το 74% εκτιμά πως τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, το 17% σε σωστή, ενώ το 7% απαντά πως τα πράγματα δεν πάνε ούτε σε σωστή, ούτε σε λάθος κατεύθυνση.
Αντίστοιχα, στους πολίτες κυριαρχούν αρνητικά συναισθήματα. Όπως προκύπτει από την έρευνα:
- Το 22% αισθάνεται απογοήτευση
- Το 21% οργή/αγανάκτηση
- Το 19% ανησυχία/άγχος
- Το 9% ελπίδα
- Το 9% λύπη
- Το 8% ντροπή
- Το 4% αδιαφορία
- Το 1% ανακούφιση
Τέλος στους δύο πολίτες (51%) πιστεύει ότι το κράτος λειτουργεί σήμερα χειρότερα, σε σύγκριση με 5 χρόνια πριν. Ωστόσο, πριν από δύο χρόνια, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν αισθητά υψηλότερο (56%, 7/2016).
Πηγή: newpost.gr