Ναυτικοί είναι οι δύο Τούρκοι που συνελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες στην Κυλλήνη, μία υπόθεση στην οποία αναφέρθηκε στη Βουλή και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.
Οι δύο άνδρες προσέγγισαν αρχικά στις 12 Απριλίου με σκάφος το λιμάνι της Ζακύνθου και στις 17 Απριλίου ταξίδεψαν στην Κυλλήνη, όπου υπεβλήθησαν σε έλεγχο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν μπει στη χώρα τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες και συνελήφθησαν από το Λιμενικό.
Στις 26 Απριλίου παραδόθηκαν στους αστυνομικούς του Τμήματος Λεχαινών και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οι δύο Τούρκοι στη συνέχεια κατέθεσαν προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου ζητώντας να αφεθούν ελεύθεροι κάτι που έγινε, καθώς δήλωσαν ως τόπο κατοικίας τους την έδρα του τουρκικού προξενείου στην Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε σε αυτή την υπόθεση μιλώντας στη Βουλή θέλοντας να επισημάνει τη διαφορετική στάση που κρατάει η Ελλάδα, με αφορμή άλλωστε και το πρόσφατο περιστατικό με τον Τούρκο δημοτικό υπάλληλο που μπήκε στην ελληνική επικράτεια.
«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και δεν ισοψηφίζει παράνομες ή παράτυπες συμπεριφορές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, αναφερόμενος στη στάση που τήρησε η ελληνική Δικαιοσύνη απέναντι στον Τούρκο πολίτη, ο οποίος μπήκε στην ελληνική επικράτεια, δικάστηκε και επέστρεψε στην οικογένειά του – και στη στάση που τηρεί η Τουρκία, στην οποία μέχρι σήμερα βρίσκονται στη φυλακή δύο Έλληνες αξιωματικοί, χωρίς να γνωρίζουν γιατί κατηγορούνται.
Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν ήταν μόνο η περίπτωση του Τούρκου ο οποίος μπήκε στην ελληνική επικράτεια και δικάστηκε. Υπάρχει και πιο πρόσφατο γεγονός. Πριν δυο ή τρεις ημέρες, το διοικητικό πρωτοδικείο Πύργου έκανε δεκτό το αίτημα να διακοπεί η διοικητική κράτηση δύο Τούρκων πολιτών, οι οποίοι συνελήφθησαν στο λιμάνι της Κυλλήνης. Υπήρξε διαβεβαίωση του τουρκικού προξενείου ότι έχουν σταθερή κατοικία και δηλώθηκε το τουρκικό προξενείο στην Αθήνα – και το δικαστήριο αποφάσισε τη διακοπή της διοικητικής κράτησης. Το λέω αυτό προς ενημέρωση της Βουλής και της κοινής γνώμης, για να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. Διότι όταν το ελληνικό προξενείο παρέστη στη δίκη των δύο Ελλήνων αξιωματικών και δήλωσε ως τόπο κατοικίας τους την έδρα του ελληνικού προξενείου της Αδριανούπολης, το αντίστοιχο αίτημα περί μη κράτησης δεν έγινε δεκτό από το τουρκικό δικαστήριο».
Πηγή: kathimerini.gr