Τον “Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες” μ΄ ένα αερόστατο κάνει φέτος ο Χάρης Ρώμας πρωταγωνιστώντας στο γνωστό αριστούργημα του Ιουλίου Βερν, που παρουσιάζει η παιδική σκηνή του Γιάννη Χριστόπουλου. Ένα ταξίδι με πάρα πολλές ενδιάμεσες στάσεις και οδηγό το δημοφιλή ηθοποιό στο ρόλο του Φιλέα Φονγκ.
Σε μία από τις στάσεις αυτές ο Χάρης Ρώμας μίλησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων γι΄ αυτήν την εμπειρία του, η οποία δεν είναι πρωτόγνωρη για εκείνον, αφού είχε προηγηθεί η συμμετοχή του επί δύο χρόνια (2015-2017) σε μια άλλη παράσταση για παιδιά, τον “Μαγικό κόσμο του Σκρούτζ”, στην οποία υποδυόταν τον Σκρουτζ…
Αναφερόμενος στην τηλεόραση τόνισε πως θέλει να δημιουργήσει ακόμα, επισημαίνοντας πως μπορεί να κάνει πράγματα που δεν έχει κάνει ακόμα, ενώ υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει αλλά δεν θα τα κάνει ποτέ!
Αποκάλυψε πως του έχει γίνει πρόταση για νέα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Το καφέ της Χαράς”, αλλά είναι επιφυλακτικός επειδή δεν ξέρει αν θα βρεθούν τα χρήματα για την παραγωγή του΄, ενώ μοιράζεται το όνειρό του, «να κάνω μία ταινία στην αγγλική γλώσσα, αφού φυσικά βρεθεί χρηματοδότης!»
Ακολουθεί η συνέντευξη του Χάρη Ρώμα στον Νίκο Γιώτη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ. Ένας δημοφιλής ήρωας, εφέτος, για ένα απαιτητικό… κοινό!
Απ. Υποδύομαι το ρόλο του Φιλέα Φονγκ επειδή είναι ένας ρόλος για ηθοποιούς της ηλικίας μου και έχει παιχτεί από ηθοποιούς όπως ο Ντέιβιντ Νίβεν στην ταινία που άφησε εποχή. Δηλαδή είναι και υποκριτικά ψηλά ο πήχης, και για έναν ηθοποιό καριέρας είναι πολύ ενδιαφέρον να παίξεις έναν τέτοιο ρόλο.
Επίσης είναι πολύ ενδιαφέρον και δύσκολο να παίζεις σε παιδική σκηνή γιατί πρέπει να καθηλώνεις τα παιδιά που είναι «δύσκολοι» θεατές και αντιδρούν όταν βαρεθούν.
Ερ. Πιο «δύσκολοι» θεατές από τους μεγάλους;
Απ. Επειδή δεν μ΄ αρέσει να ωραιοποιώ τα πράγματα, δεν είναι θέμα ότι είναι δύσκολοι στην κριτική τους αλλά οι αντιδράσεις τους είναι άμεσες. Αν βαρεθεί το παιδί θα σηκωθεί να φύγει. Οπότε εσύ πρέπει να το καθηλώσεις. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να υπάρχει ψυχαγωγικό κομμάτι έντονο και ταυτόχρονα πολύ καλαίσθητο για να μπορέσεις να καλλιεργήσεις το παιδί και να του περάσεις τα μηνύματα του συγγραφέα. Στην προκειμένη περίπτωση ο «Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» ως ανάγνωσμα είναι το πέμπτο πιο πολυδιαβασμένο έργο στον κόσμο. Πρόκειται για ένα έργο που έχει περάσει από τα χέρια όλων μας είτε ως εικονογραφημένο κλασικό είτε ως βιβλίο ατόφιο. Όλος ο κόσμος έχει μια αναφορά σ΄ αυτό το έργο και οι ταινίες που έχουν γίνει ήταν πολύ δημοφιλείς. Γι αυτό ο πήχης ήταν πολύ ψηλά για μένα, για να το συμπυκνώσω στη διασκευή μου, να το σκηνοθετήσω σωστά, να επιλέξω τους κατάλληλους ηθοποιούς και να κάνουμε μία παραγωγή που να είναι αντάξια αυτού του έργου το οποίο κάνει τεράστια επιτυχία παντού, και έχει επιλεγεί να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο Φεστιβάλ Παιδικού Θεάτρου στη Νέα Υόρκη που θα γίνει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου!
Ερ. Στο παρελθόν είχατε σκηνοθετήσει αρκετές παιδικές παραστάσεις αλλά είναι η δεύτερη φορά που παίζετε κι εσείς. Πώς το αποφασίσατε;
Απ. Χαίρομαι πολύ που παίζω και ο ίδιος, παρότι είναι κουραστική περιοδεία και μάλιστα με συνθήκες… άγριες, με την έννοια ότι παίζουμε δύο παραστάσεις τη μέρα σχεδόν κάθε φορά, τη μία πίσω απ’ την άλλη, κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι όμως προσοδοφόρο, γιατί σε καιρούς δύσκολους έχει σημασία κι αυτό, και είμαστε όλοι οι συντελεστές κι ο παραγωγός πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Είχα υπογράψει για 75 διπλές παραστάσεις, δηλαδή σε 75 πόλεις, αλλά στη συνέχεια υπέγραψα για 75 ακόμη. Δηλαδή συνολικά θα κάνουμε 300 παραστάσεις. Σε κάποιες πόλεις, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει θα πάμε ξανά να παίξουμε, ενώ θα πάμε και σε πάρα πολλά νησιά και στην Κύπρο.
Ερ. Είχε προηγηθεί «Ο μαγικός κόσμος του Σκρουτζ», η πρώτη παιδική παράσταση που παίξατε, όπου υποδυθήκατε τον Σκρουτζ…
Απ. Όντως, στην παράσταση εκείνη έπαιξα μετά τη μεγάλη επιμονή του Γιάννη Χριστόπουλου, ο οποίος μ’ «έψηνε» επί έναν μήνα, επειδή είναι ένας ρόλος που είχε παίξει ο Μάικλ Κέιν και θα μου ταίριαζε. Κι ως παραγωγός, επειδή οι παραγωγοί σκέπτονται πάντα και το ταμείο, σκέφτηκε ότι θα είναι προσοδοφόρο και ότι θα έχουμε έναν «κράχτη» για να τραβήξουμε τα παιδιά. Εγώ το δέχτηκα τελικά, το έκανα πολύ καλλιτεχνικά, κατακουράστηκα αλλά κάναμε μεγάλη επιτυχία και αυτό φαίνεται και από τις 180 διπλές παραστάσεις επί δύο χρόνια. Μετά από την επιτυχία αυτή, μου πρότεινε τον «Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες» και δέχτηκα να παίξω- και απ΄ ό,τι φάνηκε είχε δίκιο και πάλι αφού έχει μεγάλη επιτυχία!
Ερ. Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα σε παραστάσεις για παιδιά και για μεγάλους;
Απ. Επιλέξαμε αυτά τα δύο συγκεκριμένα έργα με το σκεπτικό ότι μπορούν να διασκευαστούν με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι για ενήλικες! Πάρα πολλοί γονείς έχουν έρθει μετά από παραστάσεις και μου έχουν πει ότι είναι σαν να βλέπουν Δημοτικό Θέατρο ή Εθνικό Θέατρο. Δηλαδή ψυχαγωγούνται και τα παιδιά αλλά και οι γονείς που τα συνοδεύουν. Συνεπώς πρέπει να βρεις την ισορροπία!
Ερ. Στην τηλεόραση την οποία υπηρετήσατε με πολύ μεγάλη επιτυχία έχουμε να σας δούμε σχεδόν μια δεκαετία με κάτι καινούργιο. Απέχετε συνειδητά ή δεν υπάρχει κάποια παραγωγή που να σας εκφράζει;
Απ. Από την τηλεόραση έφυγα μόνος μου όταν ο ΑΝΤ1 ήθελε μετά το «Δεληγιάννειον Παρθεναγωγείον» να μου ανανεώσει το συμβόλαιο και να μου δώσει αρκετά χρήματα ακόμη. Μπορεί βέβαια να έπεφτα κι εγώ στη συρρίκνωση της… μυθοπλασίας όπως όλοι οι άλλοι. Εγώ όμως ήμουν ψυχολογικά ανεβασμένος επειδή μόνος μου έφυγα και δεν με σταμάτησαν. Ομολογώ όμως ότι όταν αποφάσισα να επανέλθω, μετά από καιρό, έχοντας στο μυαλό μου ότι είμαι αναντικατάστατος -γιατί αυτό πιστεύουμε όταν έχουμε μεγάλη επιτυχία-, κανείς δεν είχε τη φοβερή πρεμούρα να ξαναπαίξω και μάλιστα με τα κασέ που είχα προ κρίσης. Συνεπώς δεν υπάρχει θέμα να μην θέλω να δουλέψω στην τηλεόραση ξανά. Άλλωστε είναι γνωστό πως μου έχει γίνει πρόσφατα πρόταση. Φυσικά και θέλω να δημιουργήσω ακόμα, φυσικά και ξέρω ότι μπορώ να κάνω πράγματα που δεν έχω κάνει ακόμα και ξέρω επίσης ότι υπάρχουν πράγματα που μπορώ να κάνω και δεν θα τα κάνω ποτέ.
Ερ. Φημολογείται ότι πρόκειται ν΄ αρχίσουν νέα γυρίσματα της δημοφιλούς σειράς «Το καφέ της Χαράς». Σας έχει γίνει κάποια πρόταση;
Απ. Είναι γεγονός ότι μου έχουν κάνει πρόταση. Δεν ξέρω όμως αν θα βρεθούν τα χρήματα για την παραγωγή του.
Ερ. Με την ίδια πλοκή;
Απ. Βεβαίως, γιατί η πλοκή του ήταν τέτοια που σε αντίθεση με το «Κωνσταντίνου και Ελένης» μπορεί να συνεχιστεί. Το «Κωνσταντίνου και Ελένης» ήταν αυτοτελείς ιστορίες που αν θα θέλαμε να κάνουμε νέα γυρίσματα θα ήμασταν οι ίδιοι άνθρωποι 15- 20 χρόνια μεγαλύτεροι, αλλά θα ήτανε λίγο ξαναζεσταμένο φαγητό. Κωμικές ιστορίες από τους δύο αυτούς ανθρώπους και όποιους άλλους ήταν μαζί μας, πιο «σιτεμένους». Αντίθετα, το «Καφέ της Χαράς» είχε μία πλοκή που από μόνο του μπορεί να συνεχιστεί. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι σ΄ αυτό το χωριό μπορούν να ξανασυναντηθούν γιατί υπάρχει λόγος να ξανασυναντηθούν και να παρακολουθήσουμε τι απέγιναν όλοι αυτοί σ’ αυτήν τη μικρή κοινωνία 15 χρόνια μετά.
Ερ. Οι ίδιοι άνθρωποι;
Απ. Όλοι τους όπως ακριβώς είναι σήμερα…
Ερ. Κι όσον αφορά τον κινηματογράφο στον οποίο έχετε επίσης αρκετά χρόνια να παίξετε;
Απ. Η αγορά στην Ελλάδα είναι μικρή σε σχέση με άλλες χώρες και η γλώσσα δεν βοηθάει επειδή είναι περιοριστική. Δεν είναι όπως η αγγλική γλώσσα που είναι διεθνής και ομιλείται σ΄ όλες τις χώρες του κόσμου, κι αν κάνεις μία ταινία στα αγγλικά έχει μεγάλη απήχηση. Εμένα το όνειρό μου είναι να κάνω μία ταινία στην αγγλική γλώσσα, αφού φυσικά βρεθεί χρηματοδότης!
Πηγή: ΑΠΕ