Το θέμα της απομείωσης του Ελληνικού Χρέους έχει αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ
Απομείωση χρέους, κι άλλα παραμύθια της Χαλιμάς
Οικονομία
09/12/2016 | 11:17

Του Άγη Βερούτη

Το θέμα της απομείωσης του Ελληνικού Χρέους έχει αποτελέσει την αιχμή του δόρατος τόσο στην προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τον βασικό στόχο στην μεταγενέστερη σχεδόν διετή “διαπραγμάτευση” που καταμαρτυρούν τα στελέχη του, κυβερνητικά και μη.
Αυτό που παρουσιάζεται ως η πολυπόθητη απομείωση του χρέους κατά 20%, της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών, στην πραγματικότητα είναι καπνός και καθρέφτες!
Στην συνέντευξη τύπου της 5ης Δεκεμβρίου 2016, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ξεκάθαρα πως τα μέτρα ελάφρυνσης που προτείνονται ΙΣΩΣ δώσουν ελάφρυνση της τάξεως του 20% στο χρέος ως το 2060, αλλά αυτά θα προκύψουν κυρίως τις δεκαετίες του 2030 και του 2040, όπου ήταν μαζεμένες αρκετές αποπληρωμές κεφαλαίου, οι οποίες θα μετακυλήσουν ως 4 χρόνια πιο μετά.
Η άμεση ελάφρυνση των 220 εκατ. ευρώ για μια χρονιά, το 2017, προκύπτει κυρίως από τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των δανειστών μας κατά 200 μονάδες βάσης, ή 2% στο επιτόκιο με το οποίο μας δανείζουν. Για ένα χρόνο! Υπόψιν πως 220 εκατ. ευρώ ξοδεύουμε ως κράτος για την πληρωμή συντάξεων ΣΕ 2 ΗΜΕΡΕΣ και 20 ώρες!
Η κοροϊδία περί μείωσης συνεχίζει στην περιγραφή του πως θα δουλέψουν τα περίφημα swaps, δηλαδή μετατροπή ενός είδους δανεισμού (μεταβλητό επιτόκιο) σε άλλο (σταθερό επιτόκιο), οπού ουσιαστικά λέγει πως αρχικά αυτή η μετατροπή θα επιβαρύνει (!) την ήδη πολύπαθη ελληνική κοινωνία με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, ενώ για αυτά τα πρόσθετα μαρτύρια θα ωφεληθεί η χώρα ΙΣΩΣ με “μειωμένο ρίσκο μελλοντικής αύξησης των επιτοκίων” κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον όταν η Ευρωζώνη θα έχει λύσει τα προβλήματά της και λόγω ραγδαίας ανάπτυξης ΙΣΩΣ αυξήσει τα επιτόκια, αν η σημερινή κυβέρνηση δεν μας έχει ήδη βγάλει από αυτήν!
Απομείωση κουραφέξαλα δηλαδή, όπως επισημαίνει και η Citi στην έκθεσή της, όπου εξηγεί με ξεκάθαρο τρόπο πως το Ελληνικό Χρέος ως το 2060 με τις παρούσες παραδοχές, ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα έχει αυξηθεί στο 250%!!!
Ούτε λίγο ούτε πολύ, η Citi λέγει στην ανάλυσή της πως ελάχιστες υποχωρήσεις έχουν γίνει προς την Ελληνική πλευρά, και πολλά ζητήματα παραμένουν άλυτα (ι) Η 2η αξιολόγηση συνεχίζεται ενώ δεν είναι ξεκάθαρο τί απομένει να γίνει, και τι να αναβάλλεται για το 2017. Η εργασιακή μεταρρύθμιση παραμένει το ζητούμενο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ενώ η κυβέρνηση δυσκολεύεται να την περάσει. (ιι) Για το διάστημα από το 2018 και μετά, η δημοσιονομική πολιτική πρωτογενών πλεονασμάτων του 3,5% του ΑΕΠ επιβεβαιώθηκε ξανά (την έχει αποδεχθεί και συνυπογράψει η κυβέρνηση από τον περασμένο Μάιο), η οποία όμως είναι ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΗ κατά την γνώμη της Citi και κατά την άποψη του ΔΝΤ και της Τραπέζης της Ελλάδος, και πιθανότατα και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν). Αυτό απαιτεί μια πολιτική μεγαλύτερης λιτότητας από την Αθήνα ως το 2018 και μετά, μια πολιτική την οποίαν η κυβέρνηση έχει τονίσει επανειλημμένως πως είναι απρόθυμη να ακολουθήσει, (ιιι) Παραμένει αβέβαιο το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο διάσωσης – μια προϋπόθεση που θέτει η Γερμανία (γεγονός που πιστοποιήθηκε σήμερα στο Γερμανικό κοινοβούλιο από τους βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινονιστών (CSU) ώστε να συνεχίζει να δανείζει την Ελλάδα.
Η Citi προσθέτει πως για τα επόμενα 10 χρόνια το Ελληνικό Χρέος ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ λόγω των προτεινόμενων μέτρων, αντί να μειωθεί, ενώ μεγάλη πιθανότητα υπάρχει για πολιτική αστάθεια ως επακόλουθο της ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΟΣ που είναι απαραίτητη για να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό της “Απομείωσης Χρέους”.
Με λίγα λόγια, οι ίδιοι οι ξένοι κράζουν το σχέδιο απομείωσης χρέους που προτείνουν, και αμφιβάλλουν για την αποτελεσματικότητα ή την ωφέλειά του!
Μάλλον δε πιστεύουν πως αυτή η εξέλιξη θα αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα, τόσο ώστε να την κατατάξουν στις χώρες που αποτελούν πολιτικό κίνδυνο για την ΕΕ το 2017!
Από παραμύθια της Χαλιμάς και άσφαιρες υποσχέσεις εμείς οι Έλληνες έχουμε χορτάσει στα χρόνια της κρίσης.
Όμως το να μπαίνει στην διαδικασία μια κυβέρνηση να στρεβλώσει την πραγματικότητα, και να παρουσιάσει ένα σχέδιο επιδείνωσης του συνολικού χρέους της χώρας ως σχέδιο βελτίωσης, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται ανήθικα να δεσμεύσει με νόμο τις κυβερνήσεις των επόμενων ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.
Πρωτογενή πλεονάσματα μιζέριας και οικονομικής καταστροφής για την παραγωγική οικονομία.
Πρωτογενή πλεονάσματα που θα εκτοξεύσουν τους φόρους στην στρατόσφαιρα, θα εκτινάξουν τους ανέργους σε πλειοψηφική ομάδα του πληθυσμού μας μετά από 10 χρόνια στο 3,5%.
Φτάνουν τα παραμύθια της Χαλιμάς!
-Το χρέος δεν θα απομειωθεί με κουρέματα από τους εταίρους! Είναι ξεκάθαρο!
-Τους δανειστές δεν τους ενδιαφέρει ποτέ το μέγεθος του δανεισμού αλλά η εξυπηρέτηση του.
-Ο λόγος χρέους/ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί μόνον αν μεγαλώσουμε τον παρονομαστή του κλάσματος: το ΑΕΠ!
-Το ΑΕΠ αυξάνεται με αναπτυξιακά μέτρα και όχι με φόρους, όπως άλλωστε πιστεύει ο ταλαντούχος κ. Παπαδημητρίου, ο Υπουργός Ανάπτυξης της κομμουνιστικής κυβέρνησης της δύσμοιρης χώρας μας, που είπε πως η υπερφορολόγηση δεν επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων! (ήμαρτον, Κύριε)
Αυτό που δεν μας εξηγεί ο κ. Παπαδημητρίου είναι σε ποιο σύμπαν τα εννοεί αυτά;
Ή τέλος πάντως, σε ποιο παραμύθι της Χαλιμάς;
Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter @Agissilaos

agissilaos@gmail.com

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ