Μια συνταγή με έμπνευση από την Κεφαλονίτικη μπακαλιαρόπιτα, όμως σε πιο απλή εκδοχή, αφού το φύλλο θα το αγοράσουμε έτοιμο και θα είναι σφολιάτα.
Υλικά
Για την πίτα
2 φύλλα έτοιμη ζύμη σφολιάτα
λίγο ελαιόλαδο, για το άλειμμα του ταψιού
1 αβγό για το άλειμμα της πίτας
2 κουτ. σούπας σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ μέχρι να ροδίσει απαλά, για το πασπάλισμα
Για τη γέμιση
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου, ξαλμυρισμένο, σε μεγάλα κομμάτια
100ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
2 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες, βρασμένες μέχρι να μαλακώσουν, σε μικρούς κύβους
1 φλιτζάνι ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες, με τους χυμούς τους
200ml γάλα
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, μόνο τα φύλλα
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βάζετε μπόλικο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα να βράσει και, όταν κοχλάσει, ρίχνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Τα μαγειρεύετε για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαναπάρει βράση το νερό, τον στραγγίζετε καλά και τον κομματιάζετε με τα χέρια, αφαιρώντας τυχόν κοκαλάκια.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε τρεις κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Αδειάζετε το κρεμμύδι με το λαδάκι του σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε τον κομματιασμένο μπακαλιάρο, τις βρασμένες πατάτες, τις ντομάτες, το γάλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το μαϊντανό και μπόλικο πιπέρι (αλάτι δεν θα χρειαστεί γιατί ο μπακαλιάρος είναι αρκετά αλμυρός). Ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 28εκ. περίπου και στρώνετε προσεκτικά το ένα φύλλο σφολιάτας, καλύπτοντας καλά τον πυθμένα και τα τοιχώματα και τραβώντας το προσεκτικά ώστε να εξέχει λιγάκι από τα χείλη του ταψιού.
Αδειάζετε τη γέμιση στο ταψί, ισιώνετε όσο γίνεται την επιφάνεια και σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Γυρίζετε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα, τις βρέχετε ελαφρά και τις ενώνετε με το επάνω φύλλο για να κολλήσουν μεταξύ τους. Τρυπάτε την επιφάνεια της πίτας με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία για να διαφεύγουν οι υδρατμοί κατά τη διάρκεια του ψησίματος και να μη σκιστεί το φύλλο.
Σε ένα μπολάκι χτυπάτε τον κρόκο αβγού με ένα κουταλάκι του γλυκού νερό και αλείφετε την πίτα για να γυαλίσει και να ροδίσει όμορφα. Την πασπαλίζετε με το σουσάμι και την ψήνετε για 1 ώρα. Τη σερβίρετε ζεστή ή χλιαρή.
Πηγή: olivemagazine.gr