Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος
Την άμεση άρση του ελέγχου κεφαλαίων για τα εμβάσματα των ομογενών ζήτησε η φιλέλλην βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι και τα άλλα στελέχη και παράγοντες της Ομογένειας που συμμετείχαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Μανχάταν. Τα εμβάσματα των ομογενών, όπως επισήμανε η κ. Μαλόνι, ξεπερνούν τα οκτακόσια εκατομμύρια δολάρια και συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπατριωτών μας στη γενέτειρα και ενισχύουν τη ρευστότητα που τόσο ανάγκη έχει η χώρα.
Η κ. Μαλόνι έδωσε στη δημοσιότητα τις δύο επιστολές που συνυπέγραψε μαζί με τον ομογενή βουλευτή της Φλόριδας Γκας Μπιλιράκη, τις οποίες απέστειλαν στον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, στην πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζάνετ Γέλεϊ, καθώς επίσης και προς τις Ομοσπονδιακές Αρχές που επιβλέπουν τη λειτουργία των τραπεζών και των χρηματιστηριακών αγορών μέσω των οποίων τους καλούν να συνεργαστούν επειγόντως με τις ελληνικές αρχές για την άρση του ελέγχου κεφαλαίων για τα εμβάσματα των ομογενών προς την Ελλάδα.
Τις επιπτώσεις της αργίας των τραπεζών και του ελέγχου των κεφαλαίων στα εμβάσματα των ομογενών έφερε στη δημοσιότητα ο «Εθνικός Κήρυκας» (βλέπε «Ε. Κ.» 30 Ιουλίου) προβάλλοντας την αγωνία των ομογενών που είχαν στείλει χρήματα για τους ηλικιωμένους γονείς τους και για τους οικείους και συγγενείς που έκαναν διακοπές στην Ελλάδα.
Οι βουλευτές κ. Μαλόνι και Μπιλιράκης, οι οποίοι ηγούνται της Επιτροπής Ελληνικών Υποθέσεων της Βουλής απέστειλαν την Πέμπτη επιστολή και στην κ. Ελισάβετ Λίτλφιλντ, πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Overseas Private Investment Corporation (OPIC) μέσω της οποίας καλούν τον οργανισμό που έχει αντιπροσωπείες σε 160 χώρες του κόσμου να δημιουργήσει γραφείο και να επενδύσει στην Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η κ. Μαλόνι αναφέρθηκε στη θετική εμπειρία που απέκτησε ο οργανισμός (OPIC) και στον θετικό ρόλο που διαδραμάτισε στις προσπάθειες για τη διάσωση της Πορτογαλίας και κάλεσε την πρόεδρο και τα στελέχη του να προβούν άμεσα στη δημιουργία γραφείου και την έναρξη των επενδύσεων στη γενέτειρα.
«Η δραστηριοποίηση του OPIC στην Ελλάδα θα συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας και θα εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και τα συμφέροντα της Αμερικής», επεσήμανε η κ. Μαλόνι, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και κατέχει γεωστρατηγικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η συνέντευξη
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στη συμβολή της 54ης Οδού της Λεωφόρου Παρκ στο Μανχάταν, ακριβώς απέναντι από το κατάστημα της Atlantic Bank και είχε τον συμβολισμό της διότι η Atlantic Bank ιδρύθηκε το 1920 ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Προ εννέα ετών εξαγοράστηκε από τον όμιλο της «New York Community Bank» και αντί να απολέσει τους δεσμούς της με την Ομογένεια, τους διατηρεί και μάλιστα καταβάλλει προσπάθειες να τους ενισχύσει.
Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε σε ώρα αιχμής και προκάλεσε το ενδιαφέρον των περαστικών και τουριστών διότι η κ. Κάρολιν Μαλόνι και οι ομογενείς που πήραν τον λόγο εξέφρασαν το θυμό τους για τη στάση της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γερμανίας, καθώς επίσης και για τον μύθο που δημιούργησαν τα γερμανικά και άλλα ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης πως δήθεν οι Ελληνες είναι τεμπέληδες.
Ο πρώην υποψήφιος δήμαρχος της Νέας Υόρκης και συνάμα πρόεδρος του «Red Apple Group» Τζον Κατσιματίδης υπογράμμισε ότι «αυτό που συμβαίνει με τα εμβάσματα των ομογενών είναι αίσχος» και ότι «καμία τράπεζα και κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να παρακρατεί τα οκτακόσια εκατομμύρια δολάρια που στέλνουν σε ετήσια βάση οι ομογενείς για τα αδέλφια τους».
Συνεχάρη την κ. Κάρολιν Μαλόνι για την πρωτοβουλία, επανέλαβε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι αίσχος και υψώνοντας περισσότερο την φωνή του τόνισε ότι «πρέπει πάραυτα να σταματήσει η προπαγάνδα για την Ελλάδα, να υπογραφεί η συμφωνία και να σταματήσουν οι Ελληνες να υποφέρουν». Παράλληλα, τόνισε πως ένας συμπατριώτης μας στη γενέτειρα πρέπει να υποβληθεί σε άμεση χειρουργική επέμβαση, έχει τις οκτώ χιλιάδες ευρώ που απαιτούνται στην Τράπεζα και λόγω του ελέγχου κεφαλαίων δεν μπορεί να πάρει τα χρήματα και να εισαχθεί στο νοσοκομείο.
«Ντροπή σας κ. Μέρκελ. Σταματήστε επιτέλους να κάνετε να αδέλφια μας να υποφέρουν» κατέληξε ο κ. Κατσιματίδης.
Ο κ. Λου Κατσός, ένα από τα κορυφαία στελέχη του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου για να στηρίξουν τις παραγωγικές εταιρείες στη γενέτειρα ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με την αμερικανική αγορά και ζήτησε να αρθεί πάραυτα το καθεστώς του ελέγχου των κεφαλαίων γιατί αποτελεί τροχοπέδη στις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της παραγωγικότητας στην Ελλάδα.
«Πρέπει να σταματήσει η προπαγάνδα εις βάρος των Ελλήνων. Τους αποκαλούν τεμπέληδες και δεν προσβάλλουν μόνο τα αδέλφια μας στην Ελλάδα, αλλά και τα τρία εκατομμύρια των Ελλήνων στην Αμερική. Οι Ελληνες δεν είναι τεμπέληδες, είναι εργατικοί και έχουν φιλότιμο», τόνισε ο κ. Κατσός.
Η πολιτειακή βουλευτής της Αστόριας Αραβέλλα Σιμωτά ανέφερε ότι οι γονείς της γεννήθηκαν στην Ελλάδα, ότι η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αστόρια και ότι γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ότι η αποστολή εμβασμάτων στη γενέτειρα αποτελεί μέρος του Αμερικανικού Ονείρου.
«Οι γονείς έστελναν πάντα χρήματα στους παππούδες μου και αποτελούσε μια σταθερή πηγή εισοδήματος γι’ αυτούς. Γι’ αυτό τα εμβάσματα πρέπει να φτάνουν χωρίς κανένα εμπόδιο στους αποδέκτες. Εξάλλου, τα εμβάσματα των ομογενών συμβάλλουν άμεσα στην ενίσχυση της ρευστότητας που τόσο ανάγκη έχει η χώρα», τόνισε η κ. Σιμωτά.
Ο ομογενής Τζον Τσούνης, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας «Gold Coast Bank» επεσήμανε ότι οι ομογενείς αγαπούν την Ελλάδα και αποκάλυψε ότι ο ίδιος χόρεψε τον Χορό του Ησαϊα στη Σαντορίνη.
«Αγαπούμε την Ελλάδα και οφείλουμε να την στηρίξουμε όχι μόνο εμείς οι Ελληνοαμερικανοί αλλά και όλοι οι Αμερικανοί φίλοι και συμπολίτες μας. Η Ελλάδα είναι σύμμαχος της Αμερικής και στηρίζοντας την Ελλάδα προστατεύουμε τα συμφέροντα της ίδιας της Αμερικής».
Ο κ. Μαρκ Αρι μιλώντας εκ μέρους της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είπε ότι ο οργανισμός ιδρύθηκε προ δύο ετών και ότι προσπαθεί να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να προσφέρει βοήθεια στην Ελλάδα.
Ο κ. Τάσος Παρδάλης, ο οποίος μαζί με τον κ. Αντώνιο Κάμμα εκπροσώπησαν το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, αναφέρθηκαν στην πρόσφατη πρωτοβουλία του Ιδρύματος της Οικογένειας Τζαχάρη και του κ. Νίκου Μούγιαρη που διπλασίασαν κάθε δολάριο που προσέφεραν οι ομογενείς για τη βοήθεια στα παιδικά χωριά SOS στην Ελλάδα. Τόνισαν ότι ο έρανος έγινε μέσω της ιστοσελίδας «Help Greece Now» και μέσα σε 70 ώρες συγκεντρώθηκαν εκατό χιλιάδες δολάρια τα οποία διπλασίασαν το Ιδρυμα Τζαχάρη και ο κ. Νίκος Μούγιαρης προσφέροντας πενήντα χιλιάδες δολάρια έκαστος.
Ο κ. Κίμων Μπάκος, σύμβουλος στο τμήμα Premier Banking Group της Atlantic Bank, ανέφερε ότι η πρόεδρος Νάνσυ Παπαϊωάννου δεν μπόρεσε να παραστεί διότι βρισκόταν στην Ελλάδα και τόνισε ότι η Atlantic Bank θα είναι αρωγός σε όποια προσπάθεια και πρωτοβουλία αναληφθεί για την παροχή βοήθειας στη γενέτειρα.
Η κ. Λούλα Αλαφογιάννη, η οποία εκπροσώπησε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανίδων, εξέφρασε τη δυσφορία της για τα αρνητικά σχόλια για την Ελλάδα και τόνισε ότι «πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι οι Ελληνες δεν είναι τεμπέληδες».
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν αρκετοί άλλοι ομογενείς, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της Atlantic Bank, Ακης Γυφτόπουλος, ο πρόεδρος του Capital Link Νικόλαος Μπορνόζης, και ο πρόεδρος του Ionian Management Σπύρος Μυλωνάς, οι οποίοι συγχάρηκαν την κ. Μαλόνι για την πρωτοβουλία και για το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας