Η «17η Εβδομάδα Αποδήμων -2016» θα αναπτυχθεί στην Κεφαλονιά από 30 Ιουλίου 2016 έως 3 Αυγούστου 2016 με θέμα «Πολιτισμός & Ανάπτυξη ΙΙΙ».
Αναφορά Πεπραγμένων «Εβδομάδας Αποδήμων 2015»
 Ομογένεια
15/08/2015 | 20:00

Η επιτυχής ολοκλήρωση των εργασιών της 16ης Εβδομάδας Αποδήμων στην Κεφαλονιά, που οργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία η «Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων “Οδυσσεύς” με τη συνεργασία του Δήμου Κεφαλονιάς, των Περιφερειακών Ενοτήτων Κεφαλληνίας και Ιθάκης και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.) και τίμησαν με τη συμμετοχή τους πλήθος κόσμου από το εξωτερικό και το εσωτερικό, συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία μιας ακόμα ισχυρής γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ των Αποδήμων με τη Μητέρα Πατρίδα, κυρίως για τους Ομογενείς 2ης και 3ης πλέον Γενεάς.
Με επίτιμο Πρόεδρο του Συνεδρίου τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή του Cambridge Αθανάσιο Φωκά, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας τον κ.Διονύση Βλάχο, τον Επίτιμο Πρόεδρο Δρ Μαρίνο Χιόνη, τον τ.Πρόεδρο κ.Ιωάννη Χιόνη, τον τ.Πρόεδρο κ.Νίκο Πεκάτο και την ενεργό συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων της Εκκλησίας, της Πολιτικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών , με κεντρική θεματολογία «Πολιτισμός & Ανάπτυξη ΙΙ», σε συνέχεια των Εκδηλώσεων του 2014, και αφιερωμένες στη Μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γερασίμου Φωκά, οι Εκδηλώσεις συγκέντρωσαν το διεθνές ενδιαφέρον των όπου γης Συλλόγων Αποδήμων, εκπροσώπων Θεσμικών Φορέων και παραγόντων του Απόδημου Ελληνισμού και καλύφθηκαν επιτυχώς από τα τοπικά και πανελλήνια Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και ενημέρωσης του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.

Συνοπτικά τα πορίσματα των εργασιών συνοψίζονται ακολούθως:

– Η διατήρηση του σεβασμού στη Μνήμη διακεκριμένων Αποδήμων, όπως του Καθηγητού Ρόκου Αλιμπράντη, αποτελεί ηθικό καθήκον της Ομογένειας.
– Η διακριτικότητα και σεμνότητα στην κοινωνική προσφορά καθορίζουν την ποιοτική αξία και αγνότητα του προσφερόμενου έργου (Καθ.Αθανάσιος Φωκάς).
– Η διαρκής διεύρυνση της συνεργασίας της Ομοσπονδίας με Συλλόγους Αποδήμων του εξωτερικού (Μελβούρνη : κ.Χριστίνα Δεσποτέρη) και του εσωτερικού (Ελληνικό – Αργυρούπολη : Δήμαρχος κ.Ιωάννης Κωνσταντάτος) είναι κυρίαρχης προτεραιότητας.
– Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων μεταξύ Σχολείων του εξωτερικού με το εσωτερικό ( Frau Alexandra Kullac, Αθλητικά Campus) δημιουργούν ισχυρές συνθήκες συνεργασίας μαθητών και εφήβων και θα πρέπει να ενθαρρύνονται.
– Ο Πολιτισμός που εκφράζεται μέσω της Μουσικής (Μαέστρος κ.Παναγής Μπαρμπάτης) αποτελεί τον καλύτερο Πρεσβευτή της Χώρας μας στο εξωτερικό.
– Η λειτουργική αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Οδυσσέως Περίπλους» (κ.Διονύσης Ραλλάτος) αποτελεί άλλη μια σημαντική ευκαιρία της διασύνδεσης των Αποδήμων μεταξύ των.
– Αναγνωρίζονται τα εύσημα στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού Αμερικής και Καναδά, που εκφράζεται στην προσωπικότητα της Διευθύντριας κ.Γρηγορίας Καματερού, για την ουσιαστική συμβολή του στην ανάπτυξη του Τουρισμού Κρουαζιέρας στην Κεφαλονιά.
– Η στήριξη Μουσείων Λαϊκής παραδοσιακής κληρονομιάς («Οίκος» κ.Τάκης Τόκας) είναι θεμελιώδους σημασίας στη διατήρηση πολιτιστικών στοιχείων μεγάλης αξίας.
– Η δημιουργία Πλατείας «Παγκόσμιας Ομοσπονδίας» στα ΤΕΙ – Αργοστολίου αποτελεί τη συμβολική αναφορά διασύνδεσης των Αποδήμων με την Εκπαιδευτική τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Α/Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών Καθ.Ναπολέων Μαραβέγιας).
– Η περαιτέρω ενίσχυση των διαφόρων μορφών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων μεταξύ Ομοσπονδίας και ΤΕΙ αποτελεί προτεραιότητα και στη νέα Διοίκηση (Πρόεδρος ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Καθ.Ιωάννης Δραγώνας).
– Η ενίσχυση Φιλανθρωπικών δράσεων της Πρόνοιας και της Εκκλησίας μειώνει τις επιπτώσεις της ανθρωπιστικής κρίσης (Πατήρ Ιωάννης Μεσολωράς , Δρ Μαρίνος Χιόνης).
– Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας των Ομογενών στα Νησιά μας θα συμβάλει δυναμικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (τ.Α/Περιφερειάρχης κ.Σωτήρης Κουρής).
– Η δημιουργία του Εργαστηρίου Απόδημου Επτανησιακού Ελληνισμού (ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Καθ. Άγης Κονιδάρης) είναι ένας εκ των κεντρικών δίαυλων επικοινωνίας των Ομογενών μεταξύ των.
– Η εφαρμογή πρωτοποριακών Επιστημονικών Προγραμμάτων , όπως του Εργαστηρίου Αντισεισμικής θωράκισης Κτηρίων στον Κούταβο – Αργοστολίου (Πρόεδρος ΤΕΕ , κ.Σταύρος Τραυλός), συμβάλλει κυρίαρχα στο επιστημονικό κύρος της Χώρας μας.
– Η στήριξη ψυχαγωγικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων διεθνούς απήχησης όπως ο Προσκοπισμός (κ.Ισμήνη Κρεμμύδα) ενισχύει τους συνδέσμους επικοινωνίας των νέων από διάφορες Χώρες.
– Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Odysseus” για τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας(Saimon Fraser University, Καθ.Ανδρέας Γερολυμάτος) με τη γενναία χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αποτελεί το πνευματικό καύχημα της Ομοσπονδίας παγκοσμίως.
Τιμητικές Πλακέτες , είχε την ευγένεια να προσφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία στον Καθηγητή κ.Αθανάσιο Φωκά και στον Α/Δήμαρχο κ.Ευάγγελο Κεκάτο, για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των δεσμών των Αποδήμων με την Ελλάδα.
Το Συνέδριο Χαιρέτισαν γραπτώς ο Γενικός Διευθυντής Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ.Μιχάλης Κόκκινος, ο Επίτημος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ.Παναγής Καπογιαννάτος και ο Α/Περιφερειάρχης κ.Παναγής Δρακουλόγκωνας.
Σημαντική στιγμή των Εκδηλώσεων ήταν η παρουσίαση του εντυπωσιακού Λευκώματος του αείμνηστου ανεμοπτεριστή Χρυσόστομου Φουντή με θέμα «Η Κεφαλονιά από ψηλά» , από την κ.Σταυρούλα Γεωργανταμηλή, την κ.Μαρίνα Βεργωτή, τον κ.Παναγή Βεργωτή, την κ.Αγγελική Χιόνη, τον κ.Ευάγγελο Κεκάτο και τον κ.Γεώργιο Κάκη Κωνσταντινάτο.
Οι Εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τις δύο ξεχωριστές κορυφαίες Συσκέψεις του Προεδρείου της Ομοσπονδίας με το Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ.Αλέξανδρο Παρίση και τον Α/Περιφερειάρχη κ.Παναγή Δρακουλόγκωνα, όπου μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα υλοποίησης της πρότασης του κ.Βλάχου για τη δημιουργία διαδραστικού Μουσείου Απόδημων στο Αργοστόλι.
Τις Εκδηλώσεις τίμησε ιδιαιτέρως η διεθνής πιανίστα κ.Άδα Σιμάτου Καρμίρη, η οποία στην Τελετή Έναρξης έδωσε μια εκπληκτική Συναυλία, ο Ποιητής Καπετά-Γεώργος Σπηλιώτης με την ανάγνωση δύο εξαιρετικών ποιημάτων που αφιέρωσε στους Απόδημους και ο γνωστός Ζωγράφος και Συγγραφέας κ.Μάκης Λυκούδης, που προσέφερε ευγενώς έναν εντυπωσιακό πίνακα με θέμα το «Μετανάστη».
Σε ειδική Τελετή προβολής της Κεφαλονιάς στη Νέα Υόρκη, σε ημερομηνία που θα προαναγγελθεί εγκαίρως, θα προσφερθεί Τιμητική Πλακέτα στην κ.Καματερού, ως συμβολική χειρονομία αναγνώρισης του σημαντικού για την προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού έργου της.
Τέλος, η Ομοσπονδία, ευχαριστεί θερμά όλους όσους στήριξαν ηθικά και υλικά την «Εβδομάδα Απόδημου -2015» και ιδιαιτέρως τους Εκπροσώπους των Αρχών του Νησιού, τους κ.κ.Ομιλητές, τους Καλλιτέχνες, τη Διεύθυνση της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου, τη Διοίκηση των ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και το Ίδρυμα Γεώργιος και Μάρη Βεργωτή.
Την οργανωτική επιμέλεια και φροντίδα των Εκδηλώσεων είχαν :
-η Α/Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ.Αγγελική Χιόνη
-ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ.Κώστας Βαγγελάτος και
-ο Α/Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ.Ευάγγελος Κεκάτος.
Η «17η Εβδομάδα Αποδήμων -2016» θα αναπτυχθεί στην Κεφαλονιά από 30 Ιουλίου 2016 έως 3 Αυγούστου 2016 με θέμα «Πολιτισμός & Ανάπτυξη ΙΙΙ».
Για το Δ.Σ

Διονύσιος Βλάχος Κώστας Βαγγελάτος
Πρόεδρος Γραμματέας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer