Η Κυβέρνηση αυτές τις μέρες ξοδεύει τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας και ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.
Έπεσαν στην παγίδα που έστησαν
Οικονομία
24/04/2015 | 10:31

Του Χρήστου Κώνστα

Η αγωνιώδης αναζήτηση ρευστών διαθέσιμων για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών για τη λειτουργία του Κράτους αλλά –κυρίως- η αποκάλυψη ότι οι ξένοι ηγέτες γνωρίζουν καλύτερα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, από που μπορεί η κυβέρνησή του να αντλήσει μερικές δεκάδες εκατομμυρίων ακόμη, αποδεικνύουν ότι ο κ. Βαρουφάκης έχει οδηγήσει τη χώρα του, στην παγίδα που ο ίδιος έστησε.

Το πρόβλημα της Ελληνικής Κυβέρνησης δεν είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές.

Το πρόβλημα είναι η έλλειψη πολιτικής.

Οι ομόλογοι του κ. Τσίπρα, σύντομα συνειδητοποίησαν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν είχε σχέδιο, δεν έχει ικανούς συνεργάτες και κυρίως δεν διαθέτει απόθεμα γνώσεων και εμπειριών, για να ανταποκριθεί, με στοιχειώδη επάρκεια, στην κρισιμότητα των στιγμών.

Με την περιβόητη «δημιουργική ασάφεια» στις συνομιλίες και τις συμφωνίες, ο κ. Βαρουφάκης αγόρασε πολύτιμο χρόνο τον οποίο ωστόσο η Κυβέρνηση δεν ήξερε πώς να χρησιμοποιήσει.

Αντιθέτως, η χώρα βυθίστηκε ακόμη πιο βαθιά στην αδράνεια, την αβεβαιότητα και την ύφεση, με τους πολίτες να κάνουν το απολύτως αυτονότητο ενόψει της καταστροφής, δηλαδή να αποσύρουν τις τελευταίες αποταμιεύσεις τους από το τραπεζικό σύστημα.

Οι Έλληνες αποσύρουν και καταχωνιάζουν σε ανασφαλείς κρυψώνες, περίπου 700 εκατ. Ευρώ την εβδομάδα από τις τράπεζες της χώρας.

Το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διαθέτει σήμερα κάτι περισσότερο από 130 δις Ευρώ ως καταθετική βάση.

Χωρίς καταθέσεις και χωρίς πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά, το τραπεζικό σύστημα της χώρας –άρα και η στοιχειώδης λειτουργία της οικονομίας- στηρίζεται αποκλειστικά στη «γενναιοδωρία» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ έχει διοχετεύσει συνολική ρευστότητα 113,5 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Από αυτά τα 38 δισ. ευρώ χορηγήθηκαν μέσω της βασικής, κανονικής, χρηματοδότησης της ΕΚΤ και 75,5 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). Τα «κόκκινα δάνεια» στην πραγματική οικονομία έχουν ξεπεράσει τα 73 δις Ευρώ.

Η Κυβέρνηση αυτές τις μέρες ξοδεύει τα τελευταία υπολείμματα αξιοπιστίας και ταμειακών διαθεσίμων της χώρας. Δυστυχώς δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο οργανισμός, κράτος ή φορέας πρόθυμος να δανείσει στον κ. Τσίπρα λίγα αποθέματα λογικής, ιστορικής γνώσης, πληροφόρησης και ικανοτήτων διαχείρισης …

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ