Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση επιχειρεί να κατεβάσει στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο με μέτρα άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος.
Ποια μέτρα κρύβει το νομοσχέδιο-σκούπα της κυβέρνησης
Οικονομία
28/04/2015 | 13:08

Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση επιχειρεί να κατεβάσει στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο με μέτρα άμεσου δημοσιονομικού αποτελέσματος, τα οποία θα περνούν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με την ελπίδα ότι έτσι θα ξεκλειδώσει τις πρώτες ανάσες χρηματοδότησης από τους εταίρους.

Η χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, η επίσημη πρώτη του νέας ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης υπό τον Γ. Βαρουφάκη αλλά και υπό τη συντονιστική μπαγκέτα του Ευ. Τσακαλώτου, ανέδειξε τις λεπτές ισορροπίες στις οποίες επιχειρεί να κινηθεί η κυβέρνηση. Επείγεται να κατεβάσει το πρώτο νομοσχέδιο με στόχο μια «μεσοπρόθεσμη συμφωνία» έως τις πρώτες μέρες του Μαϊου κατά τα λεγόμενα του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη ή ακόμα καλύτερα τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου, αλλά φροντίζει να καλύψει τα νώτα της στην κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα, ώστε να διασφαλίσει ότι το νομοσχέδιο θα περάσει με άνεση την κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν θα προκύψουν «αντάρτικα».

Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε, στη σύσκεψη μετείχαν οι κ. Τάσος Κορωνάκης γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και Χρήστος Μαντάς, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοντολογίς όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η παρουσία τους ήταν επιβεβλημένη ώστε να υπάρξει το απαραίτητο «input» στην κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα και να μην υπάρξουν εκπλήξεις.

Τα θέματα του νομοσχεδίου άλλωστε και οι γραμμές της διαπραγμάτευσης θα περάσουν και από το φίλτρο του υπουργικού συμβουλίου, κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη.
Τα άρθρα του νομοσχεδίου

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι στο νομοσχέδιο, στο οποίο οι βασικές του γραμμές στόχος είναι να έχουν καταγραφεί έως σήμερα το βράδυ, δεν θα υπάρχουν μέτρα «που δαγκώνουν». Ο Γ. Βαρουφάκης αποκλείει – τουλάχιστον σε αυτό το νομοσχέδιο- παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, τους συντελεστές ΦΠΑ, τη Bad Bank και τα κόκκινα δάνεια αλλά και τον φόρο «πολυτελών» κλινών στα νησιά, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται στα σκαριά. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε έδειξε και ο πρωθυπουργός στη χθεσινή του συνέντευξη.

Αντίθετα θα περιλαμβάνονται οι σχετικά ανώδυνεςδιατάξεις -τα εύκολα- για την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ, μέτρα για την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ όπως η λοταρία και η χρήση πλαστικού χρήματος (ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες για υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών σε νησιά για συναλλαγές ακόμα και 50 – 70 ευρώ βάζοντας τέλος στο σχέδιο για ελεγκτές με κάμερες), ο φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, οι άδειες τηλεοπτικών συχνοτήτων και άλλες παρεμβάσεις οι οποίες κρίνεται ότι περνάνε εύκολα από τη Βουλή. Παράλληλα θα περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την προστασία από τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας αλλά με ψαλιδισμένα τα όρια ένταξης μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ.

Το ερώτημα ωστόσο είναι αν αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις είναι ικανές να ξεκλειδώσουν έστω και μια υποδόση. Η στάση των δανειστών όλο το προηγούμενο διάστημα έχει δείξει ότι αυτά τα μέτρα θεωρούνται καλά, μεν ανεπαρκή δε. Άσε που θεωρούνταν υπερεκτιμημένα στην περίφημη λίστα Βαρουφάκη η οποία υποτίθεται ότι θα οδηγούσε σε δημοσιονομικό αποτέλεσμα έως και 6 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το επίπεδο, η κυβέρνηση κάνει πίσω. Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ΓΓΔΕ ξαναμετράνε, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη φειδώ, τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και ο Γ. Βαρουφάκης το «στρίβει» υπογραμμίζοντας ότι είναι υπέρμαχος της ρήσης του (πατρός) καθηγητή Γκαλμπρέιθ, σύμφωνα με την οποία οι προβλέψεις αριθμών έχουν δημιουργηθεί για να κάνουν τους αστρολόγους να μοιάζουν επιστήμονες…
Ο… επόμενος γύρος

Πέρα από τις αλλαγές στα νούμερα, θα υπάρξουν και μέτρα τα οποία μέχρι τώρα δεν περιλαμβάνονταν στις λίστες. Η κυβέρνηση είναι σαφές ότι θα βάλει νερό στο κρασί της για να πετύχει συμφωνία. Άλλωστε το πρώτο νομοσχέδιο είναι απλώς το… πρώτο. Θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις και παρά τις πιθανολογούμενες αναβολές τις οποίες ενδέχεται να κερδίσει η κυβέρνηση ίσως στο εργασιακό, το ασφαλιστικό δεν θα αργήσει να έρθει στο προσκήνιο.

Το μαχαίρι στις πρόωρες συντάξεις, είναι δεδομένο, το μπλόκο στις εθελούσιες των τραπεζών και των ΔΕΚΟ επίσης. Στο τραπέζι όμως φαίνεται να μπαίνει και ζήτημα επικουρικών συντάξεων, ενοποιήσεων ταμείων και ενδεχομένως κάποιο ψαλίδι στα «ρετιρέ» των κύριων συντάξεων.

Στα φορολογικά από την άλλη πλευρά, ακόμα και αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις με πολιτικό κόστος άμεσα, ο Ιούνιος είναι πολύ κοντά. Και τότε, το αργότερο η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της και για τους συντελεστές ΦΠΑ και για τον ΕΝΦΙΑ. Στο ερώτημα αν θα αλλάξει δραστικά ο φόρος ακινήτων ή με ένα κούρεμα μέσω ήπιων παρεμβάσεων στις αντικειμενικές θα μείνει και για φέτος ο πρωθυπουργός έδωσε χθες την απάντηση: όλα τα εξαρτηθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα και την ανάπτυξη…

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ