Είναι πολύ σημαντικό η επισκευή να γίνει σωστά έτσι ώστε εκτός από την αισθητική επιδιόρθωση να διασφαλιστεί ότι η ζημιά δεν θα ξαναεμφανιστεί στο ίδιο σημείο
10 συμβουλές για την επισκευή των σοβάδων μετά από σεισμό
Κοινωνία
29/01/2014 | 16:40

Του Σπυρίδωνα Παπαγιαννάκη*

spyros papagiannakis

Λόγω της εφαρμογής του αυστηρού αντισεισμικού κανονισμού μετά από ισχυρό σεισμό συνήθως δεν διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές στον φέροντα οργανισμό που να θέτουν σε κίνδυνο τη στατικότατα του κτιρίου. Αν όμως υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία θα πρέπει να γίνει έλεγχος από εξειδικευμένο πολιτικό μηχανικό και ειδική επισκευή στον φέροντα οργανισμό. Αντίθετα και αυτό είναι αναμενόμενο λόγω των δονήσεων και της ταλάντωσης που υφίσταται η κατασκευή παρατηρούνται συχνά ριγματώσεις σε τοιχοποιίες και επιχρίσματα, αποκολλήσεις μικρών ή μεγάλων κομματιών σοβάδων, ακόμα και πλήρης καταστροφή τμημάτων της τοιχοποιίας.

Είναι πολύ σημαντικό η επισκευή να γίνει σωστά έτσι ώστε εκτός από την αισθητική επιδιόρθωση να διασφαλιστεί ότι η ζημιά δεν θα ξαναεμφανιστεί στο ίδιο σημείο σε επόμενο σεισμό μικρότερου ή ίδιου μεγέθους.

Με τη γνώση μου και την εμπειρία που είχα από το μεγάλο σεισμό της Αθήνας του 1999 και τις επισκευές που έγιναν στη συνέχεια εφιστώ την προσοχή στα 10 παρακάτω σημεία.

1)      Σιγουρευτείτε ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει εξασθενήσει, καμία επισκευή δεν μπορεί να γίνει αν υπάρχουν μετασεισμοί.

2)      Αναθέστε την επίβλεψη της επισκευής σε εξειδικευμένο μηχανικό ο οποίος και θα επιλέξει το σωστό εργολάβο για τη συγκεκριμένη εργασία.

3)      Εντοπίστε τη ζημιά και τα αίτιά της καθαρίζοντας το σημείο από το σοβά σε μεγαλύτερη έκταση εκατέρωθεν των ρωγμών ώστε να εμφανιστούν τα τούβλα αφαιρώντας όλα τα σαθρά υλικά και τη σκόνη.

4)      Επιλέξτε μόνο έτοιμα πιστοποιημένα υλικά (κονιάματα), ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης τους και μη διστάσετε να ζητήσετε συμβουλές από τον παραγωγό

5)      Αρνηθείτε τη χρήση οποιουδήποτε υλικού «συνταγής» του εκάστοτε χτίστη ή σοβατζή με βάση τσιμέντο, ασβέστη και άμμο διότι τα υλικά επισκευής πρέπει να έχουν ειδικές ιδιότητες και προδιαγραφές πέραν της αντοχής που είναι αδύνατον να επιτευχθούν με τις συνήθεις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές.

6)      Χρησιμοποιείστε αστάρι εμποτισμού σε πρώτη φάση ώστε να μειωθεί η απορροφητικότητα των δομικών στοιχείων και στη συνέχεια χαλαζιακό αστάρι πρόσφυσης σε παστώδη μορφή.

7)      Χρησιμοποιείστε έτοιμο επισκευαστικό σοβά με προσθήκη υγρής ρητίνης κατά προτίμηση ακρυλικής βάσης.

8)      Χρησιμοποιείστε ενισχυτικό υαλόπλεγμα το οποίο θα πρέπει να είναι καλά ενσωματωμένο μέσα στο σοβά και κατά προτίμηση κοντά στην εξωτερική του επιφάνεια.

9)      Μετά από κάθε εφαρμογή υλικού περιμένετε να στεγνώσει καλά πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

10)   Επιλέξτε ρητινούχο ακρυλικό στόκο σπάτουλας και χρώμα υψηλής ποιότητας και περάστε όλη την επιφάνεια ώστε να μην φαίνεται μπάλωμα στο τοίχο.

Η σωστή επισκευή σας εξασφαλίζει από μελλοντικά προβλήματα. Μην βιαστείτε. Συμβουλευτείτε τους ειδικούς μηχανικούς.

*Δρος Χημικού Επιστήμης Δομικών Υλικών Πανεπιστημίου Νανσύ Γαλλίας , Δ/ντη Παραγωγής, Ερευνας και Ανάπτυξης Marmoline Nordia A.E.  

spapagiannakis@marmoline.gr

sobas (2)

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ