Νόστιμος, Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός με μπισκοτένια βάση.
Υλικά:
- 40 γρ. ζάχαρη
- 14 αυγά χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. καλαμποκάλευρο
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 μπαστουνάκι βανίλια για το bisquit και 2 μπαστουνάκια για την κρέμα
- 2 κ.σ. κακάο
- 750 ml. κρέμα γάλακτος
- 20 κ.γ. γλυκόζη ( 100 γρ.)
- 220 γρ. σοκολάτες κουβερτούρα 55%
Εκτέλεση:
Για βάση Biscuit:
Χτυπάμε τα 200 gr ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να αφρατέψουν. Κάνουμε την μαρέγκα χτυπώντας τα 240 gr ζάχαρη με τα ασπράδια. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι στο μίγμα με τους κρόκους και έπειτα την μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ. Τέλος προσθέτουμε όλες τις σκόνες κοσκινισμένες και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα. Τοποθετούμε μία λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα ή στο ταψί του φούρνου μας, και απλώνουμε το μείγμα έτσι ώστε να έχουμε ένα παραλληλόγραμμο «παντεσπάνι» πάχους 2mm. Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 190οC για 10΄.
Για κρέμα σοκολάτας:
Βράζουμε τα 300gr κρέμα γάλακτος μαζί με την γλυκόζη και τις βανίλιες. Έπειτα λιώνουμε την σοκολάτα, σε μπεν μαρι και την περιχύνουμε στο μίγμα που βράσαμε. Ομογενοποιούμε το μίγμα μας με μίξερ χειρός, έχοντας αφαιρέσει τα sticks βανίλιας. Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια μαρίζ (όχι με το σύρμα). Σκεπάζουμε με μεμβράνη οποία πρέπει να εφάπτεται στο μείγμα και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Food Styling:
Παίρνουμε το biscuit και το κόβουμε περιμετρικά για να το ισιώσουμε και να έχουμε ένα ομοιόμορφο παραλληλόγραμμο. Απλώνουμε την κρέμα μας σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με σπασμένα καραμελωμένα φουντούκια. Τέλος με την βοήθεια της λαδόκολλας το τυλίγουμε σε ρολό. Καλύπτουμε τον κορμό με την κρέμα που έχει περισσέψει και με την βοήθεια ενός πιρουνιού κάνουμε τα σχέδια-«γραμμές».