Η ΛΕΦΕΔ - Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια προσπάθεια συνειδητοποιημένων εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών
Υπό δημιουργία ΛΕΦΕΔ – Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Κεφαλονιάς
Κοινωνία
05/02/2012 | 17:23

Του  Μιχάλη Μοσχόπουλου

Η ΛΕΦΕΔ – Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια προσπάθεια συνειδητοποιημένων εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών, Ελλήνων πολιτών που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και ενίσχυση των μεταξύ αυτών αναπτυχθέντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας σχέσεων, δεσμών και ιδεών και ιδίως η καλλιέργεια του εθελοντισμού, της φιλοπατρίας, της πειθαρχίας και του αλτρουισμού επ’ ωφελεία των ενόπλων δυνάμεων και της εθνικής αμύνης της Πατρίδας.

Αν και η ΛΕΦΕΔ – Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 2006, τα ιδρυτικά της μέλη συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 1993 και έχουν πολυετή εμπειρία σε αντίστοιχα προϋπάρχοντα σωματεία. Υπάρχουν παραρτήματα της Λέσχης ανά την Ελλάδα.

Μέλη της ΛΕΦΕΔ μπορούν να γίνουν όσοι είναι εν ενεργεία στελέχη ή έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις ή τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΣ, ΠΝ, ΠΑ, ΕΛΑΣ, ΛΣ, ΠΣ κλπ).

Ενημερωτικό φυλλάδιο Λέσχης Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων

Συνάδελφε καλώς όρισες στη Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων. Ελπίζουμε αυτό το φυλλάδιο να σε βοηθήσει να ενταχθείς πιο εύκολα στην μεγάλη μας οικογένεια και να κατανοήσεις γρηγορότερα κάποιες από τις λεπτομέρειες της λειτουργίας και της ύπαρξής μας.

Σκοποί Λέσχης: Η συγκέντρωση σε ένα ενιαίο φορέα όλων των πολιτών (ανδρών και γυναικών), οι οποίοι υπηρέτησαν ως κληρωτοί, έφεδροι αξιωματικοί, έφεδροι αξιωματικοί μακράς ανακατατάξεως και Ε.Π.Υ. σε οποιοδήποτε όπλο και σώμα των ενόπλων δυνάμεων, η ανάπτυξη και ενίσχυση σχέσεων, δεσμών και ιδεών, η καλλιέργεια του εθελοντισμού, της φιλοπατρίας, της πειθαρχίας και του αλτρουισμού επ’ ωφελεία των ενόπλων δυνάμεων και της εθνικής αμύνης.
Η προάσπιση, προώθηση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εφέδρων έναντι της πολιτείας και των δημοσίων αρχών. Η συνεισφορά στην επίλυση των προβλημάτων τους και η ενίσχυση των αναξιοπαθούντων και εχόντων ανάγκη βοήθειας μελών του.
Η συμμετοχή, διοργάνωση και η εκπροσώπηση της Ελλάδας και των εφέδρων σε πάσης φύσεως στρατιωτικές, πολιτιστικές, ιστορικές, αθλητικές και επιστημονικές εκδηλώσεις, εθνικού και διεθνούς
χαρακτήρα. Η απονομή διπλωμάτων και πτυχίων σε όσους συμμετέχουν και επιδίδονται με επιτυχία στις εκδηλώσεις του Σωματείου.

Ιστορία Λ.ΕΦ.Ε.Δ.: Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το έτος 2006. Τα ιδρυτικά της μέλη έχουν πολυετή εμπειρία συμμετοχής σε αντίστοιχα σωματεία. Στην Ξάνθη όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν παραρτήματα. Τα γραφεία της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ξάνθης βρίσκονται στην οδό Λευκίππου 1, στο κτίριο της πρώην καπνικής εταιρείας, στον 3ο όροφο.

Σχέση με ομοειδή σωματεία: Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. κάνοντας πράξη το ρητό «Ισχύς εν τη ενώσει», πραγματοποιεί εκδηλώσεις με ομοειδή σωματεία όπως για παράδειγμα τη ΛΕΚ (Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων και αδελφά σωματεία, όπως τον ΠΣΕΕΔ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων,) και βεβαίως τον Σύνδεσμο Καταδρομέων και Ιερολοχιτών Μακεδονίας. Στην Ξάνθη συνεργαζόμαστε με την Ομάδα Διάσωσης.

Εκδηλώσεις: Οι εκδηλώσεις στις οποίες τα μέλη της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. μετέχουν δυναμικά, μπορούν να ποικίλουν. Παρελάσεις σε Εθνικές Επετείους, ημερίδες για εθνικά ή τεχνικά θέματα, διεθνείς αγώνες (Bocairre Γαλλίας, SRC Ελβετίας κλπ) πανελλήνιους αγώνες («ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ» στη Ρεντίνα, «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» στην Ξάνθη, εγκαταστάσεις ΣΕΓΑΣ όρος Πάρνηθα, στρατόπεδο ΚΕΕΔ Μεγάλο Πεύκο και όρος Καντήλι Αττικής, στρατόπεδο ΚΕΤΘ Αυλώνα, «ΟΝΗΣΙΛΟΣ»-Κύπρος κλπ), συμμετοχή στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά από ατυχήματα ή θεομηνίες. Επίσης η Λέσχη μετέχει σε εκδηλώσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως αναδασώσεις, εθελοντική αιμοδοσία, συμμετοχή στις κατασβέσεις πυρκαγιών, εθελοντική φύλαξη περιαστικού δάσους Ξάνθης, (εντασσόμαστε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) κλπ.

Ασφάλεια και νομιμότητα: Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. είναι σύλλογος αναγνωρισμένος και εποπτευόμενος από το ΓΕΕΘΑ (Ν.Δ. 4089/60) (ΕΠΥΕΕΘΑ ΔΕΠΑΘΑ) στο οποίο τα μέλη έχουν καταθέσει τους ΑΣΜ τους. Η φύση και το αντικείμενο του συνδέσμου, πολλές φορές είναι στο στόχαστρο των ΜΜΕ. Για αυτό το λόγο απαιτείται έλεγχος, σοβαρότητα και όταν απαιτείται απόρριψη των ταραχοποιών στοιχείων που δεν συμφωνούν με τους σκοπούς του συνδέσμου και παραβαίνουν το Νόμο. Το καταστατικό δε της ΛΕΦΕΔ Θεσσαλονίκης, υπάρχει στο οικείο βιβλίο του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης. Μέλος της ΛΕΦΕΔ μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας μας η έχει τύχει νόμιμης απαλλαγής. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα μέλη που εγγράφονται, είναι δόκιμα μέλη για ένα έτος, οπότε
υπάρχει η δυνατότητα απόρριψής τους στην δυσάρεστη περίπτωση που αυτά προβούν σε παράνομες ή αντισυνταγματικές πράξεις. Σε περίοδο επιστρατεύσεως η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. διαλύεται και τα μέλη της ενεργοποιούνται όπως προβλέπει η νόμιμη επιστρατευτική μέθοδος που διέπει το στράτευμα.

Ενδυμασία και παρουσία: Δεν υπάρχει κάποια επίσημη στολή. Για τις εκδηλώσεις όμως που λαμβάνουν χώρα στο ύπαιθρο, επιτρέπεται ΜΟΝΟ η Ελληνική στολή παραλλαγής. Επιτρέπονται διακριτικά επιράμματα όπλου, βαθμού, στρατιωτικών σχολείων, ειδικών μονάδων κλπ στις θέσεις που προβλέπει ο στρατιωτικός κανονισμός. Απαγορεύεται η χρήση εθνοσήμου. Η Λ.ΕΦ.Ε.Δ. διαθέτει στα μέλη της επιράμματα χαμηλής ορατότητας σε λαδί χρωματισμό με τα διακριτικά της Λέσχης. Επί της κεφαλής φέρουν τζόκεϊ με τα διακριτικά της Λ.ΕΦ.Ε.Δ.

Εξοπλισμός: Τα βασικά είδη εξοπλισμού τα οποία πρέπει να φροντίσει να προμηθευτεί ο νεοεισαχθείς στην οικογένεια της Λ.ΕΦ.Ε.Δ., είναι στολή παραλλαγής και στρατιωτικά υποδήματα, ένα σακίδιο μακράς διαβίωσης, έναν υπνόσακο, ένα υπόθεμα και ένα ατομικό φαρμακείο. Αργότερα, και υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες των παλαιοτέρων μελών, θα έχει την ευκαιρία να προμηθευτεί τμήματα εξαρτήσεως, υλικά ορειβασίας και λοιπού εξοπλισμού.
Απαγορεύεται η κατοχή παντός τύπου εκρηκτικών υλών, πυρομαχικών, όπλων και λοιπών παρανόμων ειδών. Μέλη που θα βρεθούν να κατέχουν ή να φέρουν παρανόμως ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ, θα παραπέμπονται στις Αστυνομικές Αρχές και την Δικαιοσύνη. Επειδή δεν είναι στη δικαιοδοσία της Λέσχης να ελέγχει ποινικό μητρώο των μελών του, θα πρέπει να γίνει σαφές πως οτιδήποτε ακραίο δεν είναι επιθυμητό. Αν μάλιστα γίνουν αντιληπτές, αντισυνταγματικές συμπεριφορές, θα αποβάλλεται το μέλος από τη Λέσχη.

Εγγραφή Μελών: Τα μέλη είναι αριθμητικά απεριόριστα και διακρίνονται σε δόκιμα, τακτικά, επίτιμα και αθλούμενα: Όλοι οι νεοεγγραφόμενοι στο μητρώο μελών του σωματείου γίνονται δεκτοί ως ΔΟΚΙΜΑ ΜΕΛΗ, κατόπιν εγγράφου αιτήσεως τους και προτάσεως υπέρ της αποδοχής τους από δύο τακτικά μέλη του. Δόκιμα μέλη δύνανται να γίνουν Έλληνες στην καταγωγή και πολίτες κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή τους ως δοκίμων μελών είναι να έχουν αποδεδειγμένα υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας ή άλλης χώρας, ως κληρωτοί, έφεδροι αξιωματικοί, μακράς ανακατατάξεως και Ε.Π.Υ, έστω κι αν μετά την απόλυση τους κατετάγησαν στα Σώματα Ασφαλείας της ίδιας χώρας. Τα δόκιμα μέλη υπό την προϋπόθεση ότι είναι τακτοποιημένα ταμειακώς καθίστανται ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ μετά την πάροδο έτους από της εγγραφής τους, κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου.
Όσα δόκιμα μέλη δεν υπηρέτησαν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για κάποιον νόμιμο λόγο αποκτούν την ιδιότητα του τακτικού μέλους μετά την πάροδο διετίας από την εγγραφή τους κατόπιν αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου.
Για να γίνει κάποιος τακτικό μέλος πρέπει να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 18 ετών.
Τα αθλούμενα μέλη του σωματείου δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις και εγγράφονται όσοι υπηρέτησαν ή υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας της πατρίδας μας χωρίς όμως να έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Για να γίνει κάποιος μέλος του σωματείου πρέπει να υποβάλλει έγγραφη αίτηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο, στην οποία δηλώνει ότι αποδέχεται τους σκοπούς του και προσφέρεται να εργασθεί για την πραγματοποίηση αυτών, συνοδεύεται δε από επίσημο στρατιωτικό έγγραφο που αποδεικνύει τη στρατιωτική του θητεία και από υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εμπίπτει στα ασυμβίβαστα.

Έσοδα Λέσχης: Η κύρια πηγή εσόδων είναι τα μέλη της Λ.ΕΦ.Ε.Δ.. Για το λόγο αυτό, δεν πρέπει τα μέλη να αμελούν τις συνδρομές τους. Η συνδρομή είναι 20€ το χρόνο και εγγραφή δεν υπάρχει.
Κατά καιρούς, σε διάφορες εκδηλώσεις υπάρχει αντίτιμο συμμετοχής ώστε να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα. Οποιοδήποτε περίσσευμα κατατίθεται στο ταμείο και με αυτό γίνεται προμήθεια από το εμπόριο ομαδικών υλικών όπως υλικά ορειβασίας, Α΄ βοηθειών, συσκευές επικοινωνιών, κλπ καθώς και τα χρήματα που απαιτούνται για την λειτουργία των γραφείων της Λέσχης. Άλλες πηγές εσόδων είναι οι δωρεές μελών, οι χοροεσπερίδες, η πώληση ημερολογίων, η πώληση υλικών παραγωγής (εξαρτήσεις, μπλουζάκια, σήματα Λ.ΕΦ.Ε.Δ., έντυπο υλικό κλπ).

Λειτουργία Λέσχης: Πάγια είναι η συγκέντρωση μελών στα γραφεία της Λέσχης κάθε Τετάρτη στις 19:00 όπου λαμβάνει χώρα θεωρητική εκπαίδευση σε αντικείμενα που αφορούν τα μέλη ή συζητούνται τα τρέχοντα θέματα.
Για περιπτώσεις που πρέπει να ενημερωθούν άμεσα τα μέλη για όποιο ζήτημα, αυτό γίνεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, sms και τηλεφωνικά. Καλό είναι όλα τα μέλη να φροντίσουν να έχουν λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι εκλεγμένο όργανο για να υπηρετεί τους σκοπούς του συνδέσμου. Για το λόγο αυτό, τα μέλη δεν θα πρέπει να διστάζουν να εκφράζουν τα παράπονα ή τις προτάσεις τους στο Δ.Σ. Πριν από κάθε εκδήλωση στο ύπαιθρο, το Δ.Σ. ενημερώνει το οικείο Αστυνομικό τμήμα, ενώ σε περίπτωση συμμετοχής σε σωστικές ομάδες, καλό θα ήταν τα εμπλεκόμενα μέλη να ενημερώνουν και τους οικείους τους για να μην ανησυχούν.
Στα γραφεία της Λ.ΕΦ.Ε.Δ., λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη η οποία δημιουργήθηκε με προσφορές μελών. Τα μέλη μπορούν να εμπλουτίσουν την βιβλιοθήκη αυτή και με δικά τους βιβλία ή περιοδικά με αντικείμενο που να προσανατολίζεται στους σκοπούς του συνδέσμου.
Το κάθε μέλος θα πρέπει να έχει ετοιμάσει ο καθένας από μόνος του το σακίδιο μακράς διαβίωσης του με τα απαραίτητα υλικά, ώστε να μπορεί να αναχωρήσει άμεσα όταν αυτό ζητηθεί σε περίπτωση συγκρότησης κάποιας σωστικής ομάδας.

Εκπαίδευση μελών της Λέσχης: Για την εκπαίδευση των μελών της Λέσχης, καταρτίζεται πρόγραμμα και αναρτιέται στον Πίνακα ανακοινώσεων της Λέσχης. Ενδεικτικά τα αντικείμενα εκπαίδευσης είναι χρήση χάρτη – πυξίδας – GPS, πρώτες βοήθειες, ΚΑΡΠΑ, διαβίωση, σήματα κινδύνου, χρήση σκοινιού – κόμποι, χρήση VHF/UHF, αναρρίχηση – καταρρίχηση (ραπέλ-φαστ ροπ), πορεία μετά φόρτου, αμφίβια εκπαίδευση, κτλ. Τα μέλη της Λέσχης πρέπει να φροντίζουν να έχουν καλή φυσική κατάσταση και αντοχή.

Επιβράβευση μελών της Λέσχης: Τα μέλη της Λέσχης συμμετέχουν σε ειδικούς αγώνες όπου φανερώνεται η καλή φυσική τους κατάσταση καθώς και η τεχνική τους κατάρτιση. Οι αριστεύσαντες επιβραβεύονται. Δίδονται επιβραβεύσεις και σε αυτούς που ήταν παρόντες σε όλες τις εκπαιδεύσεις και πανελλήνιες ασκήσεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε έτος.

Στην αρχαία Ελλάδα, υπήρχε ο θεσμός του οπλίτη – πολίτη, Στη σύγχρονη Ελλάδα, η Λ.ΕΦ.Ε.Δ.

Οσοι ενδιαφέρονται για την συμμετοχή τους στην εν λόγω Λέσχη, μπορούν να συναντήσουν τα μέλη της πρωτοβουλίας και να εγγραφούν, κάθε Τετάρτη στο κλειστό Γήπεδο Αργοστολίου από τις 8.00 μμ – τις 10.00 μμ
Μιχάλης Μοσχόπουλος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer