ΥΛΙΚΑ
► 1 κιλό αλεύρι σκληρό (Αμερικάνικο ή Σερρών)
► 250 ml. ταχίνι στους 40° Κελσίου
► 70-100 γρ. μαγιά νωπή ή 2,5-3,5 φακελάκια ξερή (συνήθως βάζω 3 φακελάκια)
► 200-330 γρ. ζάχαρη (αναλόγως πόσο γλυκά τα αγαπάμε)
► 100 ml χλιαρό νερό 40ο Κελσίου
► 150 ml χυμό πορτοκαλιού χλιαρό 40 Κελσίου (και όσο παραπάνω τραβήξει το αλεύρι)
► 0,5 κ.τ. μαχλέπι ►0,5 κ.τ κακουλέ (καρδάμωμο) ► λίγο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο μπλέντερ το μαχλέπι και το κάρδαμο (αφού καθαρίσουμε το κέλυφος του) να χτυπηθούν καλά, ώστε να γίνουν σκόνη, μαζί με 3-4 κ.σ ζάχαρη.
Διαλύουμε τη μαγιά μέσα στο χλιαρό νερό με 2 κ.σ ζάχαρη και 4 κ.σ αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει για 15 λεπτά.
Αν βάλουμε φακελάκια ξηρής μαγιάς απλώς ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά, σε αυτήν την περίπτωση όμως προσέχουμε να μην είναι πολύ ζεστό το νερό και «αρρωστήσουμε τη μαγιά», οπότε δε θα φουσκώσει.
Προσθέτουμε το πορτοκάλι, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλάτι και ίσως χρειαστεί κι άλλο νερό ή πορτοκάλι, τόσο όσο να γίνει μια ζύμη που πρέπει να κολλά ελαφρώς στα χέρια.
Διπλώνουμε τη ζύμη με τις παλάμες και σιγά-σιγά ενσωματώνουμε στη ζύμη το ταχίνι. Σιγά-σιγά δεν θα κολλά τόσο. Διπλώνουμε πολλές φορές και αφήνουμε να ξεκουραστεί μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Προσοχή: μην προσθέσετε παραπάνω αλεύρι, η ζύμη πρέπει να κολλάει.
Χωρίζουμε σε 6-8 μπαλάκια τη ζύμη και πλέκουμε σε πλεξίδες 3πλες ή 4πλες .Αραδιάζουμε σε λαδόκολλες, στη λαμαρίνα του φούρνου και αφήνουμε να διπλασιαστούν και πάλι σε όγκο.
Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά καλύπτοντας με μια λαδόκολλα για να μείνουν ανοιχτόξανθα.
Τips: • Αν θέλουμε μπορούμε να αλείψουμε τα τσουρέκια αφού φουσκώσουν, λίγο πριν ψήσουμε με χτυπημένο αυγό, αλλά τότε δεν θα είναι νηστίσιμα.
• Καταλαβαίνουμε ότι τα τσουρέκια ψήθηκαν αν πατήσουμε ελαφρά την επιφάνεια τους και η ζύμη επανέρχεται στη θέση της. Αν η ζύμη βουλιάζει θέλουν κι άλλο ψήσιμο.
• Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου πριν περάσουν 20 λεπτά.
• Αν κάνουμε ατομικά ή λεπτά τσουρεκάκια ψήνονται γρηγορότερα, περίπου σε 20 λεπτά
Για να φτιάξετε (εξτρά) επικάλυψη με ταχίνι, για τα τσουρέκια σας ανακατεύετε
► 1-2 κ.σ ταχίνι με
► 1 κ.σ ζάχαρη ή μέλι και
► 1 κ.σ (κοφτή νισεστέ) διαλυμένο σε 2-3 κ.σ κρύο νερό.
Και στη συνέχεια διαλύετε το νισεστέ στο νερό, προσθέτετε το ταχίνι και τη ζάχαρη και αλείφετε ελαφρώς τα τσουρέκια. Αν θέλετε πασπαλίζετε με καστανή ή λευκή ζάχαρη και φιλέ αμυγδάλου.