Με την τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Κεφαλονιά οι εκδηλώσεις για την “Εβδομάδα Αποδήμου”.
«Το ΤΕΙ υπό την προστασία των απόδημων»
 Ομογένεια
06/08/2014 | 12:07

Ρεπορτάζ:  Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Με την τελετή λήξης που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Κεφαλονιά οι εκδηλώσεις για την “Εβδομάδα Αποδήμου”, η οποία συμπερασματικά παρά την καλή οργάνωση της και τις ενδιαφέρουσες απόψεις που ακούστηκαν από σημαντικές προσωπικότητες, δεν είχε την ανταπόκριση που θα έπρεπε από τους ομογενείς .
Κάτι που φάνηκε, δυστυχώς, και την τελευταία ημέρα αφού ήταν ελάχιστος ο κόσμος που παρευρέθηκε στην αίθουσα “Κώστας Ευαγγελάτος”. Ο χώρος, πάντως, που επιλέχθηκε για την ολοκλήρωση του συνεδρίου ήταν συμβολικός αφού στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν εκφράστηκε η ανάγκη να στηριχθεί το Ιδρυμα από τους ομογενείς προκειμένου να αποκτήσει ακόμη πιο σημαίνοντα ρόλο στην τοπική κοινωνία. Τους τρόπους που μπορεί να αναδειχθεί το ΤΕΙ, ανέλυσε ο… δημιουργός του και τέως Υπουργος Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος ήταν ο πρώτος που χαιρέτισε την εκδήλωση. “Δώσαμε μια μεγάλη μάχη για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την κερδίσαμε. Και τώρα νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμη καλύτερα. Το Ιδρυμα αυτό χρειάζεται τη δική σας προστασία και θα πρέπει το ζήτημα αυτό να μείνει στην ατζέντα, να μείνει ανοικτό, ούτως ώστε του χρόνου να έχουμε μια πρόταση για ένα ξέκινημα. Γιατί δεν μπορούν να γίνουν όλα ευθύς εξαρχής, θα γινει ένα πρώτο βήμα με την προοπτική να είναι μια μεγάλη παρέμβαση. Αν όλοι μαζί δουλέψουμε τότε είμαι σίγουρος ότι αυτό θα μείνει στην ιστορία της Κεφαλονιάς. Οπως έμειναν στην ιστορία οι δωρεές των μεγάλων ευεργετών, που άλλαξαν τη φυσιογνωμία του νησιού. Είναι στα δικά μας χέρια, λοιπόν, να κάνουμε πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο. Το επόμενο θέμα που θα ήθελα να θίξω είναι υπό τη μορφή ευχής. Θα ήθελα τα επόμενα χρόνια, στις επόμενες συγκεντρώσεις να έχουμε παράλληλες εκδηλώσεις με νέους και νέες της δεύτερης και της τρίτης γενιάς. Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στη νέα γενιά όχι μόνο να γνωρίσουν την Κεφαλονιά, να κάνουν ένα μπάνιο αλλά και να εκπαιδευτούν. Κι αυτό μπορεί να γίνει  μέσα από προγράμματα σπουδών το καλοκαίρι για την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Μπορούν να δημιουργηθούν και προγράμματα πανεπιστημιακού επιπέδου, όπου τα παιδιά μπορούν να σπουδάσουν εδώ ανάλογα με την ειδικότητα τους” είπε χαρακτηριστικά. Με τα λεγόμενα του τέως Υπουργού συμφώνησε και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ, Ναπολέων Μαραβέγιας ενώ και ο Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής υπογράμμισε ότι “το ΤΕΙ θα πρέπει να υιοθετηθεί από τους ομογενείς”.

Παρόντες και Γερμανοί αξιωματούχοι

apodhmoi_jhjh8
Χαιρετισμό απεύθυνε ακόμη ο επίτιμος πρόεδρος του Συνεδρίου, Ακαδημαϊκός, Αθανάσιος Φωκάς, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης καλύτερου σχεδιασμού από τη χώρα μας για την αξιοποίηση της βοήθειας που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι απόδημοι. Παράλληλα, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι της περιοχής Rhein Neckar Kreis (Rolf Geinert, Stefan Dallinger, Nils Drescher και Hans Werner), με την οποία η Κεφαλονιά έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας. Μαλιστα, ο κ. Dallinger, Περιφερειάρχης της συγκεκριμένης πόλης αναφέρθηκε στις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας που μπορούν να υπάρξουν με την Κεφαλονιά, για παράδειγμα στις δομές Υγείας. Ενας από τους ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ακόμη και ο Κώστας Πρέντζας, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου “Η Κράνη”, Σταύρο Σπαθή. Εν συνεχεία, ακολούθησε το πρόγραμμα των διαλέξεων. Ο Πρόϊστάμενος του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Αγης Κονιδάρης αναφέρθηκε στους απόδημους ως φορείς διάχυσης της Τουριστικής Πληροφορίας της Κεφαλονιάς μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Η Ρεγγίνα Καρούσου-Φωκά, Λέκτορας του Πανεπιστημίου του Cambringe έκανε μνεία στη σημασία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό ενώ η Σοφία Αράβου-Παπαδάτου, κοινωνική ψυχολόγος και εικαστικός, αναφέρθηκε στον πολιτισμό ως γέφυρα επικοινωνίας με τον απόδημο Ελληνισμό. Ακόμη, δόθηκε ο λόγος και στην πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Ελπίδα Κατσαϊτη, η οποία ανέλυσε τις ζημιές που υπέστησαν οι λιμενικές υποδομές του νησιού στο Ληξούρι και το Αργοστόλι μετά τους σεισμούς και τις ενέργειες που έγιναν από τον κρατικό μηχανισμό για την αποκατάσταση τους. Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πολιτισμού, Βαγγέλη Κεκάτο, ο οποίος ανέλυσε τις ενέργειες που γίνονται για την στοχευμένη προβολή της Κεφαλονιάς στο εξωτερικό. Η αυλαία στη 15η ετήσια εκδήλωση των αποδήμων έπεσε με την εξαιρετική συναυλία που ακολούθησε από τον Φοίβο Μποζά στο πιάνο και το σαξόφωνο και τη Λουίζα Παπαντωνάτου στο φλάουτο.

apodhmoi_jhjh1 apodhmoi_jhjh2 apodhmoi_jhjh3 apodhmoi_jhjh5 apodhmoi_jhjh6 apodhmoi_jhjh7 apodhmoi_jhjh9 apodhmoi_jhjh10

 
Πηγή: Εφημερίδα Κεφαλονιά

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer