Για την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μεταφέρεται πλέον η προσδοκία για την χαλάρωση στο όριο συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών.
Το παρασκήνιο της κρίσιμης απόφασης για τη ρευστότητα
Οικονομία
07/05/2015 | 11:25

Για την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) μεταφέρεται πλέον η προσδοκία για την χαλάρωση στο όριο συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Μολονότι επισήμως δεν ανακοινώθηκε, αυτή είναι η έμμεση υπόσχεση που εξασφάλισε από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, το δίδυμο Δραγασάκη – Τσακαλώτου στο τελευταίο ραντεβού τους, γεγονός το οποίο, πάντως δεν σκόρπισε κύματα… ενθουσιασμού στην ελληνική πλευρά, που άλλα προσδοκούσε.

Οι πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά της ΕΚΤ, αναφέρουν ότι δεν υπήρξε ποτέ σοβαρό ενδεχόμενο να δοθεί μια τέτοια χαλάρωση στην Ελλάδα, πριν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – δανειστών. Και προσθέτουν ότι δεν αντιλαμβάνονται από που προερχόταν αυτή η αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς.

Αντιθέτως, αυτό που αφηνόταν εξαρχής να εννοηθεί στην ελληνική πλευρά από τη Φρανκφούρτη, ήταν ότι το καλύτερο στο οποίο είχε να ελπίζει ήταν ότι η ΕΚΤ δεν θα περιόριζε άλλο τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, μέσω του ELA (όπως απειλεί να κάνει με «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που δίνονται ως collaterals).

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, από τη στιγμή που η συνολική ρευστότητα του δεν ξεπερνά, αυτή τη στιγμή, τα 3 δις ευρώ.

Κατά συνέπεια, για τους γνώστες του παρασκηνίου, η χθεσινή απόφαση του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας, που, διατηρώντας τις ισορροπίες, αύξησε τον ELA κατά 2 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να αυξήσει ούτε το όριο των εντόκων ούτε το κούρεμα στα collaterals, μόνο έκπληξη δεν προκάλεσε….

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer