Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αδελφότητας του Πειραιά χθές Τρίτη 8/4
Το καινούργιο μυθιστόρημα της Μαρίας Σκιαδαρέση, «Το Χάλκινο γένος»
Πολιτισμός
09/04/2014 | 11:16

Την Τρίτη στις 8/4 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αδελφότητας του Πειραιά έγινε η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Μαρίας Σκιαδαρέση, «Το Χάλκινο γένος».

Μαζί της ήταν ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης και η ηθοποιός Γεωργία Ζώη οι οποίοι μας μετέφεραν στην ιστορία του χάλκινου γένους.

Πολυφωνικό, πολυκεντρικό, ανθρωποκεντρικό και με εξαιρετικά καλοδουλεμένη γλώσσα, το καινούργιο μυθιστόρημα της Μαρίας Σκιαδαρέση, Χάλκινο γένος, ξεδιπλώνει την ιστορία μιας αρχοντικής οικογένειας της Κεφαλονιάς που οι ρίζες της ξεκινούν τον 13ο αιώνα, τότε που τα Ιόνια περνούν στη βενετική κυριαρχία, και φτάνουν έως τα μέσα του 20ού αιώνα στην αθηναϊκή πρωτεύουσα. Ταυτόχρονα αναδύεται ολόκληρη η εποχή και κυρίως εκείνη των αρχών του 19ου αιώνα έως την προσάρτηση των Ιονίων στο ελληνικό βασίλειο.

Είναι  μια αφήγηση γύρω από παρελθόντα γεγονότα που η γνώση τους μπορεί να προβληματίσει τον αναγνώστη πάνω σε θέματα σύγχρονα που τον αφορούν άμεσα, αλλά αδυνατεί να διακρίνει ή να επιλύσει λόγω εγγύτητας. Η ίδια η χρονική αποστασιοποίηση τον βοηθάει σ’ αυτό. Πολλές φορές το παρελθόν μας καταδεικνύει το παρόν.

Η συγγραφέας γνωρίζει καλά τον τόπο της, την Κεφαλονιά, την οποία αγαπάει πολύ και ομολογεί ότι το βίωμα είναι η πιο ζωντανή γνώση. Τον έχει ζήσει, τον έχει περπατήσει, έχει συναναστραφεί τους κατοίκους και μπορεί να διαχειριστεί με περισσότερη άνεση το γνωστικό της  υλικό γι’ αυτόν.

Η Μαρία Σκιαδαρέση διδάσκει Ιστορία, και διαπιστώνει πως η έλλειψη της τοπικής ιστορίας από την εκπαίδευση έχει στερήσει τον Νεοέλληνα από τη γνώση της πορείας του ελληνισμού στο σύνολό του. Λίγο πολύ οι περισσότεροι πιστεύουν πως όλη η σημερινή Ελλάδα έχει μοιραστεί την ίδια διαδρομή από την πτώση του Βυζαντίου και μετά. Καμιά αίσθηση για τη διαφορετική πορεία περιοχών που απαρτίζουν τη σημερινή Ελλάδα και για τη διαδοχική εξάπλωση των ελληνικών συνόρων από το 1830 και μετά, εκτός από κάτι μπερδεμένα ακούσματα.
Αυτός κυρίως ήταν ο λόγος που την έκανε να γράψει ένα μυθιστόρημα για την Αγγλοκρατία στα Επτάνησα και την προσάρτηση των νησιών στον ελληνικό κορμό.

Για να δώσει το κλίμα του χώρου και του χρόνου χρησιμοποιεί το γλωσσικό τοπικό ιδίωμα, που προσδίδει στο έργο την αλήθεια της εποχής που πραγματεύεται, και εκτυλίσσεται η ιστορία.

Το μυθιστόρημά της η συγγραφέας το χαρακτηρίζει ως μια ιστορία εποχής μέσα από το οποία ο αναγνώστης πληροφορείται για την ιστορία της Κεφαλονιάς την εποχή της Αγγλικής «Προστασίας».

Κατά εκπληκτική συγκυρία η κυκλοφορία του βιβλίου της συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα ( 1864-2014). Είναι μια αφορμή εμείς οι Επτανήσιοι να μελετήσουμε την τοπική μας ιστορία και να προβληματιστούμε για το μέλλον των νησιών μας και οι υπόλοιποι Έλληνες να μάθουν πως τα Επτάνησα δεν πέρασαν καλύτερα από αυτούς επειδή δεν γνώρισαν τους Οθωμανούς. Οι «πολιτισμένοι» Κατακτητές της Δύσης ήταν πιο σκληροί και επεδίωξαν συστηματικά και μεθοδευμένα τον αφελληνισμό των Επτανησίων.

Η Μαρία Σκιαδαρέση γεννήθηκε το 1956. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έχει γράψει μυθιστορήματα, νουβέλες, διηγήματα και βιβλία για παιδιά.

 

                                              Μαριολένη Νεοφύτου

xalkino gegonos

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ