Διευκολύνσεις στα εμβάσματα για τις επιχειρήσεις αλλά όχι για τις επιταγές, περιλαμβάνει η νέα η Υπουργική Απόφαση
Τι προβλέπει η νέα υπουργική για τα capital controls
Οικονομία
25/07/2015 | 09:29

Διευκολύνσεις στα εμβάσματα για τις επιχειρήσεις αλλά όχι για τις επιταγές, περιλαμβάνει η νέα η Υπουργική Απόφαση που ρυθμίζει ορισμένα προβλήματα που δημιούργησε η επιβολή των capital controls.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, του υπουργείου Οικονομικών, το θέμα των επιταγών θα αντιμετωπιστεί εγκαίρως, δηλαδή πριν εκπνεύσει οκταήμερο που προβλέπεται για τη σφράγιση τους, με ειδική Απόφαση η οποία θα εκδοθεί το αργότερο ως τη Δευτέρα.Αναφορικά με την Απόφαση με ΦΕΚ 1561, ρυθμίζει τεχνικές και ουσιαστικές ατέλειες της τελευταίας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και συγκεκριμένα:

Απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών στο εσωτερικό και εξωτερικό με πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες αλλά μόνο εφόσον αυτές έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες.

Επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών ως 2.000 ευρώ.

Ο περιορισμός αυτός αντικαθιστά τη γενική απαγόρευση που δημιουργούσε προβλήματα στα ταξίδια στο εξωτερικό.

Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς από και προς ξένη τράπεζα αλλά με δυνατότητα και ανάληψης ως 50.000 ευρώ την ημέρα για ναυτιλιακές επιχειρήσεις.

Παρέχεται, δε, η σχετική δυνατότητα και σε άλλους κλάδους επιχειρήσεων, εφόσον υπάρχει έγκριση από την Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

Η τεκμηρίωση αυτού του κύκλου συναλλαγών, δηλαδή πίστωση από το εξωτερικό, εκροή και ανάληψη, είναι ευθύνη της κάθε τράπεζας.

Δίνεται η δυνατότητα πληρωμής σύνταξης και προνοιακών επιδομάτων στο εξωτερικό, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, εφόσον ο δικαιούχος εισέπραττε με τον ίδιο τρόπο και πριν από την τραπεζική αργία.

Ωστόσο, παραμένει η απαγόρευση ανάληψης μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες, ενώ ορίζεται ότι η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών.

Αυτές κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι ευρύτεροι περιορισμοί.

Επίσης, παραμένει αμετάβλητο το ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ ανά καταθέτη και πιστωτικό ίδρυμα.

Σωρευτικά από το Σάββατο έως και την επόμενη Παρασκευή, όσοι δεν κάνουν χρήση του ημερήσιου ορίου, μπορούν να κάνουν ανάληψη (την επόμενη Παρασκευή) 420 ευρώ.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer