Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος
Ο κορυφαίος ομογενής χειρουργός ιατρός μεταμοσχεύσεων, Δρ. Ανδρέας Τζάκης, με την επιστημονική ιατρική και χειρουργική του ομάδα, προέβη στην πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ο ίδιος και η ομάδα του ενημέρωσαν το βράδυ της Δευτέρας με συνέντευξη-παρουσίαση στα Μέσα Ενημέρωσης. Λήπτρια είναι μία 26χρονη γυναίκα, η Lindsey από την πολιτεία του Τέξας, ενώ δότρια ήταν μία 30χρονη γυναίκα της οποίας το όνομα δεν ανακοινώθηκε και η οποία είχε αποκτήσει δικά της παιδιά, αλλά απεβίωσε χωρίς ο Δρ. Τζάκης να αναφερθεί συγκεκριμένα στην αιτία του θανάτου της.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης είχε παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» στις 22 Νοεμβρίου 2015 στην οποία εξήγησε ενδελεχώς και λεπτομερώς για την καινούργια του πρωτοβουλία. Ο Δρ. Τζάκης ειδικεύεται στις μεταμοσχεύσεις ήπατος και ήταν ο πρώτος ο οποίος καθιέρωσε μεταμοσχεύσεις ταυτοχρόνως πολλών οργάνων όπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» στο παρελθόν.
Ο Δρ. Τζάκης στη συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» τον περασμένο Νοέμβριο είχε πει, ανάμεσα στα άλλα:
«η μεταμόσχευση δεν θα είναι μόνιμη αλλά παροδική και θα αφαιρείται το μόσχευμα της μήτρας έπειτα, αφού η γυναίκα λήπτρια αποκτήσει παιδιά’. Εξήγησε πως ‘αυτό είναι καλό πράγμα για τη λήπτρια διότι η διακινδύνευση στις μεταμοσχεύσεις είναι η απόρριψη του μοσχεύματος και η λήψη φαρμάκων για την πρόληψή της. Επειδή η μεταμόσχευση θα είναι προσωρινή τα φάρμακα που θα συνταγογραφηθούν αναμένεται να είναι για δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια και όχι για όλη τη ζωή.
Στην ερώτηση πόσοι γιατροί θα συμμετάσχουν σ’ αυτό το είδος της μεταμόσχευσης, είπε πως ‘πρόκειται για μία πολύπλοκη μεταμόσχευση. Εκτός από τους χειρουργούς ειδικούς για μεταμοσχεύσεις θα συμμετέχουν ιατροί τεχνητής γονιμοποίησης, γυναικολόγοι, νεογνολόγοι. Επί πλέον θα συμμετάσχουν ειδικοί της βιοηθικής, ψυχίατροι, υποστηρικτές ασθενών, πρόκειται για τεράστια προσπάθεια, δεν μπορώ καν να μετρήσω και να σας πω πόσοι άνθρωποι θα συμμετάσχουν, αλλά είναι μία τεράστια θαυμάσια ομάδα και ο καθένας βλέπει την ασθενή από τη δική του θεώρηση. Είμαστε στενά συνδεδεμένοι μεταξύ μας, συζητούμε για τους ασθενείς μας και για την πρόοδό τους εβδομαδιαίως ή πιο τακτικά αν είναι ανάγκη’. Και συμπλήρωσε: ‘χρειάζεται μία τεράστια διοικητική και κλινική προσπάθεια για την επίτευξη αυτής της Κατά τη συνέντευξη-παρουσίαση της Δευτέρας 7 Μαρτίου, στην οποία παρούσα ήταν και η 26χρονη Lindsey, η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ στην οποία έγινε η μεταμόσχευση, ελέχθη ότι λίγα μόλις λεπτά της ώρας που το όνομα της ασθενούς αναρτήθηκε στον κατάλογο αναμονής για τη μεταμόσχευση, εμφανίστηκαν πληροφορίες οι οποίες ήταν συμβατές με την δωρήτρια. Ο Δρ. Τζάκης είπε πως «έμεινα κατάπληκτος» και συμπλήρωσε πως «πράγματι το θεώρησα ως ενέργεια του Θεού». Επίσης, το ίδιο εκστατική από τα καλά νέα ήταν και η 26χρονη Lindsey, η οποία γεννήθηκε χωρίς μήτρα και επιθυμούσε διακαώς να αποκτήσει βιολογικά παιδιά, αν και με τον σύζυγό της, τον Μπλέικ, έχουν υιοθετήσει τρία αγόρια.
Διαβάζοντας από γραπτό κείμενο στη διάρκεια της συνέντευξης, είπε, πως «προσευχήθηκα στο Θεό να μου παράσχει την ευκαιρία να γευθώ την εμπειρία της εγκυμοσύνης και εδώ είμαστε στην αρχή αυτής της πορείας».
Τονίσθηκε ότι η μεταμόσχευση μήτρας είναι στο πειραματικό στάδιο, ενώ η Επιτροπή Ηθικής της Κλινικής Κλίβελαντ έχει δώσει άδεια να γίνουν δέκα μεταμοσχεύσεις μήτρας σε γυναίκες ηλικίας από 21 έως 39 ετών και ανάλογα από την έκβασή τους θα αποφασιστεί εάν θα συνεχιστούν ή όχι. Εν τω μεταξύ, υπάρχει κι άλλη ασθενής στον κατάλογο αναμονής αυτή τη στιγμή και διεξάγεται έρευνα για πιθανό συμβατό μόσχευμα, ενώ έχουν αξιολογηθεί 250 γυναίκες μέχρι τώρα.
Ο Δρ. Τζάκης εμφανώς χαρούμενος δήλωσε ότι η πρώτη μεταμόσχευση μήτρας στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε με επιτυχία, ενώ υπογραμμίζεται ότι τη συνέντευξη Τύπου αναμετέδωσαν στα κεντρικά τους δελτία όχι μόνο τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικά Μέσα, αλλά και τα τοπικά, όπως λόγου χάρη συνέβη στη Βοστώνη, όπου τουλάχιστον τρεις τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν και πρόβαλλαν το χειρουργικό επίτευγμα του Ελληνα γιατρού, Δρ. Ανδρέα Τζάκη. Επίσης, η «New York Times» και άλλες κορυφαίες εφημερίδες έγραψαν εκτενώς.
Ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης κατάγεται από την Κεφαλονιά. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία απεφοίτησε το 1974. Συνέχισε τις σπουδές του στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ήλθε σε ηλικία 27 ετών. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Χειρουργικής στο Mt. Sinai Hospital και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στο SUNY AT Story Brook Long Island το 1983. Μετά τη λήψη της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής ξεκίνησε τη μετεκπαίδευσή του στον τομέα της χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο του Pittsburg της Πενσιλβάνιας, όπου παρέμεινε έως το 1994 ως καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων.
Το 1994 εντάχθηκε στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Μαϊάμι της Φλόριδας στο Jackson Memorial Hospital ως διευθυντής του τμήματος μεταμοσχεύσεων ήπατος χοληφόρων – παγκρέατος – πολλαπλών οργάνων, και συνδιευθυντής του κέντρου μεταμοσχεύσεων του νοσοκομείου με τον Dr Josua Miller, καθώς και του κέντρου μεταμοσχεύσεων κυττάρων (νησιδίων παγκρέατος, μυελού των οστών) στο Diabetes Research Institute με τον Dr.C.Ricordi. Από τον Αύγουστο του 2012 είναι διευθυντής του κέντρου μεταμοσχεύσεων οργάνων στο Cleveland Clinic στην πόλη Weston της Φλόριδας.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας