Αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου από τα 420 ευρώ στα 550 ευρώ, απελευθέρωση των περιορισμών για το «νέο» χρήμα θα υποβληθούν προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος τις επόμενες ημέρες.
Τι αλλάζει με τα capital controls
Οικονομία
01/06/2016 | 08:26

Αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου από τα 420 ευρώ στα 550 ευρώ, δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης του μηνιαίου ορίου και πλήρης απελευθέρωση των περιορισμών για το «νέο» χρήμα θα υποβληθούν προς έγκριση στην Τράπεζα της Ελλάδος τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι τράπεζες και το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην ΤτΕ προβλέπει: Σταδιακή χαλάρωση των capilta controls με αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων από τα 420 ευρώ στα 550 ευρώ, δυνατότητα για σωρευτική ανάληψη π.χ. ανά 15 μέρες και πλήρη απελευθέρωση από περιορισμούς για το «νέο» χρήμα.

Αναφέρει το δημοσίευμα επίσης: «Το συγκεκριμένο σχέδιο συζητήθηκε και χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας, στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η περαιτέρω χαλάρωση των capital controls σε συνδυασμό με την επαναφορά του waiver και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα ενισχύσει τη ρευστότητα των τραπεζών, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η εμπιστοσύνη

Κυρίως θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των καταθετών, ώστε να επιστρέψει και πάλι το μεγαλύτερο μέρος από τα 20 δισ. ευρώ τα οποία σήμερα είναι κρυμμένα σε θυρίδες και σεντούκια.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα όλες οι τράπεζες ετοιμάζουν νέας γενιάς προϊόντα για την προσέλκυση καταθέσεων, τα οποία θα προσφέρουν προνόμια και bonus στον καταθέτη, καθώς τα επιτόκια βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σε συνεργασία με τις τράπεζες, έχει έτοιμη την πρότασή της, και θα την υποβάλει στην ΤτΕ. Να σημειωθεί ότι η πρόταση θα συζητηθεί και σε επίπεδο SSM και η απόφαση για χαλάρωση των capital controls θα πρέπει να πάρει την έγκριση των θεσμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της ΕΕΤ προβλέπει:

-Αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 420 ευρώ σήμερα στα 500 με 550 ευρώ.

-Δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης του μηνιαίου ορίου ή ανάληψη ανά 15νθήμερο, αντί της εβδομάδας που ισχύει σήμερα.

-Πλήρη άρση των περιορισμών για το «φρέσκο» χρήμα, που θα επιστρέψει και πάλι στα τραπεζικά γκισέ, με δυνατότητα ανάληψης χρημάτων ,χωρίς πλαφόν, για τα κεφάλαια που κατατίθενται τις τράπεζες και τα οποία θα μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα )π.χ. να επενδυθούν οπουδήποτε εντός ή εκτός Ελλάδος ή να μεταφερθούν με έμβασμα σε λογαριασμό του καταθέτη στο εξωτερικό).

-Νέα αύξηση των ορίων για της συναλλαγές επιχειρήσεων που εγκρίνονται από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών.

-Διεύρυνση των ορίων για εμβάσματα προς το εξωτερικό, που σήμερα διαμορφώνεται στα 1.000 ευρώ, καθώς επίσης και δυνατότητα μεγαλύτερης ανάληψης από το 10% υπολοίπων εμβασμάτων από το εξωτερικό (ήδη έχει δοθεί δυνατότητα για τα υπόλοιπα εμβασμάτων που προέρχονται από το εξωτερικό να εξάγονται στο σύνολό τους στο εξωτερικό, ενώ μπορεί και να αναληφθεί το 10% αυτών σε φυσική μορφή).

Σε κάθε περίπτωση οι προτάσεις της ΕΕΤ, δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί πλήρως, ενώ ερωτηματικό αποτελεί και ο χρονικός ορίζοντας της έγκρισης, μερικής ή ολικής, καθώς δεν αποκλείεται ένα πακέτο προτάσεων απελευθέρωσης να εγκριθεί τώρα και ένα αργότερα.

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer