Συμπληρώνονται σήμερα 24 χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα
Τεμπονέρας: Ανεξίτηλο σύμβολο αγώνα
Πολιτική
09/01/2015 | 11:08

Συμπληρώνονται σήμερα 24 χρόνια από τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από τα χέρια του ΟΝΝΕΔίτη τραμπούκου Γιάννη Καλαμπόκα.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι η δολοφονία Τε­μπονέρα δεν ήταν ένα ατυχές πε­ριστατικό, αλλά λογική κατάληξη του πολιτικού σχεδίου της τότε κυβέρνησης της ΝΔ για ανακατά­ληψη των κατειλημμένων σχολεί­ων. Σ’ αυτό το σχέδιο που βγήκε μέσα απ’ τα γραφεία της ΝΔ και στάθηκαν αρωγοί συγκροτήματα Τύπου, υλοποιητές ήταν τα μέλη και στελέχη της ΟΝΝΕΔ.

Έτσι στις 8/1/1991, ο καθη­γητής Νίκος Τεμπονέρας, δέχεται δολοφονικά χτυπήματα από σιδηρολοστό ενώ έχει σπεύσει με­τά από έκκληση μαθητών και γο­νέων σε σχολείο της Πάτρας που έχει «ανακαταληφθεί» από συμ­μορία της ΟΝΝΕΔ. Η δολοφονία Τεμπονέρα οδήγησε σε οργισμέ­νες διαδηλώσεις σε όλη την Ελλά­δα, ενώ στην Αθήνα άλλα 4 άτο­μα δολοφονήθηκαν όταν δακρυγό­νο των ΜΑΤ προκάλεσε πυρκαγιά στο πολυκατάστημα Κ. Μαρούσι.

 Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θυσίασε τον υπουργό παιδείας Κοντογιαννόπουλο για να εκτονώσει την κα­τάσταση. Τελικά και μετά από μια οχτάχρονη διαδικασία, ενάντια σε όλες τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης, ο δολοφόνος Καλαμπάκας καταδι­κάζεται σε ισόβια κάθειρξη.

Ακόμα πιο σημαντική όμως ήταν η λάμψη που απέκτησε ο Νίκος Τεμπονέ­ρας ως σύμβολο αγώνα και αυτα­πάρνησης για τη νεολαία. Σήμερα, 22 χρόνια μετά δεν υπάρχει φοιτη­τική και μαθητική πορεία ενάντια στη πολιτική των κυβερνήσεων, της Ε.Ε και του ΔΝΤ, που να μην αντηχεί το σύνθημα «ο Τεμπονέρας ζει», τοποθετώντας τον πλάι στον Πέτρουλα και τον Λαμπράκη στον κοινό αγώνα για την κοινωνι­κή απελευθέρωση.

ΝΕΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΕΥΜΑ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

νεολαία ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

(συμμετέχουν στην ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer