Στον Νομό μας δραστηριοποιούνται επιτυχώς πολλές εθελοντικές ομάδες και επιτελούν σημαντικό έργο για όλους εμάς που για πολλούς λόγους δεν έχουμε την δυνατότητα ή δεν πληρούμε τα κριτήρια να είμαστε εθελοντές.
Σκέψεις της Αλεξάνδρας Λάντου για τον εθελοντισμό
Κοινωνία
03/05/2011 | 15:10

Ανέκαθεν σε όλη την ιστορία της όπως και στην δεδομένη περίοδο η κοινωνία μας μαστίζεται από ανέχεια, έλλειψη οράματος –  προοπτικής και είναι φανερή η αδυναμία των φορέων και του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη.

            Ο εθελοντισμός συνιστά την πλέον σοβαρή προσπάθεια προσφοράς που μπορεί και αντισταθμίζει ως ένα βαθμό τις ελλείψεις του συστήματος καθιστώντας πιο υποφερτή και πιο αξιοπρεπή την διαβίωσή μας.

            Ο εθελοντισμός δεν έχει πλαίσια και όρια, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μπορεί να πάρει διάφορες μορφές και διαστάσεις με βάσει τις αξίες, αρχές και την κοινωνικό -οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα της εκάστοτε κοινωνίας. 

            Οι εθελοντές προέρχονται από οποιοδήποτε κοινωνικό-οικονομικό στρώμα της κοινωνίας, το μοναδικό κριτήριο για συμμετοχή είναι η θέληση για προσφορά.

            Αν λάβουμε υπόψη ότι ένας εθελοντής μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, ακαδημαϊκού υπόβαθρου, φύλου, τότε μπορούμε εύκολα να ισχυριστούμε ότι σχεδόν όλοι οι πολίτες μπορούν να είναι υποψήφιοι εθελοντές. 

             Εθελοντισμός είναι η μη αμειβόμενη δραστηριοποίηση των πολιτών που αποβλέπει στην ευημερία του συνανθρώπου, της κοινότητας και της κοινωνίας γενικότερα, δραστηριοποίηση η οποία όμως είναι αρωγός του Κρατικού μηχανισμού και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπερσκελίζει τους επαγγελματίες.

             Ασφαλώς και δεν περιορίζεται μόνο στην παροχή ανιδιοτελούς κοινωνικού έργου, αλλά περισσότερο αφορά μια στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη, η ευαισθητοποίηση, η κοινωνική δικαιοσύνη και η κοινωνική συμμετοχή.

Στον Νομό μας δραστηριοποιούνται επιτυχώς πολλές εθελοντικές ομάδες  και επιτελούν λίαν σημαντικό έργο για όλους εμάς που για πολλούς λόγους δεν έχουμε την δυνατότητα ή δεν πληρούμε τα κριτήρια να είμαστε εθελοντές.

 Όλες οι ομάδες πρέπει να είναι δραστήριες και να παραμένουν σε ετοιμότητα για την διαχείριση κρίσεων και την παροχή βοηθείας, υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων του Κράτους.

 Η μεταξύ τους συνεργασία είναι λίαν απαραίτητη, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που μας ταλαιπωρούν  και  όλα τα εθελοντικά σώματα επιτελούν καθένα στον τομέα του αξιόλογο έργο.

 Οι εθελοντές είναι μέλη της κοινωνίας μας και έχουν ταχθεί στην υπηρεσία όλων μας. Όλοι τους ανάλογα και με τις δυνατότητες τους προσφέρουν

το καλύτερο δυνατόν. Ασφαλώς όσο τελειότερη και άρτια είναι η εκπαίδευση τους, τόσο καλύτερα  θα είναι και τα αποτελέσματα.

             Εμείς πρέπει να υποστηρίξουμε αυτήν τους την θέληση για προσφορά και να είμαστε αρωγοί σε αυτήν τους την προσπάθεια. Οφείλουμε να τους συνδράμουμε με όποιο τρόπο και μέσο μπορεί ο κάθε ένας από μας.

             Αυτό που θα ήταν  τελείως αρνητικό και αντίθετο, θα ήταν να υπάρξει κακοπροαίρετη κριτική, προς τους εθελοντές. Κανένας που δεν έχει θέσει τον εαυτόν του στις υπηρεσίες του κοινωνικού συνόλου δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει. Όλοι οι εθελοντές αφήνουν κατά μέρος τις δουλειές τους, τις οικογένειες τους, την διασκέδαση τους και αυτό, μόνο για την θέληση τους να προσφέρουν.

            Τους οφείλουμε την πλήρη συμπαράσταση μας. 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer