Kατάφερε να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στον διαγωνισμό εικονικής επενδυτικής διαιτησίας, αφήνοντας πίσω της φημισμένα πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ
Πρώτη στον κόσμο η Νομική της Αθήνας
Κοινωνία
07/11/2015 | 16:36

Η «Εθνική Ομάδα της Νομικής» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κατάφερε να αναρριχηθεί στην πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στον διαγωνισμό εικονικής επενδυτικής διαιτησίας που διεξήχθη στο Λονδίνο, αφήνοντας πίσω της φημισμένα πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ.

Η ομάδα των έξι φοιτητών της Νομικής μαζί με τις δύο προπονήτριες Ειρήνη Κικαρέα και Κλεονίκη-Μαρία Σεργάκη, που πήραν πριν από λίγους μήνες το πτυχίο τους, και τον επιστημονικό υπεύθυνο, λέκτορα Αναστάσιο Γουργουρίνη ξεπέρασαν όλα τα εμπόδια και κόντρα στην έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια αναδείχτηκε πρωταθλήτρια κόσμου.

Το μυστικό της επιτυχίας για τους έξι φοιτητές (Δέσποινα Αρσλανίδη, Ελευθέριο Δαφέρμο, Θωμά Παπαδογιάννη Βαρουχάκη, Δημήτριο Σταμάτη, Νικολέττα Χαλικοπούλου και Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου) δεν ήταν άλλο από τις ατέλειωτες ώρες μελέτης, την ομαδική δουλειά και την τεράστια βοήθεια που είχαν από τις προπονήτριες και τον υπεύθυνο της ομάδας. Ολα τα μέλη της ομάδας δήλωσαν ότι δεν υστερούν σε σχέση με φημισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκόσμιας κλάσης, τουλάχιστον όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό. «Οι καθηγητές και οι φοιτητές έχουν εξαιρετικό επίπεδο. Το μόνο που μας λείπει είναι η χρηματοδότηση, οι υποδομές και η σωστή οργάνωση», αναφέρουν. Δεν παρέλειψαν μάλιστα να ευχαριστήσουν την εταιρεία ΑΚΤΩΡ και τη δικηγορική εταιρεία Λαμπαδάριος και Συνεργάτες, οι οποίες στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά τους.

Ο διαγωνισμός
Στον φετινό διαγωνισμό έλαβαν μέρος 83 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Μετά και την ολοκλήρωση των Περιφερειακών Γύρων του διαγωνισμού για τις περιοχές της Ασίας – Ειρηνικού και Νοτίου Ασίας τον Αύγουστο 2015, στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο King’s College London μεταξύ 29 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου 2015, συμμετείχαν οι 51 καλύτερες ομάδες στον κόσμο. Ως κριτές συμμετείχαν εγνωσμένης φήμης ακαδημαϊκοί και ανώτατα στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο και αφορούσε σε προσφυγή ξένου επενδυτή/παραγωγού ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάρκα εναντίον του κράτους υποδοχής της επένδυσής του στο Δικαστήριο Διεθνούς Διαιτησίας του Λονδίνου.

Στην προκριματική φάση του Παγκόσμιου Γύρου του διαγωνισμού η Ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αντιμετώπισε τις ομάδες των University of Buenos Aires, Georgetown University, ILS Law College-Savitribai Phule Pune University (Ινδία) και Universitas Gadjah Mada (Ινδονησία), τερματίζοντας αήττητη και πρώτη στον όμιλό της. Αμέσως μετά, στη Φάση των 16 του διαγωνισμού, απέκλεισε την ομάδα του University of Santo Tomas (Φιλιππίνες), επικράτησε στον Προημιτελικό της ομάδας του University of Ottawa, αντιμετώπισε, και πάλι με επιτυχία, στον Ημιτελικό την ομάδα του University of Buenos Aires. Η πρόκριση στον μεγάλο τελικό του διαγωνισμού την έφερε αντιμέτωπη με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Universitas Pelitas Harapan (Ινδονησία), όπου ενώπιον ενός τριμελούς διαιτητικού δικαστηρίου, ανακηρύχθηκε νικήτρια του φετινού διαγωνισμού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ομάδα της Νομικής απέσπασε συνολικά οκτώ βραβεία/διακρίσεις:

  • το Skadden, Arps Τrophy FDI Moot 2015 για τη νίκη της στον Μεγάλο Τελικό του διαγωνισμού,
  • το Baker & McKenzie Prize 2015 για την υψηλότερη βαθμολογία (γραπτή και προφορική απόδοση) μεταξύ όλων των ομάδων που συμμετείχαν στους αγώνες της προκριματικής φάσης,
  • Βραβείο του Καλύτερου Υπομνήματος Προσφεύγοντος Επενδυτή,
  • Βραβείο του Τέταρτου Καλύτερου Υπομνήματος αναφορικά με τον υπολογισμό αποζημίωσης επενδυτή,
  • Βραβείο για τον Καλύτερο Αγορητή του Μεγάλου Τελικού που έλαβε η Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου,
  • Thomas Walde Award for Best Advocate για τους αγώνες της προκριματικής φάσης που έλαβε η Δέσποινα Αρσλανίδη,
  • Manuela Beltran Woman Advocate Award για τους αγώνες της προκριματικής φάσης που έλαβε η Δέσποινα Αρσλανίδη,
  • Τιμητική Διάκριση Aγορητή για τους αγώνες της προκριματικής φάσης, που έλαβε η Μαρία-Ελένη Χρυσανθακοπούλου.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer