Την 1η Μαρτίου του 2002 αποσύρεται από την κυκλοφορία η δραχμή από νόμιμο χρήμα στην Ελλάδα μαζί με άλλα έντεκα ευρωπαϊκά νομίσματα και το ευρώ γίνεται το κοινό νόμισμα για τις δώδεκα χώρες της Ευρώπης.
Η δραχμή είναι ένα από τα αρχαιότερα νομίσματα του κόσμου. Από τον 7ο αιώνα π.Χ. οι Αθηναίοι έφτιαξαν το πιο εξελιγμένο νόμισμα της εποχής, τη δραχμή! Ήταν το πρώτο νόμισμα που κατασκευαζόταν με καλούπια. Έτσι, όλα τα κέρματα ίσης αξίας ήταν όμοια στη μορφή, ακριβώς όπως συμβαίνει και στις μέρες μας.
Η δραχμή πολύ σύντομα –ήδη από τον 6ο αιώνα- έγινε αποδεκτή σε ολόκληρο τον τότε γνωστό κόσμο. Μάλιστα οι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου τη διέδωσαν σε μια ακόμα μεγαλύτερη περιοχή, που περιλάμβανε τη σημερινή Σύρια, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο, ακόμα και την Ινδία.
Ακόμα και όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία άρχισε να εξαπλώνεται προς την Ανατολή και να κατακτά και τις ελληνικές πόλεις – κράτη, συνεχίστηκε η χρήση της δραχμής. Σταδιακά όμως άρχισε να ατονεί, καθώς επικράτησε το ρωμαϊκό νόμισμα, το δηνάριο.Στο Βυζάντιο η δραχμή πλέον εξαφανίζεται ολοκληρωτικά, καθώς θεσπίστηκε ως επίσημο νόμισμα της Αυτοκρατορίας το «Σολδίο».
Κι όμως ύστερα από τόσους αιώνες, η δραχμή κατάφερε να αναβιώσει, χάρη στον πρώτο βασιλιά της ελεύθερης Ελλάδας, τον Όθωνα. Αν και Γερμανός στην καταγωγή, ο Όθωνας γνώριζε πολύ καλά τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και τον θαύμαζε βαθιά. Έτσι αποφάσισε να καταργήσει τον φοίνικα και να δώσει το όνομα της δραχμής στο νόμισμα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, που άρχισε να κυκλοφορεί το 1833.
Από το 2002 η δραχμή καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από το ευρώ. Όμως αξίζει να θυμόμαστε την ιστορία της και θαυμάσουμε τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα που κυκλοφόρησαν μέσα στους αιώνες αφού απεικονίζουν σημαντικές προσωπικότητες του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής ιστορίας.