Η διεξαγωγή των εκλογών με λίστα έχει απαλλάξει την πλειονότητα των υποψηφίων βουλευτών από την αγωνία της εκλογής. Παραμένει, ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός προβεβλημένων στελεχών, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., η εκλογή ή μη των οποίων θα εξαρτηθεί από το ποιος θα κόψει το νήμα, αλλά και από τον αριθμό των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή.
Υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που στο σύνολό τους προβλέπουν οριακή διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αν ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρήσει την πρωτιά, αλλά με μικρότερη διαφορά από τις οκτώ μονάδες, τότε η Ν.Δ. θα κερδίσει κάποιες επιπλέον έδρες. Αντιθέτως, αν χάσει την πρωτιά, τότε οι απώλειές του θα είναι μεγάλες και ηχηρά ονόματα, όπως αυτά των τέως υπουργών Σταθάκη, Δρίτσα, Βερναρδάκη, μπορεί να βρεθούν εκτός Βουλής.
• Στο Επικρατείας πιθανότατα δεν αναμένονται ανατροπές, αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Την τέταρτη θέση κατέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου και στη Ν.Δ. ο κ. Βασ. Οικονόμου.
• Στην Α΄ Αθήνας, σε περίπτωση οκτακομματικής Βουλής και με εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Βουλής ο κ. Χρ. Βερναρδάκης, ο οποίος βρίσκεται στην πέμπτη θέση του ψηφοδελτίου. Αντιστοίχως, από τη Ν.Δ. κινδυνεύει να μείνει εκτός Βουλής ο κ. Νικ. Κακλαμάνης.
• Στη Β΄ Αθήνας, αν η νέα Βουλή είναι οκτακομματική, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει 3-4 βουλευτές ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές, ενώ αν χάσει, μπορεί οι απώλειες να είναι ακόμη μεγαλύτερες. Αυτό σημαίνει ότι όλοι όσοι βρίσκονται κάτω από τη 13η θέση και συγκεκριμένα οι Γ. Τσιρώνης, Ελένη Αυλωνίτου, Αν. Καββαδία και Στ. Παναγούλης κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής. Αν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, τότε σύμφωνα με όλους τους υπολογισμούς θα εκλέξει μάξιμουμ 15 βουλευτές. Σε αυτήν την περίπτωση, θα επανέλθουν στη Βουλή οι Γ. Μιχελάκης, Κατερίνα Παπακώστα, Ζωή Ράπτη και Αργ. Ντινόπουλος.
• Στην Α΄ Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει μεγάλη έκπληξη, καθώς η Ενωση Κεντρώων διεκδικεί 2 έδρες από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν αυτό συμβεί, τότε πιθανόν να χάσουν τις έδρες τους οι κ. Αλ. Τριανταφυλλίδης και Β. Τεκτονίδου. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τότε θα διατηρήσει 2 ή 3 έδρες σε Αχαΐα, Ηράκλειο και Β΄ Πειραιά. Αν όμως κόψει το νήμα η Ν.Δ., τότε πιθανόν θα βρεθεί εκτός ψηφοδελτίων ακόμη και ο κ. Βίτσας.
- Η μεγαλύτερη ανατροπή σε περίπτωση εκλογικής νίκης της Ν.Δ. θα σημειωθεί στις τετραεδρικές (Πέλλα, Τρίκαλα, Εβρο, Ημαθία, Χανιά, Καρδίτσα, Κορινθία, Καβάλα, Πιερία και Κυκλάδες), όπου στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ απέσπασε τους τρεις από τέσσερις βουλευτές. Αν κερδίσει τις εκλογές, θα τους διατηρήσει ανεξαρτήτως διαφοράς από τη Ν.Δ. Αν όμως έρθει δεύτερος, τότε θα χάσει 20-23 βουλευτές τους οποίους θα κερδίσει η Ν.Δ., ενώ στα Χανιά (όπου έχει ισχυρή δύναμη το Ποτάμι) πιθανώς δεν θα εκλέξει κανένα βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής ηχηρά ονόματα, όπως ο τέως υπουργός κ. Γ. Σταθάκης, ο κ. Γ. Ουζουνίδης, η κ. Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά.
- Στις εξαεδρικές, ακόμη κι αν κερδίσει τις εκλογές, εκτιμάται ότι θα χάσει 2 έδρες στη Μαγνησία. Αν όμως κάνει την έκπληξη η Ν.Δ., στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να απειληθεί ακόμη και η θέση του πρώην υπουργού Θ. Δρίτσα στην Α΄ Πειραιώς.
- Από τις επτά μονοεδρικές, στις εκλογές του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε μόνο τα Γρεβενά. Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε, είτε έρθει πρώτος είτε δεύτερος, θεωρείται πολύ πιθανό ότι η Ν.Δ. θα επανακτήσει τη Φωκίδα και την Ευρυτανία, ενώ αν είναι νικήτρια, διεκδικεί Λευκάδα, Κεφαλονιά, Σάμο και Ζάκυνθο. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός οι Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, Γ. Καραγιώργος, Στ. Γρηγόρης, Αφρ. Θεοπεφτάτου, Δημ. Σεβαστάκης και Στ. Κοντονής.
Πηγή: kathimerini.gr