Μόλις μία μέρα έμεινε πριν ανοίξουν οι κάλπες για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 2015 και το αποτέλεσμά τους φαίνεται αμφίρροπο.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις στα κομματικά “στρατόπεδα” της Κεφαλονιάς
Δημοφιλή
19/09/2015 | 18:02

Μόλις μία μέρα έμεινε πριν ανοίξουν οι κάλπες για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 2015 και το αποτέλεσμά τους φαίνεται αμφίρροπο σε όλα τα επίπεδα στο νομό μας με την Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και τον Χαράλαμπο Λυκούδη να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους για μια θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Τα στοιχεία έως και αυτήν την ώρα που γράφουμε είναι τέτοια που δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα της κάλπης και τα ερωτήματα που μένουν να απαντηθούν το βράδυ της Κυριακής είναι σχεδόν… όλα!
Ας πάμε να δούμε αναλυτικά κάθε κομματικό μηχανισμό στο νομό μας πως κινήθηκε και τι πιστεύει για τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα.

Οι εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων στη Κεφαλονιά

Η ΝΔ φτάνει στην κάλπη της Κυριακής με υψηλή συσπείρωση (και προφανώς ηθικό), έχοντας καλύψει την πολύ μεγάλη απόσταση που την χώριζε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις μετρήσεις του Ιουλίου. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι αισιόδοξοι ότι τελικά θα καταφέρουν να καλύψουν το μείον 2100 των εκλογών του Ιανουαρίου.
Εκτιμούν ότι θα είναι πρώτοι σε Πύλαρο, Ομαλά, Ελειού Πρόννων, Έρισο ενώ θα βελτιωθούν αισθητά τα ποσοστά τους σε Σάμη, Παλική και Ιθάκη. Θεωρούν ότι έχουν το πρώτο λόγο στους ετεροδημότες αλλά και στο Αργοστόλι που θα τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ανυπαρξία της βουλευτή Αφροδίτης Θεοπεφτάτου. kentriki-nd-09-15-24
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, με πρόσφατη την διάσπαση ενός σημαντικού – στελεχιακά τουλάχιστον – κομματιού του και τη δημιουργία της Λαϊκής Ενότητας αλλά και την υιοθέτηση μιας συμφωνίας που – ανεξαρτήτως του γιατί – απέχει από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, αντιμετωπίζει – ακόμα και την ύστατη αυτή ώρα – σημαντικό πρόβλημα συσπείρωσης, καθώς ένα σημαντικότατο ποσοστό των ψηφοφόρων του δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα κάνει τον κόπο να πάει μέχρι την κάλπη και – αν πάει – τι θα ρίξει σ’ αυτήν.
Πάντως, στο επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι θα κρατήσουν τις δυνάμεις τους στις περισσότερες περιοχές της Κεφαλονιάς. Εκτιμούν ότι θα είναι πρώτοι σε Λειβαθώ, Αργοστόλι, Σάμη και Ιθάκη. Αίνιγμα παραμένει η Παλική με τα παράπονα των κατοίκων για έλλειψη αποτελεσματικότητας από τη νέα Κυβέρνηση. Εκεί υπάρχει φόβος για τις μεγαλύτερες απώλειες – που από τον αριθμό τους – κρίνουν τον τελικό νικητή. suriza (2)
Η μάχη για την τρίτη θέση φαίνεται να έχει «κλειδώσει» τουλάχιστον για το νομό μας. Έμπειρος πολιτικός αναλυτής μας έλεγε ότι κερδισμένοι των εκλογών θα είναι οι ψηφοφόροι και τα στελέχη του ΚΚΕ που βλέπουν να εισπράττουν τη δυσφορία και τη ψήφο διαμαρτυρίας. Στο ΚΚΕ εκτιμούν ότι θα αυξήσουν αισθητά τα ποσοστά τους στη Παλική αλλά και στην Ιθάκη. Ανοδικές τάσεις βλέπουν σε Αργοστόλι, Σάμη και Ελειού Πρόννων. kke (1)

Η Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα που προέκυψε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησαν με την υιοθέτηση της συμφωνίας με τους δανειστές, δείχνει να έχει αποκτήσει περιορισμένη δυναμική, η οποία όμως ίσως να είναι αρκετή για να της δώσει μια θέση στο Κοινοβούλιο. Στη Κεφαλονιά δεν υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός ενώ πολλοί ακόμη δεν γνωρίζουν την ονομασία Λαϊκή Ενότητα. Πάντως στο επιτελείο της Κεφαλονιάς πιστεύουν ότι θα αγγίξουν τα 1000 ψηφοδέλτια και ένα ποσοστό κοντά στο 6% με δυνατές περιοχές την Παλική, τη Σάμη και την Ιθάκη. laikh enothta (1)
Η Χρυσή Αυγή το τελευταίο διάστημα φαίνεται «άνευρη», τουλάχιστον τοπικά, χωρίς συγκεντρώσεις ή κομματικές συνεστιάσεις. Πάντως, έμπειρος αυτοδιοίκητικός μας έλεγε ότι η «βουβή» ψήφος είναι ψήφος στην Χρυσή Αυγή. Στη Χρυσή Αυγή θεωρούν ότι θα αυξήσουν τα ποσοστά τους σε Αργοστόλι, Λειβαθώ και Ελειού Πρόννων.
Το Ποτάμι εμφανίζεται με σημαντικές διαρροές, σχετικά χαμηλή συσπείρωση αλλά και ευρεία δεξαμενή εν δυνάμει ψηφοφόρων μεταξύ των αναποφάσιστων και αποτελεί ένα από τα ερωτηματικά των εκλογών, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουν μάχη για την επιβίωση τους τοπικά. potami

Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν οτι θα αυξήσουν αισθητά τα ποσοστά τους σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου. pasok_olga (4)
Ερωτηματικό η Ένωση Κεντρώων καθώς μετά το εντυπωσιακό δημοσκοπικά ξεκίνημα στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, εμφανίζει σημάδια κάμψης και φλερτάρει πλέον επικίνδυνα με το όριο του 3%.

Τι θα κρίνει τελικά τις εκλογές;

Φαίνεται ότι οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα είναι τρεις:
1) Η αποχή. Τυχόν υψηλή αποχή δείχνει ότι θα πλήξει μάλλον τον ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο προέρχονται κυρίως όσοι δηλώνουν στην έρευνα πρόθεση αποχής από τις εκλογές της Κυριακής.
2) Η συμπεριφορά των νεώτερων σε ηλικία ψηφοφόρων και ειδικά της ηλικιακής ομάδας 18 – 34 ετών. Είναι αυτοί που με την εντυπωσιακή τους συμμετοχή και την μαζική υποστήριξη στο “ΟΧΙ” έδωσαν το εντυπωσιακό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουλίου, είναι και αυτοί που, ανάλογα με την τελική τους στάση – συμμετοχή θα κρίνουν τον νικητή.
3) Οι ετεροδημότες. Ποιο κόμμα θα μπορέσει να κατεβάσει τους περισσότερους ψηφοφόρους που θα φτάσουν στη κάλπη σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.
Με αυτές τις εκτιμήσεις, σας ευχόμαστε, τι άλλο, καλό βόλι αύριο!

anoigma_kalphs

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer