Με την παρουσία εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων από διάφορες Μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες
Πετυχημένο το 15ο Διεθνές Συνέδριο για τις ξηρολιθικές κατασκευές
Κοινωνία
13/09/2016 | 15:29

Με την παρουσία   εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων από διάφορες Μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και εκλεκτών συμπολιτών μας  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10 και 11  Σεπτεμβρίου στην Κοργιαλένειο βιβλιοθήκη Αργοστολίου, το 15° διεθνές συνέδριο ξηρολιθικών κατασκευών

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) και την Sociétéscientifiqueinternationalepourl’étudepluridisciplinairedelaPierreSèche με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου πολιτισμού και την στήριξη του Δήμου Κεφαλονιάς και της ΚΕΔΗΚΕ, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλονιάς –Ιθάκης), της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας και του  Κοργιαλενείου Διοικητικού Συμβουλίου.

Την έναρξη του συνεδρίου έκανε ο κ. Ηλίας Μπεριάτος, αντιπρόεδρος του ΙΚΙ ο οποίος καλωσόρισε όλους τους συνέδρους. Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού  κ. Σπύρος Γαλιατσάτος ο οποίος τόνισε την σπουδαιότητα και την χρησιμότητα τέτοιων διεθνών επιστημονικών  εκδηλώσεων στα νησιά μας με στόχο τον ποιοτικό τουρισμό και παρέθεσε δείπνο στους συνέδρους την Παρασκευή, πρώτη ημέρα του συνεδρίου.  Επίσης  Μήνυμα απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Παναγής Δρακουλόγκωναςτονίζοντας την σημασία του συνεδρίου για την Κεφαλονιά και τα Ιόνια νησιά

Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου έλαβε χώρα εκδήλωση στην οποία με πρωτοβουλία του κ. Γ. Γαλανού ερευνητή -εκπαιδευτικού έγινε απαγγελία αποσπασμάτων του ποιητικού έργου «Ωδή στην Πέτρα» του φιλόλογου και Δρα Ιστορίας κ. Πέτρου Πετράτου που απήγγειλε η κα Ελένη Κουνάδη με συνοδεία μουσικής του συνθέτη Παναγιώτη Κωνσταντακόπουλου.

Επίσης οργανώθηκε από την κα Μαγδαληνή Αργεντάκη, Διευθύντρια του Βαλλιανείου Γυμνασίου Κεραμειών, ειδική εκδήλωση για μαθητές του γυμνασίου στο προαύλιο της Βιβλιοθήκης.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε στρογγυλό τραπέζι με τον συντονισμό της διευθύντριας της υπηρεσίας Νεώτερου πολιτιστικού αποθέματος καιάϋλης πολιτιστικής  κληρονομιάς του ΥΠΠΟκας Σ. Φωτοπούλου,στο οποίο συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της αρμόδιας επιτροπής  της UNESCOαπό διάφορες χώρες με σκοπό την υποβολή πρότασης για αναγνώριση της τέχνης κατασκευής της ξηρολιθιάς ως άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο.

Την Κυριακή 11/9  οι Σύνεδροι πραγματοποίησαν ολοήμερη περιήγηση στο Νησί με πούλμαν του ΚΤΕΛ  εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας τις ξηρολιθικές κατασκευές του αγροτικού χώρου του τόπου μας.

 

Το ΙΚΙ  εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες του σε όλους  όσους συνέβαλλαν στην διοργάνωση του Συνεδρίου αυτού και κυρίως στους εισηγητές και  συμμετέχοντες και ιδιαίτερα  στον κ. Πέτρο Πετράτο και την κα Ελένη Κουνάδη καθώς και τον κ. Γ. Γαλανό για την εκδήλωση της απαγγελίας  του ποιητικού έργου ‘Ωδή στην Πέτρα». Επίσης ευχαριστίες  εκφράζονται στους υποστηρικτές της εκδήλωσης αυτής:  στο ΥΠΠΟ, στο ΥΠΕΝ, στο Δήμο Κεφαλονιάς στην ΚΕΔΗΚΕ, στην ΠΙΝ/ ΠΕ-Κεφαλονιάς Ιθάκης, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη,στην Ιερά Μητρόποληκαι στον ΜητροπολίτηΚεφαλληνίας κ. Δημήτριογια την υλική και ηθική τους στήριξη καθώς καιστα ΜΜΕ που κάλυψαν την εκδήλωση.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται στο ΚΤΕΛ Κεφαλληνίας,τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καθώς και στο προσωπικό του, για την δωρεάν μετακίνηση των συνέδρων και ειδικά για την ολοήμερη περιήγηση τους στο νησί μας!

Τέλος, το Μέλος του Δ.Σ. κ. Αθανάσιο Μοσχόπουλο, όλους  τους συνεργάτες του καθώς και το προσωπικό της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης (με επικεφαλής την κα ΚάτεΑντωνέλου), για την ουσιαστική συμπαράσταση και βοήθεια τους στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του Συνεδρίου.

 diethnes-synedrio-iki-5 diethnes-synedrio-iki-15 diethnes-synedrio-iki-16

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer