«Δημόσια Γλυπτική στα Επτάνησα» και «Αρχιτεκτονικές Μελέτες: Αποτύπωση Αντιπροσωπευτικών Έργων Επτανησιακής Αρχιτεκτονικής»
Παρουσίαση των δύο νέων εκδόσεων του ΤΕΙ στην Αθήνα
Κοινωνία
25/02/2016 | 14:31

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ιονίων Νήσων και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάζουν τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στις 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Εντευκτήριο Κωστής Παλαμάς (Ακαδημίας 48 και Σίνα, Αθήνα), τις δύο νέες εκδόσεις του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού  Ιδρύματος Ιονίων Νήσων «Δημόσια Γλυπτική στα Επτάνησα» και «Αρχιτεκτονικές Μελέτες: Αποτύπωση Αντιπροσωπευτικών Έργων Επτανησιακής Αρχιτεκτονικής», στο πλαίσιο της μεταξύ τους συνεργασίας.

To βιβλίο Δημόσια Γλυπτική στα Επτάνησα. Ζάκυνθος, Κεφαλονιά – Ιθάκη, Λευκάδα, εκδόθηκε το 2015 από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με την επιστημονική επιμέλεια της τ. Αν. Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Δώρας Μαρκάτου, και με κείμενα της ίδιας και της υποψηφίας διδάκτορος Σταλίνας Βουτσινά. Στόχος της μελέτης αυτής είναι να αναδειχθεί η γλυπτική δημιουργία στα Επτάνησα,  από τις αρχές του 19ου αιώνα έως τις μέρες μας, και ειδικά στα νησιά στα οποία εδρεύουν σχολές και τμήματα του ΤΕΙ. Η έκδοσή του εντάσσεται στις δραστηριότητες του Κέντρου Καλλιτεχνικής Δημιουργίας και Εκπαίδευσης  «Κωνσταντίνος Παρθένης», στην Πεσσάδα Κεφαλονιάς. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Παυλόπουλος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, η Ευθυμία Μαυρομιχάλη, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, η Σταλίνα Βουτσινά, Ιστορικός Τέχνης και η επιμελήτρια του έργου Δώρα Μαρκάτου, τ. Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

To βιβλίο με τίτλο: «Αρχιτεκτονικές Μελέτες, Αποτύπωση Αντιπροσωπευτικών Έργων Επτανησιακής Αρχιτεκτονικής», εκδόθηκε επίσης το 2015 από το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Νικολάου Λιανού και με κείμενα του ίδιου καθώς και των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ.κ. Κάρολου Τοματζιάν (Un. La Sapienza),  Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη (ΔΠΘ, ΜΔΕ-ΕΜΠ) και Άγγελου Νακάση (ΕΜΠ, ΜΔΕ-ΕΜΠ).

Στόχος της μελέτης αυτής, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ομότιτλου ερευνητικού προγράμματος ήταν: α) η επιλογή και τεκμηρίωση αντιπροσωπευτικών κτηρίων επτανησιακής αρχιτεκτονικής, που ακόμη διασώζονται ή υφίστανται σε ερειπιώδη κατάσταση και των οποίων η ύπαρξη προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την προσεισμική επτανησιακή αρχιτεκτονική  και β) η μελέτη και κατανόηση της αρχικής τους κατάστασης διαμέσου γραφικών αναπαραστάσεων, ως  προϋπόθεση οποιαδήποτε μελλοντικής επέμβασης  με σκοπό την προστασία και ανάδειξή τους. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Ελένη Μαϊστρου, Κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, η Αικατερίνη Δημητσάντου-Κρεμέζη, Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ο Κάρλος Τοματζιάν, Αρχιτέκτων Μηχανικός και ο επιμελητής του έργου Νικόλαος Λιανός, Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Ιωάννης Δραγώνας, Καθηγητής, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Αν. Πρύτανης του ΕΚΠΑ. Η μουσική εισαγωγή θα γίνει από την Ευγενία-Μαρία Αθανασοπούλου. 

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer