Τι δήλωσε στην μεγάλη ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς.
Παρίσης προς ομογενείς: «Ζητάμε συμπαράσταση»
 Ομογένεια
29/01/2014 | 12:50

Δύο ημέρες είχε να ξαποστάσει ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, με τον οποίο επικοινώνησε χθες ο «Ε.Κ.». Μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, γυρίζουν την Κεφαλονιά και εξετάζουν τα μεγάλα προβλήματα, εξαιτίας των οποίων το νησί κηρύχθηκε τη Δευτέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αλλωστε οι συνεχείς μετασεισμοί επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τα κτίρια που καταπονήθηκαν από τον σεισμό της Κυριακής.
Μάλιστα, το πρωί της Τρίτης, οι κάτοικοι ξύπνησαν με ισχυρό μετασεισμό 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Αυτό μπορεί να ικανοποιεί τους σεισμολόγους ως προς την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας, αλλά δεν αφήνει τους κατοίκους να ηρεμήσουν, πολλοί από τους οποίους κοιμήθηκαν και πάλι έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητά τους, καθώς δεν έχουν ξεπεράσει τον φόβο ενός μεγαλύτερου σεισμού. Την κατάσταση δυσκόλευε πολύ χθες ο άστατος καιρός που επικρατούσε με έντονες βροχοπτώσεις και δυνατούς ανέμους. Την ώρα που επικοινωνήσαμε με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς, μαζί του συμπτωματικά ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων Νέας
Υόρκης «Αίνος», Βασίλης Κοκκόσης, με τον οποίο είχαμε ήδη μιλήσει μία ημέρα πριν. Η παρουσία του εκεί έδωσε την ευκαιρία στον δήμαρχο να απευθυνθεί στην Ομογένεια ζητώντας τη συμπαράστασή της.
«Ο Κοκκόσης ο δυναμικός Κεφαλλονίτης… δίπλα μου είναι. Ξέρω πόσο βοηθάει. Γι’ αυτό βοηθήστε και εσείς να διορθωθούν τα σπίτια. Εχω την αντιδήμαρχο δίπλα μου την Αυγουστάτου που κλαίει. Κατανοώ την αγωνία των ομογενών συμπατριωτών μου και γι’ αυτό απευθύνω έκκληση να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση όπου χρειαστεί. Το κράτος μάς συντρέχει, αλλά είναι φτωχό. Τι να κάνουμε; Μας βάλανε στο μνημόνιο για να μας μνημονεύουνε», είπε ο κ. Παρίσης στον «Ε.Κ.». Ερωτηθείς πώς είναι η κατάσταση, τρίτη ημέρα μετά τον ισχυρό σεισμό στο νησί, ο δήμαρχος μάς είπε ότι οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στον έλεγχο των κτιρίων. «Κοιτάμε με τους μηχανικούς δημόσια κτίρια, σχολεία και κατοικίες να δούμε τις ζημιές, που κυρίως έχουν παρουσιαστεί
στο Ληξούρι».
Ρωτήσαμε τον δήμαρχο αν αληθεύει ότι το 50% των σπιτιών έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές στο Ληξούρι, όπου και το επίκεντρο του σεισμού, για να μας το αρνηθεί. «Οχι», μας είπε. «Μάλλον το 5% των σπιτιών, από ό,τι φαίνεται προς το παρόν», ενώ για τον οικισμό Αθέρα, που εκκενώθηκε τη Δευτέρα, εξήγησε ότι είναι ένας μικρός οικισμός που εκκενώθηκε προληπτικά επειδή υπήρξε φόβος να μην γίνουν κατολισθήσεις, λόγω της βροχής που χθες ήταν κατά περιόδους πολύ έντονη.
Για την ψυχολογία των κατοίκων, μας ανέφερε ότι είναι συνηθισμένοι στις δονήσεις. Αλλά κάποιοι φοβούνται ακόμη να πάνε σπίτια τους. «Σήμερα καταφθάνει και το πλοίο ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ που χωράει 1.375 άτομα. Και μάλλον αυτό θα παραμείνει στο λιμάνι γιατί δεν υπάρχουν μεγαλύτερες ανάγκες. Σε αυτό μάλλον θα μεταφερθούν και όσοι έμειναν χθες στο ‘Superfast’. Ωστόσο, οι περισσότεροι φιλοξενούνται περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους παρά επειδή τα σπίτια τους δεν είναι κατοικήσιμα».
Ο κ. Παρίσης έσπευσε πάντως να μας επισημάνει ότι «η ομαλότητα επανέρχεται σιγά-σιγά στο νησί, θα βγει και ο ήλιος, εδώ έχουμε καλό κλίμα, μη φοβάστε. Είμαστε συνηθισμένοι…».
Επίσης, έσπευσε να δώσει εύσημα στο συσταθέν Συντονιστικό Κέντρο που με επικεφαλής τον Υπουργό Εσωτερικών κάνει σημαντικό έργο. «Οι άμεσες προτεραιότητες είναι να επισκευαστούν τα σχολεία και τα κτίρια μαζί με τις κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές… Εκεί θα επικεντρωθούμε τώρα» είπε, τέλος, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς.
Υπενθυμίζεται, όπως έγραψε χθες ο «Ε.Κ.», ότι έχει συσταθεί ένα συντονιστικό κέντρο, ενώ εξήντα περίπου μηχανικοί χωρισμένοι σε δύο ομάδες συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τους ελέγχους σε κτίρια σχολεία και σπίτια. Πρόκειται για τον πρωτοβάθμιο έλεγχο, καθώς θα ακολουθήσει και δεύτερος, πιο εξονυχιστικός.

dromos-seismoi-4
Μέτρα ανακούφισης
Στο μεταξύ, τη δέσμευση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για διάθεση με ευνοϊκούς όρους, σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, με στόχο την κάλυψη δαπανών ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα.
Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Τράπεζα, αναφέρει ότι ανταποκρινόμενη άμεσα στην ανάγκη στήριξης των πληγέντων, παρατείνει, κατά δύο μήνες, τις προθεσμίες πληρωμής δανειακών υποχρεώσεων, σε συνδυασμό με χθεσινή απόφαση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, για αναστολή καταβολής δόσεων και τόκων των πάσης φύσεως δανείων. Δεσμεύει, με δική της πρωτοβουλία, σημαντικό ποσό εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ
αποκλειστικά για διάθεση, με ευνοϊκούς όρους, σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, με στόχο την κάλυψη δαπανών ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό. Και οι ενδιαφερόμενοι για τη χρήση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να απευθύνονται στα καταστήματα της Τράπεζας στις πληγείσες περιοχές από τη Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2014, για παροχή συμπληρωματικών πληροφοριών και την υποβολή αιτημάτων. Είχαν ήδη προηγηθεί μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων, που είναι: Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, εκταμιεύεται άμεσα το ποσό των 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ για τους κατοίκους της Ιθάκης για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων. Παρέχεται, επίσης, οικονομική ενίσχυση 100.000 ευρώ στον Δήμο Κεφαλονιάς και 100.000 ευρώ στον Δήμο Ιθάκης για τους άμεσα πληγέντες. Αποστέλλονται 200 κλινοσκεπάσματα στην πληγείσα περιφέρεια για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
Εφόσον παραστεί ανάγκη, το Νοσοκομείο Αργοστολίου μπορεί να προσφέρει μέχρι και 30 γεύματα ημερησίως, πέραν της κάλυψης των εσωτερικών του αναγκών. Ακόμη, αναστέλλεται για τρεις μήνες η υποχρέωση πάσης φύσεως καταβολών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στα δύο προαναφερόμενα νησιά και δύναται παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών από το υπουργείο Οικονομικών, στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλονιάς. Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δίνεται με εντολή του Πρωθυπουργού σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
Επιπλέον, λόγω των έκτακτων συνθηκών καταργείται για περίοδο ενός έτους η καταβολή των 5 ευρώ για εξετάσεις στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου.

Πηγή: «Εθνικός Κήρυκας»

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer