Μαρτυρία του προέδρου του συλλόγου Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Αίνος» που βρίσκεται στην Κεφαλονιά
Έτσι έζησα τον σεισμό…
 Ομογένεια
27/01/2014 | 21:15

Ηταν ένας πολύ δυνατός σεισμός και μέχρι τώρα επικρατεί ακόμη φόβος, αλλά το κράτος λειτουργεί αποτελεσματικά, δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Αίνος» Βασίλειος Κοκκόσης.

Ο κ. Κοκκόσης ήρθε την περασμένη βδομάδα για το ετήσιο μνημόσυνο του πατέρα του και αποφάσισε να μείνει μία βδομάδα στο αγαπημενο του νησί, οπότε τον πέτυχε ο σεισμός. Οπως μας είπε «υπήρξε αρχικά πανικός, ο κόσμος βεβαίως φοβάται ακόμη. Ολοι κοιμήθηκαν έξω το βράδυ. Αλλοι στα αυτοκινητά τους, άλλοι στο γήπεδο, που βρίσκονται τα κτίρια των ΤΕΙ. Και παραμένουν έξω. Ακόμη και εγώ πήγα στο γήπεδο χθες το βράδυ αν και το σπίτι μου είναι καινούργιο με πολύ σίδερο. Δεν νομίζω να πέσει. Μπορεί να υποστεί ζημιές αλλά σίγουρα δεν θα πέσει».

Ο κ. Κοκκόσης έσπευσε πάντως να δώσει εύσημα στο κράτος: «Λειτούργησε πολύ δυνατά. Μου θυμίζει Αμερική. Μπράβο τους. Εχουν πάρει πολλά μέτρα».

Στην ερώτηση πως αισθάνηκε ο ίδιος τον σεισμό μας είπε ότι ήταν πολύ δυνατός. «Ετρωγα την ώρα εκείνη στο σπίτι του αδερφού μου και έλεγα ότι το σπίτι θα φύγει. Γιατί όπως λένε ήταν και πολύ επιφανειακός. Ευτυχώς δεν ειχαμε θύματα. Αλλά υπάρχουν ζημιές. Συνέχεια κουνιόμαστε δεν έχει σταματήσει να σείεται. Ας ελπίσουμε να ηρεμήσει».

Σύμφωνα με τον κ. Κοκκόση, «οι τράπεζες είναι κλειστές , αλλά τα περισσότερα μαγαζιά είναι ανοικτά. Υπάρχει όμως ένα πάγωμα. Τα εστιατόρια δουλεύουν, σε ένα από αυτά βρίσκομαι τώρα που σας μιλάω» μας διεκρίνησε. «Και να πω ένα μπράβο στους Κεφαλονίτες, που παραμένουν πολύ ψύχραιμοι, μετά τον αρχικό πανικό. Ο κόσμος προσπαθεί να ανταποκριθεί. Οσοι έχουν τα σπίτια τους με ζημιές και δεν μπορούν να επιστρέψουν πάνε στα πλοία, ενώ αναχώρησαν και πολλοί σπουδαστές, αφού οι σχολές έκλεισαν για μία βδομάδα μέχρι να ελεγχθούν τα κτίρια».

«Ο καιρός είναι βροχερός, έχει λίγο κρύο, αλλά υπομένουμε» κατέληξε ο κ. Κοκκόσης.

Ο Αντώνης Τσινόκου εργάζεται στο ζαχαροπλαστεί «Premier» και όπως είπε στην εφημερίδα μας «σαν να έχει ηρεμήσει κάπως η κατάσταση. Βεβαίως σειόμαστε ακόμη και συνεχίζεται ο τρόμος από το φόβο πιο δυνατού σεισμού αλλά προσπαθούμε».

Στην ερώτηση αν παραμένει ο Κόσμος έξω, μας είπε «ναι, κανείς δεν θέλει αν είναι σε κλειστό χώρο. Και εγώ στο αμάξι την έβγαλα τη νύχτα. Τώρα μας φέρανε καράβια για να περάσουμε τις νύχτες μας».

Στην ερώτηση αν υπάρχουν πελάτες στο ζαχαροπλαστείο μας είπε πως ναι «εμείς έχουμε πελάτες στη βεράντα μας που δεν έχει άλλο όροφο από πάνω, οπότε αισθάνονται μία σιγουριά».

Η ιδιοκτήτρια του ταξιδιωτικού γραφείου Μαρία Χέλμη μας είπε ότι δεν άνοιξε το γραφείο της και πως «όλοι προσπαθούμε να οργανωθούμε. Αλλοι με ψυχραιμία και άλλοι με μεγάλο φόβο»

Η ίδια έμεινε σπίτι της το βράδυ της Κυριακής, καθώς όπως μας είπε «τα καινούργια σπίτια δεν έπαθαν ζημιές», ενώ για τις Αρχές είπε ότι «προσπαθούν, κάνουν ό,τι μπορούν».

Να σημειωθεί ότι η εμφάνιση του δυνατού σεισμού χθες το απόγευμα προκάλσε πανικό κυρίως σε μαζικούς χώρους. Οπως στο κλειστό γήπεδο «Αντώνης Τρίτσης» του Αργοστολίου όπου την ώρα του μεγάλου σεισμού διεξαγόταν ο αγώνας μπάσκετ μεταξύ των ομάδων ΑΣ Κεφαλονιά – ΑΕΚ Κάτω Παναγιάς για την Β’ ΕΣΚΑ-Η.

Ο κόσμος μόλις αισθάνθηκε την ένταση του σεισμού άρχισε να τρέχει προς την έξοδο του κλειστού, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί κάποιο ατύχημα. Το γήπεδο έχει υποστεί κάποιες ζημιές εξωτερικά. Διανυκτέρευσαν σε αυτοκίνητα και ναούς.

Οι ηλικιωμένοι που ζουν στο γηροκομείο Ληξουρίου διανυκτέρευσαν σε κοντινό ναό καθώς το κτίριο του γηροκομείου υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας διακομίστηκαν από την πρώτη στιγμή στο νοσοκομείο της πόλης, το οποίο έχει ήδη ελεγχθεί και είναι ασφαλές, όπως και εκείνο στο Αργοστόλι.

seismos-26-01-14m

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer