Υπερψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», η συζήτηση του οποίου Α΄ Θερινό Τμήμα ξεκινά το πρωί της Δευτέρας και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.
«Πέρασε» από την Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»
Πολιτική
08/07/2014 | 12:09

Υπερψηφίστηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», η συζήτηση του οποίου Α΄ Θερινό Τμήμα ξεκινά το πρωί της Δευτέρας και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη. Η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπή διεξήχθη σε υψηλούς τόνους. με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής της πρωτοβουλίας και την αντιπολίτευση να την κατηγορεί ότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στην πώληση του 30% της ΔΕΗ. Στο μεταξύ, στις τρεις ανέρχονται πλέον οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη μικρή «ΔΕΗ», καθώς δική της πρόταση καταθέτει και η ΔΗΜΑΡ.

Κατά την Β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζοντας τις επικρίσεις περί ξεπουλήματος και διάλυσης της ΔΕΗ, έκανε λόγο για «εκπληκτικά επιθετική ρητορική του, με βαθύτατα εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά». «Κραυγές, συνθήματα, δημαγωγίες και λαϊκισμοί υπάρχουν μόνο στην ανυπαρξία επιχειρημάτων και στην αδυναμία τεκμηρίωσης τους», σημείωσε.

Σε ό, τι αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης για την επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ, ο Γ. Μανιάτης ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν μπορούσε να αδιαφορήσει στην απόφαση δικαιοσύνης που κήρυξε παράνομη και καταχρηστική την απεργία, όσο και στην ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ που κήρυξε πορτοκαλί συναγερμό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε «τερατούργημα» το νομοσχέδιο και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την επιστράτευση κάνοντας παράλληλα λόγο για «μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία». «Επιβάλατε ένα ωμό κυνικό αυταρχισμό. Αυθαιρετείτε και δημιουργείτε καταστάσεις ανωμαλίας στη χώρα. Στην ουσία με την επιστράτευση καταργείτε το δικαίωμα της απεργίας. Υπάρχει αντιδημοκρατική εκτροπή. Η Βουλή καταργήθηκε. Έχουμε μια μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία την οποία υπηρετεί μια παραδομένη κυβέρνηση. Αυτό το νομοσχέδιο εμείς δεν το αναγνωρίζουμε, θα το ακυρώσουμε», δήλωσε ο Π. Λαφαζάνης.

Αυταρχική και αναιτιολόγητη, που αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, χαρακτήρισε την επιστράτευση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος. Παράλληλα, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο-έγκλημα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. «Το τίμημα της ΔΕΗ είναι ίσο με το τζίρο τριών μηνών της εταιρίας. Η ορθή επιλογή και η στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία απαιτεί να αποσύρετε το νομοσχέδιο και στη χειρότερη περίπτωση να πάτε σε δημοψήφισμα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση κτίζει στην άμμο», και ότι η πράξη της θα ακυρωθεί καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρει είναι η επαναφορά της ΔΕΗ ως ενιαία δημόσια επιχείρηση.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προστατεύει συνδικαλιστικά πελατειακά συμφέροντα του», και υποστήριξε ότι «ο λόγος του είναι προσχηματικός, τον χρησιμοποιεί ως “πρόβα τζενεράλε” για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, βάζοντας την χώρα σε μακρά προεκλογική περίοδο».

Ο γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ιδιαίτερα στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να συμμετέχει ουσιαστικά και με επιχειρήματα σε ένα διάλογο ουσίας αλλά «αρκείται στο να παραχαράσσει την αλήθεια», χρησιμοποιώντας «νομικίστικα επιχειρήματα» για την επιστράτευση. Σύμφωνα με τον Π. Ρήγα, η απόφαση της κυβέρνηση ήταν καθαρά πολιτική για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. «Το νομοσχέδιο στηρίζεται από την πλειοψηφία των βουλευτών της. Αυτή η Βουλή προήλθε από εθνικές εκλογές. Η αρχή της δεδηλώμενης υπάρχει και δεν ανατρέπεται ούτε με δημοψηφίσματα ούτε με δημοσκοπήσεις, πρόσθεσε. Ακόμη σημείωσε πως το δημοψήφισμα που ζητά η αντιπολίτευση μέσα από ετερόκλητες συμμαχίες δεν έχει στόχο να αποφανθεί ο ελληνικός λαός αλλά «είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι».

Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛ. Ραχήλ Μακρή δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο και επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, επανέφερε το αίτημα του κόμματος της προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, να καταθέσει στην Επιτροπή τόσο τον πίνακα με τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ όσο και της βελτιωτικές αλλαγές.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, κατηγόρησε την συγκυβέρνηση ότι απέναντι στον δίκαιο αγώνα τον εργαζομένων, εφαρμόζει τη συνηθισμένη πρακτική της, του αυταρχισμού και της επιστράτευσης, καταργώντας έτσι όλο το πλαίσιο των δημοκρατικών ελευθεριών τους. Παράλληλα, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, τόνισε ότι το κόμμα του θα αξιοποιήσει κάθε μορφή αγώνα για την κατάργηση του και πρόσθεσε ότι θα καταθέσει πρόταση για δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σημειώνοντας πάντως ότι για να διενεργηθεί, θα πρέπει να εγκριθεί από 180 βουλευτές.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Βουλευτών Νίκος Σταυρογιάννης έκανε λόγο «για μεγάλο σκάνδαλο που προωθεί η κυβέρνηση με τον κατακερματισμό και τη διάλυση της ΔΕΗ ως δώρο στα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Τέλος, o πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος, είπε ότι είναι σκόπιμο να κατατεθεί ο συνολικός σχεδιασμός της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια αλλά και να υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση ότι τα χρήματα από την διαγωνιστική διαδικασία, θα πάνε για επενδυτικά προγράμματα της επιχείρησης.

Πηγή: tvxs.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ