Ποια είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα
Πάτρα: Πότε θα σφυρίξουν τα τρένα με ηλεκτροκίνηση
Κοινωνία
18/11/2014 | 10:12

Για το σιδηροδρομικό δίκτυο των περισσοτέρων χωρών της Ευρώπης η ηλεκτροκίνηση είναι δεδομένη. Στην Ελλάδα ακόμα τρέχουμε να προλάβουμε το σύγχρονο τρένο. Με καθυστερήσεις αρκετών δεκαετιών η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στο κλαμπ των χωρών με ηλεκτροκίνητο σιδηρόδρομο. Τα έργα εκσυγχρονισμού δείχνουν μετά από 25 χρόνια να φτάνουν επιτέλους στο σημείο που είναι δυνατός ο εξηλεκτρισμός του κύριου δικτύου σταδιακά από το 2015 μέχρι το 2020.

Η ηλεκτροκίνηση θεωρείται αυτονόητο μέρος του μεγαλύτερου μέρους του σιδηροδρομικού δικτύου σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. Τα πλεονεκτήματα του είναι πολλά: είναι περιβαλλοντικά φιλικό λόγω της χρήσης ηλεκτρισμού (που κάλλιστα μπορεί να είναι από ΑΠΕ), ενώ το κόστος του είναι μόλις το 1/10 του κόστους ενός πετρελαιοκίνητου τρένου.

Η εξοικονόμηση για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα είναι τεράστια και τα ευεργετικά αποτελέσματα θα μπορέσουν να φάνουν άμεσα με την μετατροπή των δρομολογίων σε κερδοφόρα άρα και με μεγαλύτερη πυκνότητα.

Επίσης με την εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης η χώρα μας θα μπορέσει να υποδεχθεί τρένα άλλων χωρών που σήμερα, απλά δεν μπορούν να φτάσουν στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης ηλεκτροκίνησης.

ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ

Αυτή τη στιγμή ηλεκτροκίνητο είναι το τμήμα Θεσσαλονίκη-Λάρισα-Δομοκός και το τμήμα Κιάτο-Αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος. Όλο το υπόλοιπο δίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από πετρελαιοκίνητα τρένα. Αυτό πρόκειται να αλλάξει τους επόμενους μήνες καθώς μέσα στο 2015 αναμένεται να ηλεκτροδοτηθεί σταδιακά το τμήμα από το Μενίδι μέχρι την Τιθορέα καθώς ολοκληρώνεται με αργούς ρυθμούς η εργολαβία ανάταξης της ηλεκτροκίνησης. Η ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης αναμένεται να έρθει μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

ΣΕ 2 ΧΡΟΝΙΑ
Στο τμήμα Τιθορέα-Δομοκός η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή, ως μέρος του μεγάλου έργου-σκούπα σε όλο το τμήμα. Σύμφωνα με τη σύμβαση η εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016 και να λειτουργήσει στις αρχές του 2017.

Σε αυτό το χρονικό όριο η Αθήνα θα συνδέεται με τη Θεσσαλονίκη (στις επιβατικές τουλάχιστον μεταφορές) σε 3,5 ώρες με ηλέκτροκίνητα αθόρυβα πλέον τρένα και σε περίπου 4 ώρες μέχρι τα σύνορα (Ειδομένη).

Την ίδια χρονική περίοδο αναμένεται να ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση και στο τμήμα Λάρισα-Βόλος.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020
Η ηλεκτροκίνηση όμως δε σταματά εκεί. Στη Βόρεια Πελοπόννησο τα έργα εγκατάστασης ηλεκτροκίνησης θα γίνουν σε 2 φάσεις. Η πρώτη φάση θα είναι από το Κιάτο μέχρι το Ρίο μέχρι το 2018 και η δεύτερη φάση από το Ρίο μέχρι το λιμάνι της Πάτρας έως το 2020. Πιθανότατα μέχρι τότε να δούμε ηλεκτροκίνηση και στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα στη Θεσσαλία.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Στη σύμβαση ανάταξης της ηλεκτροκίνησης από Αχαρνές μέχρι Τιθορέα έχει προβλεφθεί με το δικαίωμα της προαίρεσης και το τμήμα Αθήνα-3 Γέφυρες μήκους 2,4 χιλιομέτρων. Το έργο αυτό εκτός απροόπτου θα ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2015 και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί.

Αυτό που θα απομένει θα είναι το τμήμα Αθήνα-Πειραιά που αποτελεί αντικείμενο έργου που η δημοπράτηση του είναι υπόθεση λίγων μηνών. Το κόστος θα είναι 35εκ.ευρώ και η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται μέσα στο 2016.

ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΤΟΥ
Δημοσιεύματα τις τελευταίες μέρες φέρουν ως πολύ πιθανό την ηλεκτροκίνηση όλου του δικτύου της Μακεδονίας και Θράκης, που όμως απαιτούν ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων και αμφίβολη απόδοση.

Πηγή: ypodomes.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer