Το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου εορτάστηκε η ημέρα του Αγ. Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, από τους Πατρινούς με θαλασσινή ποίηση και μουσική.
Πάτρα: ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ από την παρουσίαση του βιβλίου του ποιητή καπετά – Γιώργου Σπηλιώτη
Κοινωνία
08/12/2015 | 07:04

Το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου 2015 εορτάστηκε η ημέρα του Αγ. Νικολάου, προστάτη των ναυτικών, από τους Πατρινούς με θαλασσινή ποίηση και μουσική και τραγούδια που «έσταζαν αρμύρα» αφού μιλούσαν μόνο για τη θάλασσα.

Η αίθουσα της «Αγοράς Αργύρη» στην οδό Αγ. Ανδρέου στην Πάτρα, πλημμύρισε από κόσμο, θαλασσινή φρεσκάδα και συγκίνηση.

Τα αίτια ήταν η παρουσίαση του βιβλίου του ποιητή καπετά – Γιώργου Σπηλιώτη, «Το Ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη».

Την εκδήλωση χαιρέτησε η πρόεδρος του Συλλόγου ΑΧΕΠΑ, «Κόρες της Πηνελόπης».

Η Έφη Αναλυτή μίλησε για το ποιητικό έργο του καπετάν – Γιώργου Σπηλιώτη. Ο Φώτης Δημητρόπουλος, Φιλόλογος, πρώην Λυκειάρχης του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Πατρών και η Πέπη Αλεξοπούλου – Παναγοπούλου, Εκπαιδευτικός μίλησαν για το ποιητικό μέρος του βιβλίου.

Η Σοφία Βασιλοπούλου, Καλλιτέχνιδα και ο Λάκης Βανδαράκης, Λογοτέχνης απήγγειλαν τμήματα του ποιήματος «Το Ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη».

Το μουσικό συγκρότημα του Νίκου Λέκκα σκορπούσε θαλασσινές νότες και η Εύα Κουτσουβέλη με το Γιώργο Φλέσσια ερμήνευαν θαλασσινά τραγούδια, που έκαναν το ακροατήριο να τους συνοδεύει κατασυγκινημένο ενώ ψηλά στην οθόνη εναλλάσσονταν εικόνες από καράβια που ταξίδευαν στου ωκεανού τα πλάτη, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Ο Αχιλλέας Παπαδιονυσίου συντόνισε την όλη εκδήλωση. Στη συνέχεια στο βήμα κλήθηκε ο ποιητής καπετά – Γιώργος Σπηλιώτης, ο οποίος κατασυγκινημένος μίλησε για το κέντρισμα που έλαβε από τις Μούσες για να αναδείξει το «Ταξίδι του Πυθέα στη Θούλη».

Μίλησε για τον άθλο του Έλληνα – Μασσαλιώτη, Θαλασσοπόρου Πυθέα, που πρώτος πάτησε το Βόρειο Πόλο σε πλάτος 90ο μοιρών στις 21 Ιουνίου του 330 π.Χ. και είδε τον ήλιο να περπατά πάνω στη γραμμή του ορίζοντα «… σαν τον ξενύχτη ναυτικό …». Την ίδια περίοδο ο Μ. Αλέξανδρος βάδιζε στην Ανατολή. Ο καπετά – Γιώργος Σπηλιώτης αναφέρθηκε και στον Έλληνα Επαμεινώνδα Δημόπουλο ( Pete Demas), που μαζί με τον Aμερικανό Ναύαρχο Richard Byrd το 1929 έφθασαν με αεροπλάνο στο Νότιο Πόλο. Πετώντας, έριξε πάνω στον πόλο μαζί με τις Αμερικανικές σημαίες και μερικές Ελληνικές σημαίες.

Ομοίως και ο Πυθέας πριν 2300 χρόνια είχε καρφώσει δύο σημαίες μια από το κάθε πλοίο του με τα ονόματα «Θούλη» και «Άρτεμις» και έγραψε πάνω στον πάγο «Έλληνες πατήσανε τη Θούλη ». Έτσι και τους δύο Πόλους της γης πρωτοπάτησαν Έλληνες.

Η Αμερική τίμησε τον Pete Demas* ονομάζοντας μία οροσειρά και ένα ακρωτήριο στο Νότιο Πόλο με το όνομά του «Demas Range & Demas Cape».

Δυστυχώς ξεχάστηκαν και οι δύο από τους Έλληνες…..

«*O Δήμας υπήρξε μια από τις μοναδικές “ελληνικές” συμμετοχές στην εξερεύνηση των αρκτικών περιοχών. Προτού πεθάνει, προσέφερε το προσωπικό του αρχείο στην Ελλάδα. Με πλούσιο πρωτότυπο υλικό (έντυπο και κινηματογραφικό) από τις αποστολές του στην Ανταρκτική, που βρίσκεται στο Ναυτικό Μουσείο στον Πειραιά. Ξεχάστηκαν η μνήμη του, η κληρονομιά του, η αγάπη για την πατρίδα του και οι Έλληνες αγνοούν την συμβολή του στην ιστορία της επιστήμης της γεωγραφίας.» (*geos).

Οι Έλληνες ιστορικοί Στράβων και Πολύβιος δεν αποδέχθηκαν τις επιστημονικές παρατηρήσεις του Πυθέα καλώντας τον «ψεύτη» και «ότι γράφει είναι φαντασιώσεις». Έπρεπε να περάσουν 2000 χρόνια για να επαληθευθούν οι επιστημονικές παρατηρήσεις του Πυθέα και ακόμη οι ιστορικοί σιωπούν… «….. ποιά κατάρα μας δέρνει …;».

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες στους συντελεστές και με τους στίχους του Ι. Πολέμη: « Άγιε Νικόλα / παρακαλώ σε / τα πέλαγα όλα / λουλούδια στρώσε/».

sphliwths ussykdhinp56659744891f0 cslajsgzhw56659778421f0 nkzoanudjv566597875959b kcomsesjmf566597956aad8 blwyzgcqtl5665993236dd6

Πηγή: thebest

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ