Με αφορμή το ψήφισμα που κατέθεσε στον Δήμο Κεφαλονιάς η ΕΛΜΕ-ΚΙ και χωρίς να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις μιας και υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις με κύρια ευθύνη του ΥΠΟΜΕΔΙ, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
1)Όταν σε μια περιοχή γίνεται μια φυσική καταστροφή, (σεισμός στην περίπτωση μας), και η περιοχή δεν μπορεί με τα μέσα που διαθέτει, να τα βγάλει πέρα μόνη της, τότε επεμβαίνει η Πολιτική Προστασία και κηρύσσει την περιοχή σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, και σε συνδυασμό με τον Δήμο και Περιφέρεια, κινητοποιείται άμεσα ο κρατικός μηχανισμός. Έρχονται στρατός, σκηνές, αντίσκηνα, νερό, τροφές, νοσοκομειακή υποστήριξη, μηχανικοί, υπηρεσίες, κλπ.
2)Γίνεται καταγραφή των ζημιών, από την ΥΑΣ των πάσης φύσεως ιδιωτικών και δημοσίων κτιριακών εγκαταστάσεων, από τον Δήμο των οικοσκευών, και από την Περιφέρεια των επαγγελματιών.
3)Στην συνέχεια συντάσσεται φάκελος με όλα τα ανωτέρω και οριοθετείται η περιοχή που πλήγηκε, και στην συνέχεια εκδίδεται Φ.Ε.Κ. χαρακτηρίζεται ως σεισμόπληκτη, καθορίζονται οι αποζημιώσεις, και οι τρόποι αποκατάστασης, όπως και οι αποφάσεις για ελάφρυνση των πληγέντων από ΕΝΦΙΑ, παράταση πληρωμής φόρου, κ.λ.π.
Τονίζουμε ρητά και κατηγορηματικά:
1)Δεν υπάρχει άρση της κήρυξης του Νομού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αντίθετα με το υπ αρίθ. 8010/18-11-2015 έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κου Ιωάννη Καπάκη, δίνεται επ αόριστο παράταση.
2)Δεν υπάρχει κανένα Φ.Ε.Κ. που κάνει άρση του χαρακτηρισμού ως
σεισμόπληκτου του Νομού.
Το υπ αρίθ. 417/22-2-2016, Φ.Ε.Κ. αναφέρεται σε νέα οριοθέτηση και χαρακτηρισμό ως σεισμόπληκτης του Δήμου Λευκάδας, της Δ.Ε. Ερύσσου, του Δήμου Ιθάκης, του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, της Δ.Ε. Αλυζιάς και Αστακού. Η οριοθέτηση και χαρακτηρισμός αυτός προήλθε από τον νέο σεισμό της 17/11/2015, και δεν έχει σχέση με τον προηγούμενο σεισμό της 26/1/2014.
Πέραν των ανωτέρω οφείλουμε να αναφερθούμε στα παρακάτω πληροφοριακά στοιχεία για τον σεισμό της 26/01/2016:
-Ελέχθησαν 2.970 κτίρια και χαρακτηρίστηκαν πράσινα, κίτρινα. Κόκκινα.
-Κρίθηκαν κατεδαφιστέα 260 κτίρια.
-Μέχρι 31/12/2015 κατατέθηκαν 1.600 αιτήσεις επισκευής.
-Έχουν εκδοθεί 860 Άδειες επισκευής από ΥΑΣ και ΤΑΣ.
-Έχουν εγκριθεί 3 Άδειες ανακατασκευής.
-Για τις επισκευές έχουν δοθεί 4.400.000€ και 23.817 για ανακατασκευές.
-Για την επιδότηση ενοικίου έχουν δοθεί σε δικαιούχους 1.150.000€.
-Για απαλλαγή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ εκδόθηκαν 2.150 βεβαιώσεις.
Επιπλέον:
-Οι μελέτες αποκατάστασης των Σχολικών Κτιρίων έχουν ολοκληρωθεί, και οι Άδειες θα εκδίδονται από το ΤΑΣ.
-Συστάθηκε το Τεχνικό Συμβούλιο και ξεμπλοκάρονται οι αναθεωρήσεις που είχαν υποβληθεί.
-Δόθηκε Ποσόστωση το 2014 και 2015. Θέση μας είναι ότι φτάνει πια με αυτό το αίτημα. Τα προβλήματα των σχολείων της Κεφαλονιάς είναι σε γενικές γραμμές τα ίδια με αυτά όλων των δημόσιων σχολείων της Ελλάδας και ίσως σε κάποια σχολεία εκτός Κεφαλονιάς να είναι και περισσότερα.
Βεβαίως αν οι σύλλογοι διδασκόντων των Λυκείων της Κεφαλονιάς, που είναι και οι μόνοι καθ’υλην αρμόδιοι, επιθυμούν να θέσουν τέτοιο ζήτημα, τότε μόνο έχει νόημα η συζήτηση.
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ