Το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ προβάλλει το ντοκιμαντέρ «Σεισμός» του Γιούρι Αβέρωφ με δωρεάν είσοδο 
Ο σεισμός που ισοπέδωσε την Κεφαλονιά
Κοινωνία
16/01/2017 | 15:11

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει τις μηνιαίες προβολές του ειδικού κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο. Τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 19:00 σειρά έχει η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιούρι Αβέρωφ, «Σεισμός» (2003, 52’), παρουσία του σκηνοθέτη.

Το καλοκαίρι του 1953 μία σειρά ισχυρών σεισμών έπληξε τα νησιά του Ιονίου. Ο μακάβριος χορός του Εγκέλαδου ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου με επίκεντρο τον Σταυρό της Ιθάκης. Δύο ημέρες μετά ένας νέος σεισμός μεγέθους 6,8 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την περιοχή. Την Τετάρτη 12 Αυγούστου ένας ακόμα μεγαλύτερος σεισμός, ένταξης 7,2 Ρίχτερ, έδωσε τη χαριστική βολή στην Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο και την Ιθάκη ισοπεδώνοντας σχεδόν ολοκληρωτικά το νησί. Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην Κεφαλλονιά και αφηγείται την ιστορία των κατοίκων της, που είδαν τον τόπο τους να αφανίζεται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα αναγκάζοντας τους περισσότερους να εγκαταλείψουν το νησί.

Με άξονα ένα μοναδικό αυτοβιογραφικό κείμενο του Στρατή Χαβιαρά και με σπάνιο έγχρωμο κινηματογραφικό υλικό της δεκαετίας του ’50, ο «Σεισμός» είναι μια ταινία για τους ανθρώπους που έζησαν τις πιο σημαδιακές αλλαγές στην πορεία της μεταπολεμικής Ελλάδας, και που επιστρέφουν σε στιγμές και τόπους του παρελθόντος, για να μετρήσουν τη ζωή τους και τον χρόνο που περνά. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε ειδική τιμητική μνεία της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2003.

Ο Γιούρι Αβέρωφ σπούδασε ανθρωπολογία και κοινωνιολογία. Η πρώτη του ταινία, «Η Γιορτή των Νεκρών», βραβεύτηκε με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Φεστιβάλ Καλαμάτας 2000). Το 2003 σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ «Σεισμός», ενώ την ίδια χρονιά, μαζί με άλλους τέσσερις σκηνοθέτες και παραγωγούς ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής ντοκιμαντέρ Αnemon. Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη, όμως θα πρέπει να κρατήσετε θέση στο 210 3418011 (Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Info
Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14, Ταύρος
Τ.: 210 3418051

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer