Σύσκεψη για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών πάρκων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.
Ο Κουρής θέτει ευθέως κανόνες χωροθέτησης Φ/Π στη Κεφαλονιά
Οικολογία
05/01/2012 | 21:51

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Κεφαλονιάς μετά από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Κεφαλληνίας & Ιθάκης Σωτήρη Κουρή με θέμα την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) Πάρκων στα νησιά Κεφαλονιά και Ιθάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Κεφαλονιάς και υπηρεσιακοί παράγοντες από την Διεύθυνση Ανάπτυξης και από το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της ΠΕ Κεφαλληνίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τη διαδικασία αδειοδότησης και εγκατάστασης των Φ/Β Πάρκων και παρουσιάστηκαν στατιστικά στοιχεία και χάρτες με τη γεωγραφική κατανομή των αιτήσεων των ενδιαφερόμενων εταιρειών για εγκατάσταση μονάδων στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας & Ιθάκης.

Σε ότι αφορά στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τα Φ/Β Πάρκα, με την εγκύκλιο Υ.Α.Π.Ε./Φ1/οικ.26928/16-12-10 καθορίστηκαν οι διαδικασίες για την εφαρμογή των διατάξεων του ν.3851/2010 σχετικών με την εξέταση αιτημάτων για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. Με βάση αυτή την εγκύκλιο, η αρμοδιότητα της Περιφέρειας υποβαθμίζεται και περιορίζεται στην έκδοση απλού απαλλακτικού από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για την πλειοψηφία των Φ/Β Πάρκων ενώ για τις περιπτώσεις που αυτά χωροθετούνται εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου NATURA 2000 απαιτείται η έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Ακόμη όμως και στις περιπτώσεις που απαιτείται η έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, το νομοθετικό πλαίσιο, επιτρέπει την χωροθέτηση των Φ/Β Πάρκων σχεδόν σε όλα τα είδη των εκτάσεων όπως σε δασικές εκτάσεις και σε δάση.

Κοινή ήταν η πεποίθηση μεταξύ των παραβρισκόμενων ότι το ζήτημα της χωροθέτησης των Φ/Β Πάρκων στο νησιωτικό χώρο είναι σημαντικό καθώς είναι ανάγκη να αναζητείται πάντοτε η κρίσιμη ισορροπία μεταξύ της μικρής κλίμακας που συνεπάγεται η νησιωτικότητα και της ανάγκης για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι εγκαταστάσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας άλλωστε, αν και χαρακτηρίζονται καταρχήν φιλικές προς το περιβάλλον εντούτοις δεν στερούνται παντελώς επιπτώσεων τόσο στα ανθρωπογενή όσο και στα φυσικά συστήματα (συγκρούσεις χρήσεων γης, αισθητική υποβάθμιση τοπίου κλπ).

Επομένως, προκύπτει η ανάγκη υιοθέτησης σαφών κανόνων χωροθέτησης των Φ/Β Πάρκων κυρίως στο κρίσιμο στρατηγικό επίπεδο του χωροταξικού σχεδιασμού καθώς στο επίπεδο των σημειακών χωροθετήσεων μέσω της εκπόνησης Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ζητήματα συσωρευτικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση Φ/Β Πάρκων στο χώρο.

Η ανησυχία για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των Φ/Β Πάρκων στον τουριστικό κλάδο αλλά και στις προστατευόμενες περιοχές των νησιών μας υπήρξε έντονη μεταξύ των συμμετεχόντων περιφερειακών συμβούλων καθώς με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν κατατεθεί συνολικά 149 αιτήσεις για εγκατάσταση Φ/Β Πάρκων.

Η έντονη ανησυχία όμως των παρευρισκομένων στην σύσκεψη ήταν κυρίως η υποκρισία του Υπουργείου Περιβάλλοντος όσον αφορά στις διαδικασίες εγκατάστασης των πάρκων αλλά και στα μηδενικά αντισταθμιστικά οφέλη τους στην τοπική κοινωνία.

Το θέμα έχει ήδη σταλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για σχετική εισήγηση. Επίσης το θέμα έχει τεθεί από τον Αντιπεριφερειάρχη στον αρμόδιο Υπουργό και στον Περιφερειάρχη ο οποίος το διαβίβασε στην Ένωση Περιφερειών για τα σχετικά διαβήματα στον Υπουργό μιας και είναι άδικο να χρεώνεται ο εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχης την υπογραφή περιβαλλοντικών όρων για Φ/Β πάρκα με έναν ασαφή και υποκριτικό νόμο.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ