Σχετικά με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας και την αποπληρωμή των δικαιούχων του δεύτερου πενταμήνου
Ο Κουρής απαντά στο Σύλλογο Εθελοντών
Πολιτική
10/07/2013 | 20:47

Σε συνέχεια πρόσφατου δημοσιεύματος του Συλλόγου Εθελοντών Κεφαλληνίας με το οποίο γίνεται νύξη περί προσωπικών επιθέσεων και κωλυσιεργίας στην πληρωμή εργαζομένων υπαιτιότητας του φορέα μας, σας γνωρίζουμε ότι :

  • Για την έγκριση υλοποίησης του προγράμματος αυτού στα νησιά μας, εργάστηκε, -ατύπως και άνευ καθ΄ ύλην  αρμοδιότητας- το προσωπικό του Φορέα μας, απασχολούμενο επί εβδομάδες πέραν του ωραρίου εργασίας  του, πολλές φορές έως αργά, χωρίς υπερωριακές αποδοχές, εκτελώντας αυτά που ο Σύλλογος, ελλείψεως τεχνογνωσίας και πείρας δεν μπορούσε να συντάξει και να δρομολογήσει  με το υπάρχον προσωπικό του.
  • Ο ρόλος που ενέπιπτε στην αρμοδιότητά μας, είναι αυτός της εποπτείας και πιστοποίησης του φυσικού αντικειμένου το έργου (δηλαδή των εργασιών που εκτελούσαν οι απασχολούμενοι), αν και εφόσον εγκρινόταν για τον νομό μας
  • Ο στόχος μας εξ αρχής, ήταν να διεκδικήσουμε με επιτυχία την παροχή κάποιων θέσεων εργασίας- έστω και προσωρινής-, στους ανέργους της περιοχής μας, ενισχύοντας το εισόδημά τους και προσφέροντας μια ανάσα από τις πιέσεις και τα προβλήματα της καθημερινότητας στους ίδιους και στις οικογένειες τους.
  • Είναι σαφές ότι δεν ήταν κάτι μόνιμο, ούτε παρείχε μεγάλες αποδοχές αλλά δεδομένων των συνθηκών της εποχής μας ήταν λίαν απαραίτητο, για την βελτίωση της ζωής πολλών συμπολιτών μας και μόνο αυτόαρκούσε για την προσπάθεια που καταβάλλαμε και αποτελούσε την μέγιστη επιβράβευση των κόπων μας.
  • Παράλληλα, μέσω αυτής της απασχόλησης παράχθηκε και έργο, κοινωφελές  και εξαιρετικά σημαντικό για τον νομό μας, σε καίρια θέματα που απαιτούταν παρεμβάσεις ή ενίσχυση με εργαζόμενους και προσωπικό, όπως η φύλαξη των μνημείων μας, ο καθαρισμός ακτών και κοινόχρηστων χώρων κτλ .
  • Τονίζουμε ότι η επιλογή των ωφελουμένων ακολούθησε αυστηρά και απαρέγκλιτα τις διαδικασίες που ορίζει ο ΑΣΕΠ και με γνώμονα αποκλειστικά αυτές έλαβε χώρα η επιλογή των προσληφθέντων.
  • Από ενάρξεως όμως του προγράμματος και μετά, δεν υπήρξε ενημέρωση για τα θέματά του και αντιμετωπίσαμε πάρα πολλές δυσχέρειες στην επικοινωνία μας με τον σύλλογο.
  • Παρ΄ όλα αυτά ουδέποτε παρακωλύσαμε τις διαδικασίες αλλά υπογράφαμε και εγκρίναμε τα έγγραφα που απαιτούνταν για την εκταμίευση των πιστώσεων, επιμένοντας ευγενικά εγγράφως και προφορικώς να ενημερωθούμε για τα τεκταινόμενα.
  • Όταν ωστόσο γίναμε κοινωνοί καταγγελιών, παραιτήσεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου αλλά και προβλημάτων των ωφελουμένων (έλλειψη επικοινωνίας με τους αρμοδίους του Συλλόγου Εθελοντών), συνδυαστικά με  τις δικές μας δυστοκίες συνεργασίας με το Σύλλογο, δεν μπορούσαμε πλέον, να μην προχωρήσουμε σε ενδελεχή διερεύνηση της κατάστασης, με την επιφύλαξη της νομιμότητας κάποιων διαδικασιών και του επιβεβλημένου της κατοχύρωσης των δικών μας περαιτέρω ενεργειών.
  • Άλλωστε στην τελική βεβαίωση υλοποίησης του προγράμματος, την οποία καλούμαστε να υπογράψουμε (αναφορικά με την εκταμίευση της 3η δόσης), αναφέρεται αυτολεξεί «από κοινού με τον Δικαιούχο, έχουν καταγραφεί τα παραδοτέα του Υποέργου και τηρούνται από τον συμπράττοντα φορέα, είναι δε στην διάθεση κάθε αρμόδιας ελεγκτικής αρχής αν απαιτηθεί». Με βάση το ό, τι ελλείψεως συνεννόησης και πληροφόρησης, δεν  έλαβε χώρα καμία καταγραφή παραδοτέων και συνεπώς δεν τηρούμε κανένα σχετικό αρχείο, δεν ήταν δυνατή η υπογραφή αυτής της βεβαίωσης.
  • Εμείς προτιθέμεθα σύννομα και με όρους αγαστής συνεργασίας, να πράξουμε τα δέοντα για την εξόφληση των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων και για την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος. Κατά τα φαινόμενα όμως, η ενημέρωσή μας θεωρείται είδος πολυτελείας και η άκριτη αποδοχή  και έγκριση πράξεων είναι προαπαιτούμενο της καλής «έξωθεν μαρτυρίας μας».
  • Η κοινωνία μας ωστόσο επιθυμεί διαφάνεια και ενημέρωση, ειδικά όταν αφορά σε  οικονομικά και κοινωνικά θέματα. Άλλωστε το σημερινό χάος είναι αποτέλεσμα της απόκρυψης στοιχείων και της ελλείψεως σεβασμού και ουσιαστικής πληροφόρησης των πολιτών. Τα προγράμματα, ασφαλώς και δεν συνιστούν αγαθό ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων, αφορούν στον τόπο και την κοινωνία μας επί συνόλου της, προάγοντας την ανάπτυξη και την ευημερία της. Η γνώση και η πληροφόρηση για αυτά, επιβάλλεται να δημοσιοποιείται και να διαχέεται. Η χρηστή διαχείριση συνδέεται με την διαφάνεια, πολλώ δε όταν εντοπίζεται σε διαδικασίες που απαιτούν την συμμετοχή και την ενυπόγραφη συναίνεσή μας.
  • Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος και ο στόχος μας είναι η στήριξη των συμπολιτών μας, με όρους αξιοπρέπειας και σεβασμού και η βελτίωση της ζωής τους με όρους νομιμότητας και διαφάνειας σε οτιδήποτε πράττουμε.
  • Έχουμε άλλωστε  ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές κοινοποιώντας τα στοιχεία του όλου θέματος αλλά και όλα τα έγγραφα μελών και καταγγελλόντων, στην εισαγγελία πρωτοδικών του νησιού μας και αναμένουμε τις ενέργειές της. 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΥΡΗΣ

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer