Κώδικας δεοντολογίας, προκειμένου να αποφευχθούν "παραφωνίες" στην προεκλογική περίοδο, παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Ο “δεκάλογος” των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική
04/01/2015 | 14:15

Προσέχουν για να έχουν στην Κουμουνδούρου,  καθώς μετά την περίπτωση του Πέτρου Τατσόπουλου, ο οποίος αποχώρησε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διατήρησε την έδρα του ως ανεξάρτητος βουλευτής, ο κώδικας δεοντολογίας ξεκαθαρίζει το τοπίο για την επόμενη ημέρα των εκλογών.

“Όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στο κόμμα και όχι στους ίδιους”, αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που θα κληθούν να υπογράψουν όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές. Με αυτό τον τρόπο ξεκαθαρίζεται πως ο μοναδικός δρόμος για κάποιον βουλευτή, ο οποίος είτε διαφωνεί με την τακτική του κόμματος είτε αρνείται να υλοποιήσει τις συλλογικές δεσμευτικές αποφάσεις των οργάνων, είναι η παραίτηση και η παραχώρηση της έδρας στον πρώτο επιλαχόντα.

Ως εκ τούτου στον κώδικα επισημαίνεται πως η παραίτηση όλων των βουλευτών είναι στη διάθεση του κόμματος και μπορεί να ζητηθεί με απόφαση των κεντρικών οργάνων με απόλυτη πλειοψηφία.

Και επειδή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχουν μόνο κομματικά μέλη, αλλά και συνεργαζόμενοι ή ακόμα και προσωπικότητες, όπως καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί κλπ, για να αποφευχθούν οι κακοτοπιές, γίνεται σαφές ότι ο κώδικας δεοντολογίας αποτελεί ένα δεσμευτικό κείμενο για όλους.

Στον κώδικα δεοντολογίας αναφέρεται βέβαια πως ¨η ελεύθερη διατύπωση προσωπικής γνώμης είναι αναφαίρετο δικαίωμα και δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση, όπως προβλέπεται και από το κατασταστικό του κόμματος”.

Κανόνες υπάρχουν και για την προεκλογική εκστρατεία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι υποψήφιοι καλούνται να ακολουθήσουν τη συλλογική γραμμή που έχει καθοριστεί από τα κεντρικά όργανα. Το ίδιο ισχύει για την παρουσία  τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Όσον αφορά τους κανόνες για την προεκλογική περίοδο, ο κατάλογος με τα ¨ΔΕΝ¨ για τους υποψήφιους βουλευτές, προκειμένου να υπάρχει ένα πλαίσιο ισοτιμίας, είναι μακρύς.

Δεν μπορούν:

Να διατηρούν προσωπικό εκλογικό κέντρο ή κιόσκι

Να εκδώσουν προσωπική αφίσα

Να διοργανώνουν προσωπικές ανοιχτές συγκεντρώσεις

Να έχουν επί πληρωμή προσωπικό  μηχανισμό προώθησης της υποψηφιότητάς τους (διανομή φυλλαδίων κλπ)

Να χρησιμοποιούν προσωπική διαφήμιση στα έντυπα και ηλεκτρονικό μέσα.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο “η τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας από όλους τους υποψήφιους και από τα όργανα του κόμματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κινείται και οφείλει να κινείται πάντα σύμφωνα με τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς, σε μια λογική που είναι στον αντίποδα εκείνης του άρρωστου πολιτικού συστήματος της ιδιοτέλειας, της διαπλοκής και της διαφθοράς.”

Για τα οικονομικά υπενθυμίζεται η πάγια υποχρέωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να καταβάλουν στο κόμμα, σύμφωνα με το καταστατικό, μέρος της βουλευτικής τους αποζημίωσης. Μέχρι σήμερα είναι 20% στο κόμμα και 20% στις δομές αλληλεγγύης.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer