Θα πρέπει να ομολογήσω ότι η αποκάλυψη της συζήτησης μεταξύ των κυρίων Μπαλτάκου και Κασιδιάρη ναι μεν με εντυπωσίασε, αλλά καιρό τώρα με εντυπωσιάζει επίσης η πεποίθηση κάποιων πολιτικών ότι οι Ευρωπαίοι θα κουρέψουν το ελληνικό χρέος και ότι η ανάκαμψη είναι ante portas! Με έχει εντυπωσιάσει επίσης το γεγονός ότι μήνες τώρα συζητάμε για τον ορισμό του φρέσκου γάλακτος (καημένε Μπαμπινιώτη) και 2-3 βουλευτές αγωνίζονται δήθεν για τα συμφέροντα 2.000-3.000 αγελαδοτρόφων, εξαναγκάζοντας έτσι μία άπορη τετραμελή οικογένεια να πληρώνει περί τα €150 πιο ακριβό το γάλα ετησίως, ενώ στην πραγματικότητα υπερασπίζονται τα συμφέροντα 2-3 γαλακτοβιομηχανιών.
Φυσικά και δεν είναι κακούργημα, όπως ισχυρίζεται ο κύριος Τσίπρας, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βάσει του άρθρου 2 του νόμου που πέρασε την Κυριακή στη βουλή. Έχω όμως μία απορία: Είναι σωστό, επειδή η διοίκηση του ΤΧΣ απέσπασε νομοθετική κάλυψη, να μπορεί να πωλεί τις μετοχές των τραπεζών όχι μόνο σε τιμές πολύ χαμηλότερες από ότι μας κόστισαν αλλά ακόμη και σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τη χρηματιστηριακή τους αξία; Οι τράπεζες έχουν ήδη πάρει από το ΤΧΣ 39 δις. Η κάλυψη των αρνητικών θέσεών τους μας κόστισε 14 δις ευρώ. Μπορεί λοιπόν το ΤΧΣ να εξασφάλισε νομοθετική κάλυψη και να πουλά κατά το δοκούν τις δικές μας μετοχές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι a priori έχει εξασφαλίσει και τη δική μας συναίνεση.
Το έχει αντιληφθεί και ο τελευταίος Έλληνας πολιτικός. Ανάκαμψη στη χώρα δεν θα υπάρξει αν δεν γίνουν επενδύσεις. Για να γίνουν όμως επενδύσεις χρειάζεται και το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον. Όταν όμως οι ξένοι επενδυτές διαπιστώνουν ότι ακόμη και οι όροι των δημόσιων προκηρύξεων αλλάζουν αφού προηγουμένως έχουν βγει εκτός όλοι οι «ξένοι» και έχει μείνει μόνο ένας Έλληνας, δύσκολα μας εμπιστεύονται. Δυστυχώς, κάποια συμφέροντα εξυπηρετούνται μόνον όταν η χώρα είναι «οικονομικά μισοβουλιαγμένη» και εκεί προσπαθούν να την κρατήσουν.
Οι ζημιές των εισηγμένων εταιριών στο χρηματιστήριο χωρίς τις τράπεζες ανήλθαν φέτος στο 1,38 δις. Πιο ψηλά από πέρυσι (!). Οι περισσότερες εξ αυτών λειτουργούν με μηδενικά επίπεδα ρευστότητας. Επομένως ούτε και Έλληνες επιχειρηματίες θα κάνουν επενδύσεις. Συνεπώς από πού θα προέλθει η ανάκαμψη αφού και οι τράπεζες περί άλλων τυρβάζουν;
Σημείωση
Η κυβέρνηση, παρά τα λάθη της, έχει να επιδείξει όχι μόνο δημοσιονομικές αλλά και σοβαρές διαρθρωτικές επιτυχίες, τις οποίες όμως δεν εκτιμάει αναλόγως η μεγάλη πλειονότητα του λαού. Μήπως ήλθε η ώρα να αντιληφθεί ότι «αντίπαλός» της δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, αλλά η εντελώς λανθασμένη επικοινωνιακή στρατηγική της;