Εντυπωσιακή και περήφανη παρέλαση της ομογένειας στην Φλόριδα
Οι ομογενείς μας τίμησαν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου
 Ομογένεια
25/03/2014 | 12:04

ΤΑΜΠΑ. Εκεί, απέναντι ακριβώς από την εξέδρα των επισήμων, κάθονται κάθε χρόνο σε δύο πτυσσόμενα καθίσματα που φέρνουν μαζί τους, η Αντζελα Μεγδάνη και ο σύζυγός της, Γιώργος. Εκεί ήταν και προχθές Κυριακή, για να παρακολουθήσουν την ελληνική παρέλαση, ανεμίζοντας με τα υψωμένα χέρια τους ελληνικές σημαίες, όπως και οι χιλιάδες κόσμου τριγύρω τους.

«Νιώθουμε παντού γύρω μας την Ελλάδα και μας πιάνει η συγκίνηση», είπε η κ. Μεγδάνη στον «Ε.Κ.». Θα μείνουν ακόμα λίγο καιρό στη Φλόριδα όπου έχουν δικό τους σπίτι και ύστερα θα πάνε για ένα διάστημα και πάλι στη Ν. Υόρκη, κοντά στους δυο γιους τους που είναι γιατροί. «Πολύ θα θέλαμε να ήταν κι αυτοί εδώ, σήμερα», πρόσθεσε.

Ομογενείς και ξένοι, από την περιοχή, αλλά και από άλλες πόλεις της Φλόριδας, γέμισαν την Κυριακή την παραθαλάσσια Λεωφόρο Δωδεκανήσου του Τάρπον Σπρινγκς, για να χαρούν την ετήσια ελληνική παρέλαση, στην οποία έδωσαν το παρών τους, ομογενείς και Αμερικανοί επίσημοι και διάφοροι άλλοι παράγοντες.

Εκτός από τα πεζοπόρα τμήματα που παρήλασαν, υπήρχαν και δέκα άρματα, αρκετά από τα οποία ήταν εντυπωσιακά.

Ο τοπικός Σύλλογος Κρητών έκανε ιδιαίτερα εντυπωσιακή εμφάνιση με το άρμα του, που ήταν σκεπασμένο με φρέσκα φύλλα και καρπούς και στα πλαϊνά, κρέμονταν σταφύλια. Η περιοχή αντηχούσε από κρητική μουσική, ενώ επάνω στο άρμα, ήταν ο Ανδρέας Τερεζάκης κρατώντας λύρα και ο Κώστας Αρχοντάκης, λαούτο. Δίπλα του, ήταν νέοι και νέες με κρητικές στολές, που στάθηκαν μπροστά στην εξέδρα και άρχισαν να χορεύουν με λεβεντιά και χάρη, ενθουσιάζοντας όλους. Ο Ντίνος Ζομπανάκης, που είχε προηγηθεί, πρόσφερε στον κόσμο μικρά ποτηράκια με κρητική τσικουδιά. Με προθυμία άπλωσαν το χέρι και πήραν και μερικοί από τους επισήμους στην εξέδρα.

Στην κορυφή ενός πανύψηλου άρματος που παρίστανε πλοίο, ήταν περιτριγυρισμένος από μαθητές, στελέχη και άλλους συνεργάτες του, ο γενικός διευθυντής της Ακαδημίας Πλάτωνα, Στηβ Χριστόπουλος, χαιρετώντας τον κόσμο. Κοντά, ήταν και τα πεζοπόρα τμήματα με πανό των έξι σχολείων «τσάρτερ» της Ακαδημίας, που απέσπασαν ζωηρά χειροκροτήματα.

Σε χαιρετισμό του από την εξέδρα, ο Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, ευχαρίστησε την Επιτροπή Παρέλασης, τη νεολαία, τις τοπικές αρχές, τον ομογενή ομοσπονδιακό βουλευτή Γκας Μπιλιράκη, ενώ έκανε αναφορά στο μεγάλο αγαθό της Ελευθερίας. Ο κ. Μπιλιράκης, από την πλευρά του εξέφρασε την υπερηφάνεια για την ελληνική του καταγωγή. Χαιρέτησαν, επίσης, ο δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Ντέιβιντ Αρτσι, και ο γενικός πρόξενος, Αντώνης Σγουρόπουλος.

Πολλά από τα τμήματα που παρήλασαν σταμάτησαν μπροστά στους επισήμους και εκπρόσωποί τους απηύθυναν χαιρετισμούς. Ετσι, μαθητές της Ακαδημίας Πλάτωνα, τραγούδησαν το «Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει», όπως και η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων, Ελένη Καρυοφύλλη. Ο ιδρυτής της Αθηναϊκής Ακαδημίας, Γεώργιος Πουμάκης αναφέρθηκε σε επιτυχημένο θεσμό των σχολείων «τσάρτερ» και τη σημασία της δωρεάν εκπαίδευσης. Κοντά στο άρμα με την πρόεδρο, Αντζελα Γεωργιάδου, και το τεράστιο πανό του Παγκύπριου Φλόριδας, με συνθήματα για την απόδοση Δικαιοσύνης στην Κύπρο, ο αντιπρόεδρος Βαρνάβας Ζαγάρης αναφέρθηκε στα 40 χρόνια τουρκικής κατοχής και βροντοφώναξε «Ποτέ δεν ξεχνάμε».

O Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος, φανερά ικανοποιημένος από την Παρέλαση, δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» : «Βλέπουμε ενθουσιασμό, λεβεντιά, «Περισσότερο ευχαριστήθηκα που είδα τη νεολαία μας», υπογράμμισε.

«Το μήνυμά μου είναι να έχουμε ειρήνη στην Ελλάδα μας και αυτό είπα και στο κήρυγμά μου στον Αγιο Νικόλαο, ότι δηλαδή, είμαστε σκλαβωμένοι εν καιρώ ειρήνης. Προσευχόμαστε για τους άρχοντές μας, όπως λέει και η Εκκλησία μας, ώστε να φέρνουν ειρήνη στο λαό και προσευχόμαστε για τα αδέλφια μας στην Ελλάδα».

Ο εκπρόσωπος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αμερικανική Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων που εδρεύει στην αεροπορική βάση Μακ Ντιλ της Τά μπα, αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κοτσάνης, δήλωσε ότι αισθάνθηκε πολύ υπερήφανος για τον Ελληνισμό, ο οποίος εδώ στο εξωτερικό κρατάει τα ήθη και τα έθιμα. «Η Ορθοδοξία με τον Ελληνισμό είναι μαζί και μεγαλουργούν», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Κώστας Σισόης, δήλωσε ότι «όλα πήγαν καλά» και ότι η συμμετοχή του κόσμου φέτος ήταν ικανοποιητική και λίγο μεγαλύτερη από πέρυσι. Και πρόσθεσε: «Τα παιδιά μας ήταν ζωντανά και έδειξαν την υπερηφάνεια για την ελληνική καταγωγή τους. Αυτό, μας ευχαριστεί ιδιαίτερα».

Ο τέως αντιδήμαρχος και τώρα υποψήφιος για δήμαρχος του Τάρπον Σπρινγκς, Χρυσόστομος (Κρις) Αλαχούζος, τόνισε: «Είμαστε ευγνώμονες προς την Επιτροπή Παρέλασης, που μας έδωσε και φέτος την ευκαιρία να γιορτάσουμε την 25η Μαρτίου 1821 με τη μεγάλη μας παρέλαση. Εύχομαι σε όλους να είναι πάντα καλά και το καλύτερο για την Ελλάδα».

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Τάμπα, Αντώνιος Σγουρόπουλος, συνόψισε τις εντυπώσεις του για την Παρέλαση με τις εξής λέξεις: «Ζωντάνια, παλμός και συγκίνηση». «Ηταν μια πολύ δυναμική παρουσία της Ομογένειάς μας. Αγαπάμε την Ομογένεια, στηριζόμαστε σ’ αυτήν η οποία στις δύσκολες ώρες που περνάει η Ελλάδα μας είναι πάντα δίπλα μας».

parelash-omogeneia3 parelash-omogeneia1

 

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer