Τα Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων "Οδυσσέας" και η Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης εξετάζουν τους τρόπους που θα βοηθήσουν
Οι Κεφαλονίτες της Αμερικής ετοιμάζονται να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους
 Ομογένεια
04/02/2014 | 11:44

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι Κεφαλονίτες της Αμερικής βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τα αδέλφια και τους συγγενείς τους στην Κεφαλονιά και παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τα δελτία ειδήσεων και τις εκτιμήσεις και προβλέψεις των σεισμολόγων. Πολλοί εξ αυτών έχουν νωπές τις μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, ενώ οι παρατεταμένες μετασεισμικές δονήσεις και ειδικά ο χθεσινός ισχυρός σεισμός τους κάνει να πιστεύουν πως ο τωρινός σεισμός έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον σεισμό του 1953.

Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων “Οδυσσέας” και η Κεφαλληνιακή Αδελφότητα Νέας Υόρκης χθες και σήμερα, Τρίτη, αντίστοιχα, θα συνεδριάσουν εκτάκτως, προκειμένου να εξετάσουν τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν το νησί.

Ο γραμματέας του Συλλόγου Κεφαλλονιτών «Κέφαλος», Γεράσιμος Πατρίκιος, επεσήμανε ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις και ότι τις προσεχείς ημέρες θα συνεδριάσουν εκτάκτως.

«Θα προσπαθήσουμε να ενωθούμε όλοι οι Κεφαλλονίτικοι φορείς ούτως ώστε να κάνουμε κάτι μαζί», επεσήμανε ο κ. Πατρίκιος.

Ο Κώστας Βαγγελάτος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», επεσήμανε ότι το βράδυ της Δευτέρας λίγο μετά την κυκλοφορία του «Εθνικού Κήρυκα» θα έχουν μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο και τα άλλα στελέχη και θα συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα βοηθήσουν το νησί».

Ερωτηθείς για την κατάσταση, είπε: «Ανεξάρτητα από το μέγεθος και το εύρος των ζημιών υπάρχουν άμεσες ανάγκες για βοήθεια. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους συγγενείς και τις αρχές και πιστεύουμε ότι θα δραστηριοποιηθεί η οργανωμένη Ομογένεια».

Οσον αφορά τον χτεσινό σεισμό, τόνισε ότι ο εστιακός χώρος ήταν βορειοδυτικά του προηγούμενου.

«Ηταν μια αναμενόμενη ένταση, το εστιακό κέντρο δεν ήταν στον ίδιο χώρο, άρα μιλάμε για συνέχεια του προηγούμενου μεγάλου σεισμού. Και την περασμένη εβδομάδα και τώρα περισσότερες ζημιές έχουν γίνει σε παλιά κτίρια που είχαν οικοδομηθεί πριν τον 1953, ενώ οι ζημιές σε τελευταίες οικοδομές οφείλονται σε κακοτεχνίες», τόνισε.

Οσον αφορά τους τραυματισμούς, είπε: «Κανένας τραυματισμός δεν έγινε από την κατάρρευση κάποιου κτίσματος. Οι τραυματισμοί οφείλονται σε ντουλάπια και έπιπλα που έπεσαν. Ο κόσμος έχει φοβηθεί γιατί υπάρχει μεγάλη διάρκεια και η μετασεισμική δραστηριότητα είναι παρατεταμένη. Ευτυχώς που μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μόνο μικροτραυματισμοί», κατέληξε ο κ. Βαγγελάτος.

Ο πρόεδρος της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας Νέας Υόρκης, Ανδρέας Λάτος, ανέφερε ότι το θέμα του εράνου και της βοήθειας προς την Κεφαλονιά θα τεθεί επί τάπητος σήμερα, Τρίτη, το βράδυ, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας, στα ιδιόκτητα γραφεία στο Γουάιτστόουν.

Ερωτηθείς για τις ζημιές στην περιοχή από όπου κατάγεται, είπε: «Εμείς είμαστε Νότια και στην περιοχή μας δεν έγιναν μεγάλες ζημιές. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν γίνει στο Ληξούρι».

«Ο πατέρας μου, Διονύσιος Γαβριελάτος (Λάτος) μου είπε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία λόγω της παρατεταμένης μετασεισμικής περιόδου και ότι ο χτεσινός σεισμός ενέτεινε περισσότερο τους φόβους και την αγωνία ότι ο τωρινός σεισμός είναι ίδιος με τον φονικό σεισμό του 1953», πρόσθεσε ο κ. Λάτος, ο οποίος ανήκει στην νεώτερη γενιά των Κεφαλλονιτών της Νέας Υόρκης και είναι δικηγόρος.

O πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου, καθηγητής Κώστας Ευθυμίου, ο οποίος κατάγεται από το νησί, είπε: «Ο κόσμος βρίσκεται υπό διαρκή πρόκληση της απειλής του σεισμού, αυτό απαιτεί για όλους εμάς τους άλλους να τους στηρίξουμε με όποιο τρόπο μπορούμε».

«Από ό,τι βλέπουμε όλοι συντρέχουν να βοηθήσουν. Νομίζω ότι ο κοινωνικός ιστός της Ελλάδας είναι ισχυρός, υπάρχει αλληλεγγύη. Ο σεισμός είναι μια άσκηση για όλους εμάς να εφαρμόσουμε την αλληλεγγύη», συμπλήρωσε ο Δρ. Ευθυμίου.

Παράλληλα, τόνισε ότι «στην Κεφαλονιά υπάρχει αισιοδοξία, διότι με τις μετασεισμικές προδιαγραφές έχουν γίνει πιο ισχυρά τα σπίτια».

Ο γραμματέας του Συλλόγου Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Κέφαλος», Γεράσιμος Πατρίκιος, επεσήμανε ότι κατάγεται από το βόρειο τμήμα και πρόσθεσε ότι δεν τους επηρέασε σοβαρά.

«Εχει επηρεαστεί περισσότερο το Ληξούρι. Από ό,τι βλέπω μέχρι στιγμής η κρατική μηχανή έχει κινητοποιηθεί. Προσπαθούμε όλοι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και να βοηθήσουμε», τόνισε.

Ερωτηθείς εάν έχουν προγραμματίσει κάποια συνεδρίαση επεσήμανε: «Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τα στελέχη και τα μέλη και προσπαθούμε να συνεδριάσουμε εκτάκτως. Αυτή τη φορά πιστεύουμε ότι δεν θα κάνουμε κάτι μεμονωμένα, αλλά υπάρχει διάθεση να αναλάβουμε ενέργειες όλοι μαζί».

Ο Σπύρος Πυργιώτης, σύμβουλος του Συλλόγου Κεφαλλονιτών «Κέφαλος», τόνισε: «Τα νέα είναι άσχημα. Το λιμάνι αποκλείστηκε διότι  κόπηκε η αποβάθρα στο Ληξούρι. Οι συγγενείς μου στο χωριό είναι καλά, αλλά όλοι αγωνιούν για τον μετασεισμό».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πολλά κτίρια που ήταν στο κίτρινο μετά τον χθεσινό σεισμό θα κριθούν ακατοίκητα, γιατί ήταν καταπονημένα από τον πρώτο σεισμό.

«Η αγωνία μας δεν περιγράφεται. Εγώ σχεδόν ξενύχτησα γιατί δεν υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία και δεν μπορούσα να μιλήσω με τους δικούς μου στο νησί», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά τη βοήθεια, είπε ότι «ουδείς αμφιβάλλει ότι πρέπει να βοηθήσουμε. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και θα βοηθήσουμε».

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

kampanario_kourouklatwn

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer