Οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta απειλούνται παγκοσμίως με εξαφάνιση και προστατεύονται αυστηρά από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία
Ξεκίνησε η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας στην Κεφαλονιά
Οικολογία
16/05/2013 | 10:26

Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στην Κεφαλονιά για το 2013 βρέθηκε στην παραλία της Μεγάλης Άμμου, κοντά στις Μηνιές. Η φωλιά βρέθηκε από τον Peter Lee, συνεργάτη του προγράμματος Wildlife Sense, ο οποίος βρήκε ένα ακόμη ίχνος χελώνας χωρίς φωλιά στην παραλία Εγλίνα, στην ίδια περιοχή.
Οι πρώτες φωλιές θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα γίνονται συνήθως την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου ή την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, αλλά φέτος έχουν ξεκινήσει πιο νωρίς από ποτέ. Στην Ζάκυνθο, η πρώτη φωλιά βρέθηκε ήδη στις 11 Μαΐου, είναι η νωρίτερη ημερομηνία που έχει καταγραφεί φωλιά στην Ελλάδα και οφείλεται πιθανόν στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες της θάλασσας που με την σειρά τους αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή.
Οι θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta απειλούνται παγκοσμίως με εξαφάνιση και προστατεύονται αυστηρά από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το πρόγραμμα Wildlife Sense, με ειδική άδεια από το ΥΠΕΚΑ και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, μελετά και προστατεύει τις θαλάσσιες χελώνες στην Κεφαλονιά. Όλες οι φωλιές εντοπίζονται και σημαδεύονται για την αποφυγή ζημιάς από ανθρώπινο σφάλμα, ενώ όλα τα δεδομένα που καταγράφονται χρησιμοποιούνται για την καλύτερη προστασία των χελωνών και για την αύξηση του ενδιαφέροντος για τα μοναδικά αυτά θαλάσσια ερπετά.

careta_kefalonia2

Για περισσότερες πληροφορίες: Νίκος Βαλλιάνος, 6984865941, http://wildlifesense.com/
Φωτογραφίες από τον Peter Lee.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer