ΗΟμογένεια σε ολόκληρη την Αμερική ενθουσιάστηκε με Σχετικά την είδηση της έναρξης των εργασιών για την ανέγερση του νέου ναού του Αγ. Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Ξεκίνησε η ανέγερση του νέου ναού του Αγ. Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου
 Ομογένεια
10/09/2015 | 17:41

Επιμέλεια // Μαρία Χριστοφοράτος

ΗΟμογένεια σε ολόκληρη την Αμερική ενθουσιάστηκε με Σχετικά την είδηση της έναρξης των εργασιών για την ανέγερση του νέου ναού του Αγ. Νικολάου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

«Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δούμε την ανέγερση των τοίχων. Θα είναι πραγματικά ένα θέαμα που θα αγαπήσουμε», είπε ο π. Ευαγόρας Κωνσταντινίδης, εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής για τον ναό.
«Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο Τζέρι Δημητρίου, Εκτελεστικός Διοικητικός Διευθυντής στην Αρχιεπισκοπή και ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος είναι και επικεφαλής των εράνων, θα παρακολουθούν την πρόοδο και θα προσδιορίσουν εάν η ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου μπορεί να εορταστεί επί ή πλησίον της τοποθεσίας φέτος», είπε ο π. Ευαγόρας. Ο κ. Δημητρίου είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «τώρα βρισκόμαστε σε ένα δρόμο που θα μας πάει μέχρι το καλοκαίρι του 2017», μια ρεαλιστική εκτίμηση, είπε, δεδομένων των καιρικών συνθηκών ή άλλων καθυστερήσεων.

Φωτογραφίες της κατασκευής αναρτώνται σε ολόκληρο τον κόσμο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μπορεί κανείς να παρακολουθεί την πρόοδο στη διεύθυνση Stnicholaswtc.com, όπου μεμονωμένα άτομα μπορούν να κάνουν δωρεές για τον σκοπό αυτό.

Ο κ. Αντρέας Βενιόπουλος συντονίζει ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας από το γραφείο του π. Καρλούτσου, ιδιαίτερα στη συγκέντρωση χρημάτων.
«Εχουμε προσφορές μέχρι σήμερα που φτάνουν στα 37,7 εκατομμύρια δολάρια», είπε.

Ενας αριθμός μεγάλων δωρεών επιβεβαιώθηκαν κατά τον αγιασμό της τοποθεσίας ανέγερσης του ναού στις 18 Οκτωβρίου 2014, οι οποίες προστέθηκαν στις συνεισφορές που ήρθαν ακόμα και από το Μπάρι της Ιταλίας και την Ελλάδα σύντομα μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν ακόμα μεγαλύτερες δωρεές τους επόμενους λίγους μήνες. Οι δαπάνες για την ανέγερση υπολογίζονται τώρα στα 35 εκατομμύρια δολάρια, ποσό μικρότερο από προηγούμενη ανακοίνωση.

Η χρονική περίοδος γύρω από την ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως ο χρόνος όπου οι ενορίες θα διοργανώσουν εράνους στο πνεύμα της επιθυμίας του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ότι ο κόσμος σε ολόκληρη τη χώρα θα πρέπει να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή μαζί με τους μεγάλους δωρητές και την τοπική ενορία. Η προσπάθεια οργανώνεται από τον Επίσκοπο Αντώνιο, Πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, και ο κ. Δημητρίου εκτιμά ότι έχουν συγκεντρωθεί $500.000 μέχρι σήμερα συμπεριλαμβανομένων μερών των εσόδων από τα ελληνικά φεστιβάλ και μια συναυλία στο Μοντέστο της Καλιφόρνιας όπου συγκεντρώθηκαν $30.000.

Η εκκλησία του Σωτήρος στο Ράι και η εκκλησία της Κοίμησης των Χάμπτονς στη Νέα Υόρκη έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές δωρεές.
Ο κ. Νικόλαος Κουτσομύτης, ο οποίος είναι ο επιβλέπων αρχιτέκτονας για το έργο – Ο Σαντιάγκο Καλατράβα είναι ο αρχιτέκτων των σχεδίων – αντικατόπτρισε τις σκέψεις όλης της ομάδας: «Είμαστε συνεπαρμένοι, εντελώς συνεπαρμένοι από το γεγονός ότι γίνεται πραγματικά σκυρόδεση στο έργο μας».

Ο κ. Κουτσομύτης εξήγησε ότι τα καλούπια για το σκυρόδεμα είναι σε ύψος περίπου τρία πόδια – είναι ο ενδιάμεσος χώρος μεταξύ της τσιμεντένιας πλατφόρμας την οποία κατασκεύασε η Λιμενική Αρχή και το δάπεδο της εκκλησιάς θα στεγάσει τον μηχανολογικό εξοπλισμό του κτιρίου.

«Ολόκληρη η ομάδα εργάζεται νυχθημερόν για την κατασκευή ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στο σημείο που είμαστε σήμερα. Υπάρχει πολύς κόσμος που απασχολείται – πρόκειται για μια πολύπλοκη ομάδα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας του, Αρχιτέκτονες Κουτσομύτης PC, το γραφείο του Καλατράβα, υπεύθυνοι κατασκευών, δομικοί και μηχανολόγοι μηχανικοί, Οπτικοακουστικά, φωτισμός και σύμβουλοι ασφάλειας», είπε.

Μέχρι τα μέσα του Οκτωβρίου η ίδια η εκκλησία θα αρχίσει να παίρνει το σχήμα της καθώς τα τσιμεντένια στοιχεία ανεγείρονται και ο ατσάλινος θόλος που προσομοιώνει εκείνον της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη θα είναι ορατός μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Ελπίζεται ότι τα εξωτερικά μάρμαρα, τα οποία θα έχουν οπίσθιο φωτισμό για να παράγεται μια μοναδική εμφάνιση που θα λάμπει στο σκοτάδι, θα αρχίσουν να τοποθετούνται στην εξωτερική επένδυση του κτιρίου – μέχρι τα μέσα του 2016.

Τα μάρμαρα, τα οποία θα προέρχονται από το Πεντελικό όρος, την πηγή των μαρμάρων του Παρθενώνα, δεν θα εξορυχθούν μόνο στην Ελλάδα. Τα κομμάτια, τα οποία θα εκφράζουν μια πολύπλοκη γεωμετρία, θα κοπούν και θα διαμορφωθούν επίσης στην Αθήνα.

«Θα κοπούν τρισδιάστατα από μηχανήματα», είπε ο κ. Κουτσομύτης, και η Αρχιεπισκοπή είναι πολύ ευχαριστημένη που με αυτό τον τρόπο προβλέπουν ότι θα υπάρξει και κάποια οικονομική διέγερση για την Ελλάδα. Ο κ. Κουτσομύτης ενημέρωσε τον «Ε.Κ.» ότι υπήρξε μια αλλαγή στον κατασκευαστή του έργου από την εταιρεία Κατασκευών Τέρνερ στον διεθνή οίκο Σκάνσκα, επειδή είπε πως αυτό ήταν μια καλή απόφαση.

Η Σκάνσκα είναι μία από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τον πολύπλοκο σιδηροδρομικό σταθμό PATH στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, και κατασκεύασε το κτίριο του αρχιτέκτονα με επιτυχία στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας και με μικρότερο ποσό από τον προϋπολογισμό, είπε ο κ. Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι «η Τέρνερ χειρίζονταν τα θέματα προ της κατασκευής και έκαναν καλά τη δουλειά τους ώστε να μας πάνε εκεί όπου είμαστε το Νοέμβριο του 2014, αλλά μετά η επιτροπή και άλλοι στην Αρχιεπισκοπή αποφάσισαν ότι χρειαζόταν να κάνουμε μια αλλαγή που θα μείωνε το κόστος», ιδιαίτερα αναφορικά με την μαρμάρινη εξωτερική επένδυση.

«Πρόκειται για το μόνο και το πλέον πολύπλοκο και δαπανηρό στοιχείο της ίδιας της εκκλησίας… και έτσι η Αρχιεπισκοπή αναζήτησε άλλους,» είπε.
Το ένδοξο επιστέγασμα ενός Βυζαντινού Ναού είναι οι εικόνες του και ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος είναι εστιασμένος στο κτίριο, ο σχεδιασμός για το πρόγραμμα εικονογραφίας προχωράει. Εχει ήδη μιλήσει με εικονογράφους που βρίσκονται στην Αμερική, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους άνευ αμοιβής δεδομένης της μεγάλης σημασίας του έργου. Στους ερχόμενους μήνες ο Αρχιεπίσκοπος θα μιλήσει με περισσότερους καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Ελπίζει ότι οι εικόνες θα βρίσκονται στη θέση τους όταν εγκαινιαστεί ο Αγιος Νικόλαος – οι εικόνες στις αποδόσεις δεν αντικατοπτρίζουν οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με το πώς θα είναι ο εσωτερικός χώρος είπε ο κ. Δημητρίου.

Ο κ. Δημητρίου είπε ότι ο προϋπολογισμός για τις δαπάνες της ανέγερσης είναι τώρα $35 εκατομμύρια, μειωμένος από το ποσό των $40 εκατομμυρίων που ανακοινώθηκε προηγουμένως. «Εχουμε κάνει κάποιες αλλαγές τους τελευταίους μήνες που έχουν δημιουργήσει εξοικονόμηση χρημάτων και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος». Είπε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν εμφανιστεί με δωρεές σε είδος που θα

κάνει αυτό το νούμερο να μειωθεί περισσότερο.
«Ο κ. Πήτερ Πάππας, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της P.J. Mechanical έχει προσφέρει δωρεάν το σύστημα Θέρμανσης – Αερισμού – Κλιματισμού (HVAC) μαζί με τις σχετικές εργασίες – που φτάνει στο ποσό συνεισφοράς του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων», είπε ο κ. Δημητρίου.
Ο κ. Πάππας υπηρετεί επίσης στη συμβουλευτική επιτροπή κατασκευής, η οποία περιλαμβάνει τον κ. Μανώλη Βεληβασάκη, τον κ. Θεόδωρο Μουδή, κορυφαίους παράγοντες του κλάδου κατασκευών, οι οποίοι μας παρέχουν πολύτιμες συμβουλές και μας βοηθούν στη λήψη αποφάσεων. «Ηταν μια αρκετά μεγάλη προσπάθεια και πολλοί άνθρωποι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν», ανέφερε ο κ. Δημητρίου. Εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» απαντώντας σε ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα» σχετικά με το μέγεθος της δωρεάς του, τόνισε ότι ανέρχεται σε $5 εκατομμύρια υπό την προϋπόθεση της είσπραξης του υπολοίπου του απαιτούμενου ποσού για την ανέγερση του ναού.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer