Η εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης, δεκαπέντε μέρες από την εκδήλωση του πρώτου και επτά ημέρες μετά το δεύτερο ισχυρό σεισμό της Κεφαλληνίας, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου στο χώρο του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπύρου Σπύρου.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης: Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος με το επιτελείο των συνεργατών του, η Βουλευτής Κεφαλληνίας, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, οι Αντιπεριφερειάρχες Κεφαλληνιάς – Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, Κέρκυρας Χρήστος Σκούρτης και Λευκάδας, Θεόδωρος Βερύκιος, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης, Τζόγια Γρουζή, ο Περιφερειακός σύμβουλος και πρώην Νομάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Διονύσιος Γεωργάτος, ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, ο Αντιδήμαρχος, Ε. Κεκάτος, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, Γιώργος Διδασκάλου, η Διευθύντρια του Σεισμολογικού Κέντρου Αθηνών κ. Χουλιάρα και ακόμη παρευρέθηκαν ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού, της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνιίας – Ιθάκης, Σπυρίδων Γαλιατσάτος, η υπεύθυνη της ΥΑΣ κα Αργυρού και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας.
Στη συνεδρίαση έγινε εκτενής ενημέρωση για τις ενέργειες όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων, συζητήθηκε ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων και δυστοκιών που ενέκυψαν λόγω του πρόσφατου σεισμού, υπό την αίσθηση των διαρκών μετασεισμικών δονήσεων.
Είναι προφανές, τονίστηκε, ότι η διαχείριση του ανθρωπίνου στοιχείου αποτελεί την κυρίαρχη μέριμνά μας και στο πλαίσιο αυτό η διαμονή, η σίτιση και η αντιμετώπιση των όποιων σχετικών προβλημάτων, τίθεται ως άμεση και υψηλή μας προτεραιότητα.
Ήδη αφίχθη και αγκυροβόλησε κοντά στο Ληξούρι το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Paradise», το οποίο θα φιλοξενήσει στις καμπίνες που διαθέτει όσους παραμένουν άστεγοι, ενώ στο Αργοστόλι, έχει ελλιμενιστεί και παραμένει το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο οποίο έως της παρούσης στεγάζονται 1100 άτομα.
Οι αποφάσεις
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης:
• Αποφασίστηκε να δοθεί στην κυκλοφορία ο δρόμος Αργοστόλι – Ληξούρι υπό την επίβλεψη και υψηλή εποπτεία της Αστυνομίας
• Ανακοινώθηκαν η συνέχιση των παρεμβάσεων και τα σημεία αποκατάστασης του οδικού δικτύου
• Αναφέρθηκαν τα περί προγραμματισμού εκτενέστερων παρεμβάσεων που κρίνονται αναγκαίες εξελικτικά
• Κρίθηκε αναγκαία και πρόκειται να λάβει χώρα η σταδιακή απομάκρυνση των σκηνών με την ανάλογη διευθέτηση της κατάλυσης των χρηστών τους σε άλλο κατάλληλο χώρο.
• Επισημάνθηκε το αίτημα για τη δημιουργία Σεισμολογικού Κέντρου στην Κεφαλονιά αλλά και το ζητούμενο της απαλλαγής των οφειλών προς την ΔΕΗ επί τριμήνου.
• Μνημονεύθηκε ότι αναμένεται από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, η ολοκλήρωση των ελέγχων και παρεμβάσεων στα σχολεία προκειμένου να καταστούν λειτουργικά το συντομότερο δυνατό.
• Τονίστηκε επίσης η παρουσία δύο πολεμικών πλοίων, που διαθέτουν ικανά εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό και ειδικό εξοπλισμό μηχανημάτων και τα οποία στηρίζουν επί της ουσίας τις προσπάθειες μας για την αρωγή των πληγέντων και την διάνοιξη των οδών που έχουν αποκλεισθεί ως συνέπεια των σεισμών.
• Επισημάνθηκε ότι οργανώνεται σε καλύτερη βάση το ζήτημα της διάθεσης των προσφερομένων υπηρεσιών και ειδών και η χρηστική διανομή τους, στους πολίτες. Επιπλέον η παρουσία δεκάδων εθελοντών συνεισφέρει καθοριστικά στο δύσκολο έργο της στήριξης των σεισμοπλήκτων και της διαχείρισης των επιπτώσεων των σεισμών.
• Αποφασίστηκε ακόμη, το ζήτημα της ορθολογικότερης διανομής γευμάτων από την Περιφέρεια, -(σημειώνουμε δε ότι διατίθενται καθημερινώς περί τις 3000 μερίδες)- και η συνέχιση της δωρεάν μεταφοράς με φέρυ -μποτ, πολιτών και οχημάτων από Αργοστόλι προς Ληξούρι και αντιστρόφως, με δαπάνη της Περιφέρειας.
• Δόθηκε έμφαση στην δρομολόγηση έργων και παρεμβάσεων, τόσο στο χώρο του πολιτισμού όσο και στους χώρους του αεροδρομίου των λιμένων, των σχολείων καθώς και σε άλλες υποδομές, από την Γ. Γραμματεία του Υπουργείου Υποδομών.
• Παράλληλα έγινε αναφορά από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, ότι διενεργήθηκε πρωτοβάθμιος έλεγχος σε περίπου 3500 ακίνητα, ενώ θα λάβει χώρα άμεσα ο αντίστοιχος δευτεροβάθμιος έλεγχός τους καθώς και ο προσδιορισμός των επικίνδυνων και ακατάλληλων κτιρίων, τα οποία χρίζουν κατεδάφισης.
• Επιβεβαιώθηκε η μοναδικότητα του μεγέθους της κινητοποίησης. Είναι γεγονός ότι όμοιά της δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν και δει παρόλη την εξαιρετική δυσκολία του εγχειρήματος, που επιτείνεται από τις αδιάλειπτες σεισμικές δονήσεις οι οποίες παρακωλύουν τις διαδικασίες και παρατείνουν το χρόνο αποκατάστασης.
Στόχος της κοινής και εντεινόμενης προσπάθειάς μας, αποτελεί η πλήρης και αποτελεσματική αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων, η επάνοδος της οικονομίας και η επούλωση των πληγών της Κεφαλονιάς.
Τονίζουμε για ακόμη μια φορά, την αμέριστη συμπαράσταση και το διαρκές ενδιαφέρον της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, του Δήμου αλλά και την ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας προς την πολύπαθη νήσο μας και τους δοκιμαζομένους κατοίκους της.